СВЕ НАЈМРАЧНИЈЕ ТАЈНЕ СИГУРИМИЈА! Отворена архива злогласне полиције Енвера Хоџе!

SVE NAJMRAČNIJE TAJNE SIGURIMIJA! Otvorena arhiva zloglasne policije Envera Hodže!

27 marta 2017

137484_040515-sigurimi_f

Albanska vlada otvorila je arhivu bivše tajne policije Sigurimi, više od 25 godina nakon pada komunizma, u cilju „pacifikacije albanske političke scene“ na kojoj su optužbe za saradnju sa tom policijom, često bez ikakvih dokaza, vrlo efikasno oružje diskreditacije, piše danas Jutarnji.hr.

U arhivu „zloglasne tajne policije“ nalaze se milioni stranica dokumenata i na desetine hiljada dosijea. Kako navodi Jutarnji.hr, „ostavština dikature Envera Hodže“, koji je četiri decenije, do smrti 1985. godine, vladao Albanijom, „i dalje truje albansku politiku“.

– Trebalo bi iskoreniti zlo koje i dalje truje albansko društvo. Kao uklanjanje apscesa, bolna, ali neizbežna hirurška operacija – ocenjuje albanski pisac Ismail Kadare.

Za vreme Hodžine vladavine, više od 100.000 ljudi završilo je u radnim logorima, 20.000 u zatvorima, a oko 6.000 ih je ubijeno ili je nestalo.

U decembru 2016. godine osnovano je nezavisno telo zaduženo da kroz arhivu vodi one koji žele da istraže sudbinu svojih voljenih ili ispitaju nečiju tuđu. Telo je, takođe, ovlašćeno za izdavanje „potvrda o nesaradnji“ s komunistickim režimom, što je danas uslov za bilo koju javnu dužnost.

Enver Hodža

Ipak, dokazi o saradnji sa Sigurimijem su vrlo retki – u 26 godina od pada komunizma samo su dvojica političara javno priznala saradnju sa Sigurimijem, a pojedini političari s nižih pozicija diskretno su se povukli iz javnog života pošto se protiv njih povela kampanja tog tipa.

Međutim, uprkos otvaranju arhiva Sigurimija, mnoga će pitanja verovatno ostati bez odgovora, ocenjuje Jutarnji.hr.

– Mnogo dokumenata je uništeno u tranziciji, ali i posle – rekao je bivši direktor arhiva Ministarstva unutrašnjih poslova Kastriot Derviši.

On je dodao da istinu neće biti lako ustanoviti, ali da je važno do nje doći kako bi se otkrili svi apekti, smatra on, jednog od najrepresivnijih režima 20. veka.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Lilit says:

    A kod nas u Srbiji, NIKADA!

  2. Ivan Grozni says:

    I ovo je jedna velika podvala kao i CUVARI JUGOSLAVIJE. gde su samo navedeni SRBI koji su navodno radili za UDBU. Cilj je da se sto vise Srbi zavade. U albanskom slucaju se radi o podobnim i nepodobnim. Ako neko moze izdati uverenje da neko nije bio saradnik Sigurimija to je podlozno manipulacijama i zloupotrebi, po gotovu sto su mnogi dokumenti unisteni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *