СВЕ О СУКОБУ ИЗРАЕЛА И ПАЛЕСТИНЕ! Ево због чега ратују више од 100 година

СВЕ О СУКОБУ ИЗРАЕЛА И ПАЛЕСТИНЕ! Ево због чега ратују више од 100 година

14 маја 2021

ПОСЛЕДЊИ талас насиља у Израелу и појасу Газе, само је још један од крвавих обрачуна два народа, Јевреја и Палестинаца, који су почели пре више од 100 година.Овај пут директни учесник је палестински Хамас, коме се прикључио и Исламски Џихад.

До експлозије насиља је дошло после месец дана постепене ескалације напетости.

СУКОБ КОЈИ ТРАЈЕ ВЕЋ 100 ГОДИНА

Велика Британија је преузела контролу над подручјем познатим као Палестина пошто је Османско царство, које је владало овим делом Блиског истока, поражено у Првом светском рату.

Подручје су насељавале јеврејска мањина и арапска већина.

Нетрпељивости су почеле да расту када је међународна заједница дала Британији задатак да у Палестини успостави „национални дом“ за Јевреје.

Јевреји су област сматрали прадомовином, али палестински Арапи су такође полагали право на земљу и успротивили се успостављању „националног дома“.

Између двадесетих и четрдесетих година 20. века, пристизао је све већи број Јевреја – многи су бежали од прогона у Европи и тражили домовину после Холокауста у Другом светском рату.

Све чешће је долазило до насиља између Јевреја и Арапа, али и до напада на британску управу.

Уједињене нације (УН) су 1947. године изгласале да се Палестина подели на две државе, јеврејску и арапску, а Јерусалим је постао међународни град.

Тај план су прихватиле јеврејске вође, али га је арапска страна одбила и план никада није спроведен.

СТВАРАЊЕ ИЗРАЕЛА И „КАТАСТРОФА“

Пошто нису успели да реше проблем, Британци су отишли 1948. године, а јеврејске вође прогласиле су стварање државе Израел.

Многи Палестинци су се успротивили и почео је рат. Учествовале су и војске суседних арапских земаља – Либана, Сирије, Египта, Трансјорданије, Саудијске Арабије, Ирака и Јемена. Стотине хиљада Палестинаца побегло је или је протерано из домова за време овог сукоба. Истовремено између 800.000 и милион Јевреја протерано је из арапских земаља. Њих 600.000 уточиште је нашло у Израелу.

Овај догађај Палестинци називају Ал Накба или „Катастрофа“.

До тренутка када су се борбе завршиле примирјем наредне године, Израел је контролисао већи део територије.

Јордан је заузео територију која је постала позната као Западна обала, а Египат Газу. Јерусалим је био подељен између израелских снага на западу и јорданских на истоку.

Како никада није дошло до мировног споразума – свака страна је кривила другу – деценије које су уследиле донеле су нове ратове и сукобе.

КАКО МАПА ИЗГЛЕДА ДАНАС

У рату 1967. године, током Шестодневног рата, Израел је заузео источни Јерусалим и Западну обалу, као и већи део сиријске Голанске висоравни, Газу и египатско Синајско полуострво.

Већина палестинских избеглица и њихових потомака живи у Гази и на Западној обали, као и у суседним државама Јордану, Сирији и Либану.

Ни њима, ни њиховим потомцима Израел није дозволио да се врате кућама – израелске власти тврде да би то преплавило земљу и угрозило њено постојање.

Израел и даље заузима Западну обалу. Иако се војска повукла из Газе, УН и даље ову област сматрају делом окупиране територије.

Израел за цео Јерусалим тврди да је њихов главни град, док Палестинци проглашавају источни Јерусалим за главни град будуће палестинске државе.

Нови јеврејско-арапски рат избио је 1973. године и познат је као Јом Кипур рат.

Сједињене Америчке Државе (САД) су једна од само неколицине земаља које су признале претензије Израела на цео град.

У последњих 50 година, Израел је саградио насеља на овим просторима, где сада живи више од 600.000 Јевреја.

Палестинци кажу да су та насеља незаконита према међународном праву и да представљају препреку миру, али Израел то негира.КЕМПДЕЈВИДСКИ СПОРАЗУМ

Мировни процес између два заклета непријатеља, Египта и Израела, покренут је након Јом Кипур рата. Амерички председник Џими Картер позвао је 1978. године египатско и израелско руководство на преговоре у Кемп Дејвиду. После тринаест дана постигнут споразум, који је 1979. потписан у Вашингтону.

Овим споразумом Египат и Израел су признали једни друге, осигурана је међусобна граница, обновњен несметан пролаз кроз Суецки канал. Египат је вратио Синајско полуострво и велику америчку помоћ.

МАДРИД И ОСЛО

На америчку иницијативу у Мадриду је одржана тродневна конференција Израела и Јордана (у саставу јорданске делегације био је ПЛО Јасера Арафата). Током те конференције почели су и тајни преговори у Ослу ПЛО-Израел који су резултирали споразумом који је потписан 1993. године у Белој кући. Две године касније потписан је тзв. “Осло 2” споразум који је требао да замени све дотадашње споразуме. Један од резултата је и убиство Израелског премијера Јицака Рабина које је извршио јеврејски екстремиста.

ИНТИФАДА 2

Као изговор за нову масовну побуну – устанак Палестинаца (која је била увелико припремљена) 2000. године била је изјава потоњег премијера Израела, Аријела Шарона, да се Израел неће одрећи права на Брдо храма, датог током посете остатака јеврејског Другог Храма на Брду храма на коме се налаз Ал Акса џамије треће (после Меке и Медине) свето место муслимана.

ШТА СЕ САДА ДЕШАВА?

Нетрпељивости су често велике између Израела и Палестинаца који живе у источном Јерусалиму, Гази и на Западној обали.

Газом влада палестинска екстремистичка организација Хамас, која се годинама борила против Израела. Израел и Египат чврсто контролишу границе Газе како би зауставили допремање оружја Хамасу.

Палестинци у Гази и на Западној обали тврде да пате због израелских акција и бројних ограничења.

Израелска влада наводи да само делује како би заштитила државу од палестинског насиља (бомбашких и других самоубилачких напада на цивиле и снаге безбедности).

Ситуација се заоштрила од почетка светог муслиманског месеца Рамазана средином априла, уз бројне ноћне сукобе између полиције и Палестинаца.

Претња исељавањем одређених палестинских породица из источног Јерусалима такође је довела до раста напетости.

ПРОБЛЕМИ ЗБОГ КОЈИХ СВЕТ НЕ СПАВА

Постоји низ питања око којих Израел и Палестинци не могу да се сложе.

Она се тичу судбине палестинских избеглица, јеврејских насеља на окупираној Западној обали, као и начина на који две стране треба да деле Јерусалим.

Ипак, можда најтеже питање од свих је постојање Израела, односно палестинске државе која би требало да буде створена поред Израела.

Мировни преговори се повремено воде више од 25 година, али до сада нису довели до трајног решења сукоба.

ХАМАС

Ова палестинска терористичка организација поседује 8.000 – 9.000 ракета домета 30-100 км иранске или источноевропске производње. Под оружјем има пар десетина хиљада људи који су наоружани лаким пешадијским, противтенковским и артиљеријским оружјем.

ИДФ – ИЗРАЕЛСКЕ ОДБРАМБЕНЕ СНАГЕ

Војска Израела сматра се за једну од најспособнијих и најјачих у свету (иако далеко заостаје по бројности). Војно способно становништво је од 15-49 година, активни састав има 187.000 војника и 565.000 резервиста. Израел је познат по својој војној индустрији – од пешадијског до артиљеријског наоружања. Такође прави и ратне авионе и бродове, а незванично располажу и нуклеарним оружјем.

БУДУЋНОСТ – ИМА ЛИ МИРА?

Најкраће, мира нема на видику.

Бивши амерички председник Доналд Трамп представио је свој план који је премијер Израела Бењамин Нетањаху назвао „споразумом века“.

С друге стране Палестинци су га глатко одбили, оценивши га као једностраног…

Последњи рат Израел је водио против Хамаса 2008-2009. године

KOMENTARI9 коментара

 1. Gospodi Pomiluj says:

  Ratuju od početka, pre više od par hiljada godina pre nove ere. Avraham je imao robinju iz egipta Hagar od nje ima Ismaila i ismailovce, a od svoje žene Sare ima Isaka i izraelce, pa sad udri bato, ko će koga ako neće svoj svoga, pomirenje postoji ali ono je u Hristu a ni jedni ni drugi ne nalaze mir u Njemu.

  • острогорски says:

   Да, да. Ако немаш крвника, мајка ће ти га родити. Или, у конкретном случају - маћеха. А онда - брат брату најдубље очи копа. А, од Христа Спаситеља, и једни и други, беже, мислећи да с тиме скривају голотињу својих смртних сагрешења.

 2. Zoran says:

  Kako ratuju 100 godina kad Izrael naporavljen 1948?

  • I Love Jesus says:

   Izra-El je u prevodu Izabrani narod Božiji, nastao je od Avrama, Isaka i Jakova kojeg Bog nazva i Izrael jer od Jakova i njegove dve supruge Rahele i Lije, i njihove dve sluškinje Bilhe i Selfe izrodio dvanaest patrijarha Izraela. Sve se to dogodilo jako davno više hiljada godina pre nove ere, a zemlja u kojoj danas postoje Izraelci je zemlja Kanan koja im je isto tako davno od Boga i obećana i predata u ruke. Međutim mnogo puta Izraelci su gubili svoju državnost i od samog Boga proterani i rasejani odatle u vreme Vavilonskog i Persijskog carstva, opet okupljeni pa proterani u vreme Rimskog carstva, i još nekoliko puta su gubili i stvarali svoju državu do vremena nesvrstanih zemalja kada ih je napao Naser egipćanin i kralj Abdulah sa one strane Jordana, da bi opet uspostavili državu 69 godine. Oni su odstupili od svog Boga, i Bog od njih tako što ih je zaslepio i otvrdnuo im srca da ne prepoznaju Njegovog poslanika koji je Spasitelj najpre njima a zatim svom svetu Ješua Mešijah-a (Isusa Hrista; Grč.) Isto kao i Izraelci i ovi drugi koji ne poznaju pravog Boga i Onog kojeg on posla u svoje ime Isusa zvanog Hrista, svejedno ćemo postradati ukoliko se ne pokajemo i ne obratimo Ocu nebeskom kroz ime našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista.

 3. garo says:

  Gde engleska kurva nesto resava tu nikad nemoze biti mir, samo rat ...

 4. Vlad Cepeš says:

  Ако су јевреји ИЗАБРАНИ БОЖИЈИ народ,како они кажу,шта смо онда сви ми,други.Унапред хвала за сваки одговор на моје питање.

  • I Love Jesus says:

   Da, mi smo takođe izabrani narod Božiji, i svi narodi na ovom svetu su to isto, nismo ništa bolji ili lošiji od ovih prirodnih Izraelaca, jer sama reč Božija govori ovako: "Jer Bog radi neverstva Izrailjevog izjednači njih sa svim ostalim narodima, da bi stoga pravedno spasao sve one koji poveruju u poslanstvo jedinorođenog od Oca, sina Isusa Hrista koji je naš Gospod i Spasitelj." Zato se hrišćanstvo tako snažno propovedalo i širilo nakon pojave Hrista, njegovog krštenja nna reci Jordan, ispunjenja zakona i proroka, raspeća, vaskrsenja i vaznesenja da gotovo nema čoveka koji nije čuo za delo Oca našeg nebeskog kroz Isusa Hrista, ali samo oni koji svim srcem poveruju i ustima ispovedaju sina Božijeg imaju opravdanje za život večni. Na žalost izraelci u velikom broju su prvi koji su odbacili svog spasitelja a ima puno svih ostalih iz svih naroda i nacija. Zato je put Hristov uzan put i malo njih ga nalazi, a širok put je autoput ovog sveta koji vodi u pakao. Biblija govori a ti proveravaj, reč Božija ne greši i proriče i obećava o mnogo vremena i nakon ovog vremena sada sve do najpre jednog milenijuma u budućnost a zatim i u samu večnost. Ako ti još neki odgovor treba budi hrabar i razumen evandjelje@gmail.com

 5. 1389 says:

  Izrael silom poseduje svoju zemlju, jer ne polažu nikakvo pravo na tu zemlju, Isus je naselio drugi narod i zato dolazi do krvavih sukoba. Izrael kao država je nepostoječa, postoji samo Davidov narod.

  • Gospodi Pomiluj says:

   Pa da, oni se stalno bore u nekom svom novom holokaustu i agoniji jer nemaju vođstvo od Boga već od sotone koji radi kroz kongres amerike. Podigli su im rogove da ubijaju sve i svakoga na zemlji na koju ih je Bog doveo i oterao sa nje radi neverstva, oni su se vratili na mesto svog zločina prema Bogu da bi i sami tu bili kažnjeni jer rekoše "Raspni Ga, raspni, krv Njegova na našu glavu, i glavu naše dece!" A tako će i biti. Ko se ne pokaje i obrati neće se ni spasiti ako ne rekne "Blagosloven Onaj koji dođe u ime Gospodnje." A znamo da su oni najpre odbacili Spasitelja ovog sveta - Hrista zvanog Isus. Ješu-u Mešijaha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u