СВЕ ЈЕ У РЕДУ – САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ДЕЛУЈУ! Затворен највећи рудник цинка у Европи

SVE JE U REDU – SANKCIJE RUSIJI DELUJU! Zatvoren najveći rudnik cinka u Evropi

15 juna 2023

Švedska rudarska kompanija Boliden izvestila je da će obustaviti proizvodnju u rudniku cinka u Irskoj.

Na to su se odlučili zbog finansijskih problema koji su izazvali pad cena tog metala i visokih troškova, prenosi seebiz.U utorak švedska rudarska kompanija najavila je obustavljanje rada u rudniku Tara, ne navodeći kada bi vađenje cinka moglo da se nastavi.

„Aktivno radimo na produženju radnog veka rudnika, uz očuvanje njegove konkurentnosti“, dodali su.

„Novčani tok trenutno je negativan zbog kombinacije faktora, uključujući poslovne izazove, pad cene cinka, visoke cene energije i opšti rast troškova“, naveli su iz Bolidena.

Obustavićemo proizvodnju i privremeno otpustiti radnike dok se uslovi rada ne poprave, dodali su.

Generalni direktor rudnika Boliden Tara, Gunar Najstrom, rekao je da je kompanija svesna uticaja te odluke na zaposlene na području grada Navana.

„U dugoročnom interesu rudnika Boliden Tara, doneli smo odluku o privremenoj obustavi rada (…) Nažalost, to će značiti da će do 650 radnika biti privremeno otpušteno“, rekao je.

“Potpuno smo svesni teškoća i promena koje će odluka doneti našim radnicima, ali i široj zajednici u Navanu, gde rudnik posluje od 1977. godine“, dodao je.

„Odluku nismo doneli olako, ali jednostavno moramo zaustaviti trenutno neodrživ trend odliva novca kako bismo zaštitili dugoročnu budućnost rudnika. Nismo sigurni koliko će ovo razdoblje trajati, ali verujemo da je situacija privremena i da ćemo je stalno pratiti“, saopštio je čelnik rudnika.

Rudnik Tara ima oko 650 zaposlenih i najveći je rudnik cinka u Evropi i osmi u svetu. Proizvodi 200.000 tona koncentrata cinka i 40.000 tona koncentrata olova.

(SeeBiz)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad5 says:

  pa jeftinije je vaditi cink iz trepče,transport je jeftiniji u srbiji,koja nije EU jer će i gorivo biti jeftinije jer nismo u EU, a suverenu državu van EU ne mogu da nataraju da plaća karbonske taxe ako nije u EU, sem ratom,a rat ne mogu da objave jer će ovde biti ruske ili kineske baze zato što nismo u EU,taxe su manje nego u EU i na kraju sa druge strane,lobi unutar EU kome odgovara da pobegne sa kapitalom u srbiju iz EU je sve veći i veći:)JER NISMO U EU,ALI SMO U EVROPI...

 2. Rista Bre says:

  Da bi Srbija održala "održivu konkurentnost" svojih robovskih radnih snaga i tako privukla lopovske, porobljivačke i eksploatatorske investicije u Srbiju Brale, moraće još više da smanji plate jeftinoj srpskoj marvi, da se još više klanja i kleči pred investitorima i peva njihove junačke pesme i da gleda kako da preživi u "održivom" stanju. Jadan je onaj narod koji zavisi od stranih "investicija", a još jadniji onaj narod koji im se raduje. NISU to investicije kao što je Amerika investirala u Japan, Južnu Koreju i Zapadnu Evropu da bi imala živi zid prema SSSRu. To su tada bile RAZVOJNE investicije, a investicije u Srbiju danas NISU razvojne, ma sa koje strane dolazile. To važi jednako i za Ruske i za Kineske i za Zapadno Evropske investicije. Pa i za Azerbejdžanske i Turske investicije. Viktor Igo, iako Francuz, napisao je univerzalno i večito delo Les Miserables. To se odnosi i na Srbiju danas. To zavisi i od političke, vojne i ekonomske snage i od bogatstva jedne države(dakle ne samo od rudnih bogatstava) pa tako Rusija može slobodno da uzima Kineske i Indijske investicije, ali Srbija nema ni vojnu ni ekonomsku ni političku moć kao Rusija. Zato su strane investicije u Srbiju u stvari PLJAČKA! Najbolji put za ovakvu državu je put kroz samo siromaštvo i krpljenje kraja skrajom bez stranih investicija, jer svejedno krpimo kraj skrajom i sa njima, ali Srbiji NIJE dozvoljen taj put. Takav put je imala Rumunija sa Čaušeskuom, nikome nije bila dužna pa Čaušesku sreo svoje rumunsko proleće i ocekli mu glavu na panju(Srbi su nešto slično uradili sa Miloševićem). Nemoćna Rumunija je danas žrtveni jarac Zapada. Spremaju je da napadne Rusiju zajedno sa Poljskom i Slovačkom i da se eventualni atomski rat dogodi u Istočnoj Evropi i Rusiji. Amerika je već postavila nuklearne glave u Poljsku i Rumuniju. Lukavo, nema šta. Rumuni su se zaista usrećili a ni nas ta njihova prolećna sreća neće baš mnogo zaobići. Rumunija danas ima Nemačku vlast, američke baze i nuklearke i samo i jedino strane investicije. A Srbija?

 3. Rista Bre says:

  Investicije u Srbiju danas NISU razvojne, nego RAZORNE! Posle povlačenja investicija povući će se i investiciona tehnologija a Srbija će ostati bez svojih ruda, jer sve dok nam ih ne izvuku neće otići, ostaće sa osiromašenim Srbima i...Biće čorba bezništa! Odneće nam šume, rude i vodu a ostaviti siromaštvo koje Srbija nije nikada ranije srela. Onda ćemo opet gajiti mangulice sa pominjama i mekinjama(ako uopšte budemo imali mekinja)ali ne da ih izvozimo, nego da preživimo. Tako smo već živeli i bili mali, nezavistan, siromašan i srećan narod. Posle pljačke sa stranim investicijama bićemo skoro pa to isto, samo ne baš nešto srećan narod. Ako preživimo, naravno. Ja sigurno neću preživeti i dočekati to vreme. Možda me Bog nagradio da ne vidim uživo ono što je ispred nas.

 4. Macedon says:

  Jeftina prica za sitna boranija. Takav rudnik treci u evropi da zatvori malo morgen. Samo nasli su formulu za da otpuste radnike. Pohlepa, mito I korupcija ce nas ubiti. E to je ovo Cista pohlepa.

 5. Joca says:

  De mi objasni koje smo investicije imali od 2000 do 2014 g sem prodavamja fabrika za dz.Sta se izgradilo sem novopecenih bogatasa?tako da ova vlast kakva god da je bolja je od svih do sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *