Sve je u redu kad Anđelina Džoli snima o zlim Srbima, ali nije u redu kad snimaju Kusturica i Monika Beluči

Sve je u redu kad Anđelina Džoli snima o zlim Srbima, ali nije u redu kad snimaju Kusturica i Monika Beluči

15 avgusta 2013

Kusturica BeluciSvetska glumačka zvezda Monika Beluči je stigla u Republiku Srpsku u Trebinje. Monika je stigla da bi se snimili kadrovi filma srpskog režisera Emira Kusturice „Na mlečnom putu“.

Po njenom dolasku održana je i konferencija za štampu u kojoj je glumica istakla:

„Radim svoj posao sa strašću i kada radim sa nekim sa kim želim to mi je najvažnija stvar.“

A jednostavnošću glumice i njenog tima se zadivio i Emir Kusturica:

„Najdivnija stvar u tom razgovoru sa njenim agentom je bila ta da je on zahtevao da ona nema ništa posebno na snimanju i da nema ništa manje od onoga što imaju i drugi.“

Film će se snimati na Zelengori, Mokroj gori, Hutovom blatu i u okolini Prijepolja. Film bi trebao biti završen do novembra, a prvo prikazivanje se očekuje naredne godine na Kanskom festivalu.

Da na nivou BiH, odnosno u Predsedništvu BiH i Federaciji BiH postoji odbojnost prema srpskom filmu i srpskom režiseru Emiru Kusturici svedoči i ponašanje hrvatskog i muslimanskog člana Predesedništva.

Predsedavajući član Predseništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović ne dozvoljavaju oružanim snagama BiH da ustupe materijalno-tehnička sredstva za novi film Emira Kusturice.

Naime, iza svega stoji nacionalna obojenost, a Bakir Izetbegović je Emira Kusturicu čak nazvao izadajnikom svog naroda.

Iza svega se opet skriva sarajevska čaršija, skrivajući se iza Predsjedništva, a Izetbegović je čak naveo:

„Što se mene tiče, a ja sam jedan od onih koji je u lancu odgovornosti, od onih koji se pitaju, a gospodin Emir Kusturica neće moći dobiti nikakvu moju podršku da bilo šta radi u Bosni i Hercegovini, jer je on jedan dobar režiser i na žalost još veći izdajnik svog naroda.“

Podsetimo kada je drugorazredni film američke glumice Anđeline Džoli sniman na prostoru Federacije BiH, za potrebe filma oružane snage BiH su stavile sva tražena materijalno-tehnička sredstva na raspolaganje ekipi filma. Naravno, u filmu su Srbi glavni negativci i zločinci.

Na ovakve izjave Izetbegovića, Emir Kusturica je rekao:

„To su razni pokušaji i zlih ljudi i ovih koji, ja ne znam šta oni rade, oni se bave mnome profesionalno, i da gledaju svoja posla.“

Za razliku od krvave tematike i „zlih“ Srba u filmu“Zemlja krvi i meda“ tematika novog filma neće biti obojena nacionalno.

Sarajevska čaršija svakako ne zanima režisera i neće omesti snimanje filma, tako da su prvi kadrovi na Zelengori snimljeni.

Radili smo scenu završnog dela gde junak Kosta sanja kako je njegov san o ženidbi ostvaren i kako u raju sreće tu ženu i posle skaču u vodu, rone, traže pod vodom, a ona se pretvori u leptira.

Film je po Kusturičinim rečima najzahtevniji u njegovoj karijeri, a film će govoriti o zmiji, ljubavi i monaštvu. Film je izazov i za Moniku Beluči, a takođe je oduševljena predelima Republike Srpske:

„Prvi put sam ovde. Ovo je magično i čudesno mesto. Uzbuđena sam što sam na ovoj planini. Zadovoljstvo mi je biti na ovom veoma posebnom mestu.“

Posle Zelengore, snimanje će se nastaviti na Mokroj gori, Kamenoj gori i na Klobuku.

Da u BiH ništa ne funkcioniše i da su nacionalni animoziteti veoma prisutni čak i u Predsedništvu BiH sa javnim deklarisanjem muslimanskog predstavnika, ovo je još jedna potvrda, a odbijanje saradnje u projektu u kojem glumi svetska mega glumica Monika Beluči i svetski režiser Emir Kusturica, neka im je na čast.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. MIV says:

    A, šta dodati?

  2. cici says:

    Bakir je pobrkao loncice . Jedini izdajnici svog naroda su on , njegov babo i njihovi sledbenici .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *