СВЕ је започео ПУТИН!

SVE je započeo PUTIN!

22 maja 2016

RUSSIA-PUTIN-NEW-YEARFenomen Donalda Trampa nije ništa drugo do deo globalne tendencije koju je 2012. započeo Vladimir Putin, kada je treći put izabran za predsednika Rusije, piše u svom članku Gideon Rahman.

U Putinovom ponovnom izboru međunarodna politika je videla povratak jakih i moćnih lidera kao što su Si Đinping, Erdogan i Orban, piše kolumnista Fajnenšel tajmsa.

Iako mnogi ne shvataju Trampa ozbiljno, njegov uspon je samo posledica svetskog trenda koji prati Putina, navodi Rahman.

On predviđa da će se budući istoričari složiti da je 2012. bila ključna godina, obeležena Putinovim povratkom na mesto predsednika u maju. Ubrzo nakon toga Si Đinping je postao generalni sekretar Komunističke partije Kine, a dva lidera napravila oštar zaokret prema potpuno novom stilu rukovođenja, koje je dovelo do popularizacije kulta ličnosti.

Trend je možda započet u Rusiji i Kini, ali se uskoro raširio po celom svetu. Naredne, 2013. godine, Muslimanska braća su u svrgnuta u Egiptu, a zamenio ih je komandant vojske Abdel Fatah al Sisi, još jedna jaka ličnost.

Sledeće godine je u Turskoj za predsednika izabran Redžep Tajip Erdogan. Erdogan je ojačao moć predsednika, i gurnuo u stranu druge vrhunske političare u zemlji.

Rahman u svom tekstu pominje i premijera Indije Narendru Modija, koji je tokom predizborne kampanje pokazivao svoju snagu i obećao da će zaustaviti neaktivnost političara u Indiji, i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je takođe pokazao svoj dominantan pristup.

„A tu je i gospodin Tramp. Gospodin Tramp, koji deluje kao da će postati republikanski predsednik, pokazuje mnoge osobine sadašnjih svetskih lidera, uključujući Putina, Sija, Erdogana, Sisija, Modija, Orbana i Dutertu.“

Rahman veruje da političari na ovoj listi osvajaju obećavanjem obnavljanja nacije, dok u isto vreme pokazuju neposrednost i moć svoje ličnosti.

Stoga su Tramp i Putin „stvorili nešto tipa društva zajedničkog divljenja“ zasnovanog na „zajedničkom stilu i šepurenju, pre nego na osnovnom principu“, piše kolumnista koji tvrdi da taj princip neće dozvoliti da bliski odnosi potraju.

Izvor: rs.sputniknews.com

KOMENTARI2 komentara

  1. iki says:

    Ja ne znam ko je zapoceo trend, ali znam da je Putin vec godinama najaci i najpopularniji politicki lider na svetu.Ovi drugi ga samo kopiraju, ali nemaju njegovu harizmu.

  2. lajla says:

    Da po majanskom kalendaru 2012g je kraj ove krvolocne civilizacije,u mesecu maju. Putin je taj presednik koji ce biti zabelezen u istoriji kao drzavnik vredan postovanja koji se suprostavio laznim prorocima i svetskim gangsterima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *