Sve manje usvajaju decu

Sve manje usvajaju decu

13 jula 2013

DeteU Srbiji opada broj usvojiteljskih porodica, iako je dug red zainteresovanih za proširenje porodice, pišu “Novosti“. Bračni parovi koji nameravaju da usvoje dete mahom imaju isti zahtev – zdravu bebu srpske nacionalnosti. Izbirljivost i isključivost mnogima je zato uskratila šansu da uživaju u podmlatku, jer većina mališana koji čekaju nove mame i tate ne zadovoljavaju ove „kriterijume“.

Nedovoljnom broju usvojenja dodatno kumuje i država slabim interesovanjem za ovu temu. U ovom trenutku 800 parova se nada da će im socijalni radnici dati šansu da se iskažu kao staratelji, dok je s druge strane samo 80 mališana u završnoj fazi pripreme za usvajanje.

„Gotovo niko ne želi romsku decu, iako je većina mališana upravo ovog porekla“, kaže Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad u Nišu. „Uslov im je i da dete bude zdravo, a najmanje trećina dečaka i devojčica koji su spremni za usvojenje imaju smetnje u razvoju, tako da je veoma teško udovoljiti porodicama“.

Jović kaže da je ekonomska kriza dovela do toga da je svake godine sve manje zahteva, nisu retki slučajevi u kojima su kandidati u međuvremenu ostali bez posla ili zatvorili firmu: „Pare nisu najvažniji uslov pri odabiru usvojitelja, ali se očekuje da imaju redovne i dovoljne prihode kako bi se adekvatno brinuli o novom članu. U poslednje vreme mnogi zahtev zamrzavaju dok ne prođe kriza“.

U centrima za socijalni rad širom Srbije objašnjavaju da im se i dalje najčešće javljaju parovi koji su potrošili godine u pokušajima da postanu biološki roditelji. Većina ih je u poznoj petoj deceniji, ali sa željom da im dete bude mlađe od tri godine, uprkos tome što zakon izričito zabranjuje ovoliku starosnu razliku. U skoro 90 odsto slučajeva nemaju toleranciju prema drugim religijama.

Timovi koji određuju ko ispunjava uslove ne mare mnogo za prohteve parova i ne žele da im „udovoljavaju“. Ni na zamerke da su procedure duge i komplikovane, mnogo se ne obaziru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *