СВЕ О ЧОВЕКУ КОЈИ ОРГАНИЗУЈЕ уништавање ПРАВОСЛАВЉА на Криту!

SVE O ČOVEKU KOJI ORGANIZUJE uništavanje PRAVOSLAVLJA na Kritu!

23 juna 2016

aleks9-ko-ste_0Na Kritu je počeo rad takozvanog Svepravoslavnog Sabora. Tom događaju, na kojem su očekivani predstavnici svih legitimnih i kanonskih pravoslavnih crkava, prisustvuju delegati samo deset crkava, što čini manjinu pravoslavnog sveta. Razlog za to je – odustajanje od učešća Antiohijske, Gruzijske, Bugarske i najveće, Ruske pravoslavne crkve, budući da nisu bila otklonjena neslaganja o nizu pitanja, koja su ranije naglašavana.

Predstavnici tih crkava, posebno Ruske pravoslavne crkve, pozivali su Konstantinopoljsku patrijaršiju da za izvesno vreme odloži Sabor da bi mogli još jednom da razmotre sporna pitanja i  postignu međusobno razumevanje. Taj poziv nije uslišen.

Protojerej Aleksandar Karlucos, član organizacionog odbora Velikog Svetog Sabora, na to je odgovorio predlogom da se organizuje preliminarno zasedanje u vreme savetovanja.

„Nema nikakvih instrukcija za promenu ili odlaganje datuma Sabora. Oni su molili da se organizuje predsaborski susret 17.  juna i mi smatramo da će oni doći na taj sastanak. Mi smo crkva ljubavi i prihvatamo svakog”.

Otkud takva žurba i odsustvo želje da se prihvati kompromis? Odgovor će biti jasan ako sagledamo ličnost pomenutog oca Aleksandra.

Otac Aleks Karlucos po zvanju je – običan protopresviter. Međutim, to mu ne smeta da bude jedan od najuticajnijih ljudi u Konstantinopoljskoj patrijaršiji. Grčka štampa u SAD naziva ga „svemogući Otac Aleksandar Karlucos, kojeg lično poznaju predsednici. Oni mu se ljubazno obraćaju sa – oče Aleks”.

Nazivaju ga i sivom eminencijom Arhidioceze Konstantinopoljske patrijaršije u Americi.

„Makijaveli – svojevrsni papski legat u Američkoj arhiepiskopiji. U stvari, on je čovek koji stoji iza svega”.

Otac Aleks živi u Njujorku. U grkoj pravoslavnoj Arhiepiskopiji Amerike on odgovara za odnose sa javnošću, takođe je duhovni savetnik reda Svetog Andreja Prvozvanog i izvršni savetnik fonda „Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism”.

Šta se krije iza naziva tih organizacija koje neupućenima nisu poznate?

Red Svetog Andreja je – udruženje takozvanih arhonta Konstantinopoljske patrijaršije. Sada je arhont – počasna titula koju Konstantinopoljski patrijarh dodeljuje svetovnim licima. Po pravilu, tu titulu dobijaju najbogatiji članovi grčke pravoslavne opštine i razni prevaranti koji žele da udovolje svojoj gordosti (na primer, bivši predsednika SSSR-a, Mihail Gorbačov).

„Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism” je – privatni fond, čiji je cilj finansiranje institucija grčke pravoslavne arhiepiskopije Amerike. Taj fond je takođe jedan od instrumenata američkog uticaja u samoj Grčkoj.

Otac Aleks Karlucos dobro je poznat po svojoj povezanosti sa grčkom američkom zajednicom, posebno sa američkim milijarderima grčkog porekla. Novinar Džastin Frangali, autor biografije bivšeg arhiepiskopa Spiridona u Americi tokom 90-ih, naziva oca Aleksandra „blagajnikom Patrijarha”.

Počev od 90-ih, otac Aleksandar usmerio je u svoje ruke upravljanje tokovima novca koji iz SAD ide u Konstantinopolj. Faktički, to je najveći deo novca od kojeg i živi Fanar.

Prilivi koji dolaze od malih parohija iz same Turske ili Grčke neznatni su u poređenju sa novcem koji dolazi od bogate grčko-američke zajednice. To je oca Aleksandra pretvorilo u najvažnijeg čoveka u grčkoj pravoslavnoj Arhiepiskopiji Amerike i dalo mu jedinstven instrument za pritisak na sveštenstvo.

Prema podacima časopisa „Epikera”, on je odigrao odlučujuću ulogu u svrgavanju energičnog i uticajnog jerarha Američke Arhiepiskopije, Jakova, koji je 1995-1996. pokušao da Arhiepiskopiju izuzme iz jurisdikcije Konstantinopoljske patrijaršije. Samim tim on je za Konstantinopoljsku patrijaršiju sačuvao tako važan izvor sredstava i uticaja kao što je Američka Arhiepiskopija.

I grčki politički krugovi podržavaju odnose sa njim, kao i mnogi industrijski klanovi i porodica Angelopulosa.

Među političarima koji su sa njim povezani, časopis navodi porodicu Micotakisa (posebno Doru Bakojani koja je bila na funkcijama gradonačelnika Atine i ministra inostranih poslova u vladi Kostasa Karamanlisa, kao i samog Konstantina Micotakisa – premijera Grčke od 1990-1993.).

Karlucos je obezbeđivao njihovo povezivanje sa klanom Buš, od kojih on naročito dobro poznaje Buša-starijeg. Međutim, prema pisanju časopisa sa njim su povezani i Jorgos Papandreu i Antonis Samaras.

Na insistiranje Karlucosa, ovog drugog su nekoliko puta spasavali iz neprilika uticajni američki preduzetnici grčkog porekla, pored ostalih Aleks Spanu.

Časopis „Kourdisto Portokali“ saopštava da je upravo o. Aleksandar pomogao premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu da uspostavi kontakte u SAD. Ranije je Cipras istupao kao oponent SAD i organizovao antiameričke proteste. U zamenu za proameričku orijentaciju – Grcima su obećane investicije.

Pored ostalog časopis navodi da je američki preduzimač grčkog porekla A. Manatos, drugi čovek po uticaju u grčkom lobiju u SAD, bio spreman da podrži vladu Ciprasa. Manatos zastupa interese SAD i Izraela, koji su nastrojeni na trgovački rat sa Nemačkom.

Otac Aleksandar živi u kući koja vredi 700.000 dolara u elitnom delu Njujorka, Sautemptonu. Njegov najbliži komšija u tom kvartu bogataša je – Džordž Soroš. On je takođe blisko povezan sa farmakološkim magnatom Majklom Džaharisom i kozmetičkim magnatom Džordžom Džonom Ledesom, u dobrim odnosima je i sa bivšim šefom CIA Džordžom DŽ. Tenetom koji ima grčko poreklo.

Godine 2003. DŽ. Tenet je dobio nagradu za izuzetna dostignuća od fonda Leadership 100 Endowment, čiji je izvršni direktor bio otac Aleksandar. Turska štampa naglašava da otac AleksKarlucos poznaje FetulahaGilena, lidera turskih islamista koji živi u SAD i radi za američke obaveštajne službe.

Karlucos odgovara za veze Američke Arhiepiskopije sa svim ograncima vlasti u SAD. Bez obzira na svoje republikanske stavove, on održava dobre odnose sa Džo Bajdenom i sa Hilari Klinton (preko svog bliskog prijatelja, multimilionera Džona Katsimatidisa). Barak Obama takođe dobro poznaje uticajnog sveštenika.

Razume se da je otac Aleksandar – vatreni ekumenista i propagator „judeo-hrišćanskih vrednosti”.

Veoma specifičan krug poznanstva ličnosti koja nas je zainteresovala omogućava da se u ocu Aleksandru vidi ne samo lobista  finansijskih interesa Konstantinopolja u SAD, nego i ličnost koja je odgovorna za lobiranje interesa SAD preko Konstantinopoljske patrijaršije.

Sada je Konstantinopolj faktički talac SAD. To što se o. Aleks Karlucos nalazi u organizacionom odboru Kritskog Sabora potvrđuje želju američkih specijalnih službi da preko svog čoveka direktno upravljaju njegovim održavanjem.

(za Fakti.org prevela Ksenija Trajković)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Grci, najgori ljudski sljam na planeti, definitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *