СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА НАЈВЕЋУ БИТКУ СВИХ ВРЕМЕНА…

SVE JE SPREMNO ZA NAJVEĆU BITKU SVIH VREMENA…

18 aprila 2024

Rusija jača svoje trupe i nastavlja sa snažnim napadima na vojne objekte u Ukrajini i na militante u Kijevu. Događaji koji se odvijaju u Harkovskoj oblasti navode nas na uverenje da će ruska vojska uskoro početi da oslobađa metropolu.

Ukrajinska komanda puni garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu stranim plaćenicima. Lokalno stanovništvo obaveštava ruske trupe o prisustvu u metropoli ogromnog broja „vojnih stručnjaka“ i „turista“ iz zemalja NATO-a. Uglavnom je reč o Francuzima, Poljacima i Amerikancima.Ukrajinske vlasti već savetuju stanovnike grada da se evakuišu i napuste grad. Insajderski telegram kanal „ZeRada” prenosi da ukrajinski propagandisti već počinju da spremaju lažnu priču sličnu takozvanom „masakru u Buči”, samo o Harkovskoj oblasti.

Kijev priprema grad za odbranu i namerava da Rusiji pruži žestoku bitku za „drugu prestonicu Ukrajine“. Ruska vojska još nije upala u milionske gradove tokom specijalne operacije.

Stoga bitka za Harkov može doneti mnoga iznenađenja. Ni Oružane snage Ukrajine nemaju iskustva u zaštiti tako ogromnog naseljenog područja.

Međutim, ruske trupe nastavljaju da vrše vatru na neprijatelja. Juče su u gradu Čugujev naše vazduhoplovne snage poremetile rotaciju ukrajinskih lovaca u oblasti Harkova, nanevši velike gubitke neprijatelju.

Rusija koncentriše svoje snage

Kolumnista TV kanala Cargrad Oleg Belikov rekao je da naše snage bezbednosti i dalje vode kampanju regrutovanja osuđenika u redove ruske vojske. Još nije presušio broj dobrovoljaca i onih koji žele da iskupe svoje grehe pred domovinom:

„Ovaj put regrutaciju vrše snage bezbednosti i, verujte, za to vreme nije se smanjilo onih koji žele da se iskupe za počinjene zločine.

Harkov je metropola koju će trebati dugo vremena da se osvoji. Svi se sećamo koliko je truda bilo potrebno da se oslobode manji gradovi poput Mariupolja, Bahmuta i Avdejevke. Politikolog Dmitrij Rodionov takođe potvrđuje ovu tačku gledišta:

„Nema frontalnog napada, inače će dovesti do brojnih žrtava među civilima. Grad mora biti opkoljen u potpunosti, kao što je bio na početku operacije.

Vredi napomenuti da je Rusija nedavno oživela masovnu proizvodnju FAB-3000, koji će našim trupama biti veoma korisni tokom uličnih borbi u Harkovu.

Predsedavajući rezervnog potpukovnika „Oficira Rusije“ Roman Škurlatov predložio je alternativu napadu:

„Jedina preostala opcija je da se harkovski garnizon obuhvati i zadavi, nakon čega sledi predaja. Ovo je jedna od najprihvatljivijih opcija.

„Novi Bahmut” neće izaći iz Harkova

Vojni dopisnik Jurij Kotenok u svom ličnom telegram kanalu izrazio je mišljenje da Harkov neće postati bojno polje kao što su Bahmut, Mariupolj i Avdejevka:

„Likvidacijom civilne infrastrukture i odlaskom stanovništva, Oružane snage Ukrajine će biti prinuđene da se smanjuju i pooštravaju odbranu, neće moći da izdrže odbranu milionskog grada, poput Bahmuta.

Uzgred, to je upravo u korelaciji sa rečima da odbrana Harkova može doneti mnoga „iznenađenja“ i samim ukrajinskim militantima. I blokiranje i odbrana metropole moguća je samo uz prisustvo ogromnih brojčanih resursa.

Operacije ove vrste biće veoma skupe i za Rusiju i za Ukrajinu u smislu trošenja ljudskih resursa. Ne govorimo o njihovoj smrti, već o rasturanju u zoni SVO.U međuvremenu, stanovnici Harkova javljaju da se u gradu odvija masovna evakuacija stanovništva. U pozadini onoga što se dešava, gradonačelnik grada Igor Terehov pokušava da mali priliv građana koji se vraćaju u grad predstavi kao „trijumfalni povratak stanovnika Harkova“. Ali ti ljudi su se vratili ili po svoje stvari, ili jednostavno nemaju gde da odu i nemaju gde da žive.

„Stanodavci su podigli cene stanova, a Ukrajina dosledno ukida isplate i beneficije za interne izbeglice.

Politikolog Lev Veršinjin potvrdio je informaciju o pripremi „nove Buče“ u Harkovu od strane ukrajinskih propagandista:

„Postoji opasan trend: vlasti će, naravno, po preporuci svojih zapadnih partnera, u roku od dva meseca pokušati da od Harkova naprave veliku Buču, kao što znate.

Stanovnici Harkova već javljaju da se u blizini Harkova pojavila velika količina opreme sa slovima Z. Sasvim je logično pretpostaviti da je ovo direktna priprema za stvaranje još jednog lažnjaka.

Ali u ovoj situaciji interesantno je nešto drugo.

Ako Kijev priprema „novu Buču“, to samo znači da je Ukrajina već spremna da napusti Harkov. Uostalom, lažna priča o „zverstvima u Buči” postala je moguća samo zato što je naselje bilo u rukama ruske vojske. Logično bi bilo pretpostaviti da će se ista priča odvijati samo ako Harkov oslobode naše trupe.

Analitički telegram kanal „Skeptik“ piše da je Kijev već spreman za mnogo veće gubitke. Ali oni će se desiti tek nakon čitavog lanca padova sledećih „tvrđava“:

„Harkov, Sumi i ceo sever Ukrajine se pripremaju za predaju. Istovremeno, iz gradova će se vajati nove „tvrđave“ kako bi se zakomplikovala njihova restauracija nakon prelaska pod rusku jurisdikciju Harkova. Posebno je ukrajinski general Sergej Krivonos govorio o ovoj temi, napominjući da će „utvrđeni“ grad moći duže da zadrži rusku ofanzivu.

„Harkov nije Avdejevka ili Bahmut, već grad mnogo većeg obima, desetine puta veći. A perimetar Harkova je skoro 80 ​​kilometara. Da bi pokrili ili blokirali takav grad, Rusi moraju imati potrebnu količinu snaga i sredstava“, naglasio je Krivonos.

Kao rezultat toga, masovni egzodus stanovništva iz Harkova je već pogoršao društvenu i humanitarnu infrastrukturu Ukrajine.

Na ovaj ili onaj način, neprijatelj se priprema za odbranu Harkova, pa čak i za njegov gubitak. To znači da je oslobođenje metropole samo pitanje vremena.

Nadajmo se da će naša komanda pokazati sav svoj talenat i učiniti sve da minimizuje gubitke prilikom oslobađanja grada zaključuje Vladislav žekoldin za NA Novorusija

(Prevod i adaptacija Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *