СВЕ О СУКОБУ ИЗРАЕЛА И ПАЛЕСТИНЕ! Ево због чега ратују више од 100 година

SVE O SUKOBU IZRAELA I PALESTINE! Evo zbog čega ratuju više od 100 godina

14 maja 2021

POSLEDNJI talas nasilja u Izraelu i pojasu Gaze, samo je još jedan od krvavih obračuna dva naroda, Jevreja i Palestinaca, koji su počeli pre više od 100 godina.Ovaj put direktni učesnik je palestinski Hamas, kome se priključio i Islamski Džihad.

Do eksplozije nasilja je došlo posle mesec dana postepene eskalacije napetosti.

SUKOB KOJI TRAJE VEĆ 100 GODINA

Velika Britanija je preuzela kontrolu nad područjem poznatim kao Palestina pošto je Osmansko carstvo, koje je vladalo ovim delom Bliskog istoka, poraženo u Prvom svetskom ratu.

Područje su naseljavale jevrejska manjina i arapska većina.

Netrpeljivosti su počele da rastu kada je međunarodna zajednica dala Britaniji zadatak da u Palestini uspostavi „nacionalni dom“ za Jevreje.

Jevreji su oblast smatrali pradomovinom, ali palestinski Arapi su takođe polagali pravo na zemlju i usprotivili se uspostavljanju „nacionalnog doma“.

Između dvadesetih i četrdesetih godina 20. veka, pristizao je sve veći broj Jevreja – mnogi su bežali od progona u Evropi i tražili domovinu posle Holokausta u Drugom svetskom ratu.

Sve češće je dolazilo do nasilja između Jevreja i Arapa, ali i do napada na britansku upravu.

Ujedinjene nacije (UN) su 1947. godine izglasale da se Palestina podeli na dve države, jevrejsku i arapsku, a Jerusalim je postao međunarodni grad.

Taj plan su prihvatile jevrejske vođe, ali ga je arapska strana odbila i plan nikada nije sproveden.

STVARANJE IZRAELA I „KATASTROFA“

Pošto nisu uspeli da reše problem, Britanci su otišli 1948. godine, a jevrejske vođe proglasile su stvaranje države Izrael.

Mnogi Palestinci su se usprotivili i počeo je rat. Učestvovale su i vojske susednih arapskih zemalja – Libana, Sirije, Egipta, Transjordanije, Saudijske Arabije, Iraka i Jemena. Stotine hiljada Palestinaca pobeglo je ili je proterano iz domova za vreme ovog sukoba. Istovremeno između 800.000 i milion Jevreja proterano je iz arapskih zemalja. Njih 600.000 utočište je našlo u Izraelu.

Ovaj događaj Palestinci nazivaju Al Nakba ili „Katastrofa“.

Do trenutka kada su se borbe završile primirjem naredne godine, Izrael je kontrolisao veći deo teritorije.

Jordan je zauzeo teritoriju koja je postala poznata kao Zapadna obala, a Egipat Gazu. Jerusalim je bio podeljen između izraelskih snaga na zapadu i jordanskih na istoku.

Kako nikada nije došlo do mirovnog sporazuma – svaka strana je krivila drugu – decenije koje su usledile donele su nove ratove i sukobe.

KAKO MAPA IZGLEDA DANAS

U ratu 1967. godine, tokom Šestodnevnog rata, Izrael je zauzeo istočni Jerusalim i Zapadnu obalu, kao i veći deo sirijske Golanske visoravni, Gazu i egipatsko Sinajsko poluostrvo.

Većina palestinskih izbeglica i njihovih potomaka živi u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u susednim državama Jordanu, Siriji i Libanu.

Ni njima, ni njihovim potomcima Izrael nije dozvolio da se vrate kućama – izraelske vlasti tvrde da bi to preplavilo zemlju i ugrozilo njeno postojanje.

Izrael i dalje zauzima Zapadnu obalu. Iako se vojska povukla iz Gaze, UN i dalje ovu oblast smatraju delom okupirane teritorije.

Izrael za ceo Jerusalim tvrdi da je njihov glavni grad, dok Palestinci proglašavaju istočni Jerusalim za glavni grad buduće palestinske države.

Novi jevrejsko-arapski rat izbio je 1973. godine i poznat je kao Jom Kipur rat.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su jedna od samo nekolicine zemalja koje su priznale pretenzije Izraela na ceo grad.

U poslednjih 50 godina, Izrael je sagradio naselja na ovim prostorima, gde sada živi više od 600.000 Jevreja.

Palestinci kažu da su ta naselja nezakonita prema međunarodnom pravu i da predstavljaju prepreku miru, ali Izrael to negira.KEMPDEJVIDSKI SPORAZUM

Mirovni proces između dva zakleta neprijatelja, Egipta i Izraela, pokrenut je nakon Jom Kipur rata. Američki predsednik Džimi Karter pozvao je 1978. godine egipatsko i izraelsko rukovodstvo na pregovore u Kemp Dejvidu. Posle trinaest dana postignut sporazum, koji je 1979. potpisan u Vašingtonu.

Ovim sporazumom Egipat i Izrael su priznali jedni druge, osigurana je međusobna granica, obnovnjen nesmetan prolaz kroz Suecki kanal. Egipat je vratio Sinajsko poluostrvo i veliku američku pomoć.

MADRID I OSLO

Na američku inicijativu u Madridu je održana trodnevna konferencija Izraela i Jordana (u sastavu jordanske delegacije bio je PLO Jasera Arafata). Tokom te konferencije počeli su i tajni pregovori u Oslu PLO-Izrael koji su rezultirali sporazumom koji je potpisan 1993. godine u Beloj kući. Dve godine kasnije potpisan je tzv. “Oslo 2” sporazum koji je trebao da zameni sve dotadašnje sporazume. Jedan od rezultata je i ubistvo Izraelskog premijera Jicaka Rabina koje je izvršio jevrejski ekstremista.

INTIFADA 2

Kao izgovor za novu masovnu pobunu – ustanak Palestinaca (koja je bila uveliko pripremljena) 2000. godine bila je izjava potonjeg premijera Izraela, Arijela Šarona, da se Izrael neće odreći prava na Brdo hrama, datog tokom posete ostataka jevrejskog Drugog Hrama na Brdu hrama na kome se nalaz Al Aksa džamije treće (posle Meke i Medine) sveto mesto muslimana.

ŠTA SE SADA DEŠAVA?

Netrpeljivosti su često velike između Izraela i Palestinaca koji žive u istočnom Jerusalimu, Gazi i na Zapadnoj obali.

Gazom vlada palestinska ekstremistička organizacija Hamas, koja se godinama borila protiv Izraela. Izrael i Egipat čvrsto kontrolišu granice Gaze kako bi zaustavili dopremanje oružja Hamasu.

Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali tvrde da pate zbog izraelskih akcija i brojnih ograničenja.

Izraelska vlada navodi da samo deluje kako bi zaštitila državu od palestinskog nasilja (bombaških i drugih samoubilačkih napada na civile i snage bezbednosti).

Situacija se zaoštrila od početka svetog muslimanskog meseca Ramazana sredinom aprila, uz brojne noćne sukobe između policije i Palestinaca.

Pretnja iseljavanjem određenih palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima takođe je dovela do rasta napetosti.

PROBLEMI ZBOG KOJIH SVET NE SPAVA

Postoji niz pitanja oko kojih Izrael i Palestinci ne mogu da se slože.

Ona se tiču sudbine palestinskih izbeglica, jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i načina na koji dve strane treba da dele Jerusalim.

Ipak, možda najteže pitanje od svih je postojanje Izraela, odnosno palestinske države koja bi trebalo da bude stvorena pored Izraela.

Mirovni pregovori se povremeno vode više od 25 godina, ali do sada nisu doveli do trajnog rešenja sukoba.

HAMAS

Ova palestinska teroristička organizacija poseduje 8.000 – 9.000 raketa dometa 30-100 km iranske ili istočnoevropske proizvodnje. Pod oružjem ima par desetina hiljada ljudi koji su naoružani lakim pešadijskim, protivtenkovskim i artiljerijskim oružjem.

IDF – IZRAELSKE ODBRAMBENE SNAGE

Vojska Izraela smatra se za jednu od najsposobnijih i najjačih u svetu (iako daleko zaostaje po brojnosti). Vojno sposobno stanovništvo je od 15-49 godina, aktivni sastav ima 187.000 vojnika i 565.000 rezervista. Izrael je poznat po svojoj vojnoj industriji – od pešadijskog do artiljerijskog naoružanja. Takođe pravi i ratne avione i brodove, a nezvanično raspolažu i nuklearnim oružjem.

BUDUĆNOST – IMA LI MIRA?

Najkraće, mira nema na vidiku.

Bivši američki predsednik Donald Tramp predstavio je svoj plan koji je premijer Izraela Benjamin Netanjahu nazvao „sporazumom veka“.

S druge strane Palestinci su ga glatko odbili, ocenivši ga kao jednostranog…

Poslednji rat Izrael je vodio protiv Hamasa 2008-2009. godine

KOMENTARI9 komentara

 1. Gospodi Pomiluj says:

  Ratuju od početka, pre više od par hiljada godina pre nove ere. Avraham je imao robinju iz egipta Hagar od nje ima Ismaila i ismailovce, a od svoje žene Sare ima Isaka i izraelce, pa sad udri bato, ko će koga ako neće svoj svoga, pomirenje postoji ali ono je u Hristu a ni jedni ni drugi ne nalaze mir u Njemu.

  • ostrogorski says:

   Da, da. Ako nemaš krvnika, majka će ti ga roditi. Ili, u konkretnom slučaju - maćeha. A onda - brat bratu najdublje oči kopa. A, od Hrista Spasitelja, i jedni i drugi, beže, misleći da s time skrivaju golotinju svojih smrtnih sagrešenja.

 2. Zoran says:

  Kako ratuju 100 godina kad Izrael naporavljen 1948?

  • I Love Jesus says:

   Izra-El je u prevodu Izabrani narod Božiji, nastao je od Avrama, Isaka i Jakova kojeg Bog nazva i Izrael jer od Jakova i njegove dve supruge Rahele i Lije, i njihove dve sluškinje Bilhe i Selfe izrodio dvanaest patrijarha Izraela. Sve se to dogodilo jako davno više hiljada godina pre nove ere, a zemlja u kojoj danas postoje Izraelci je zemlja Kanan koja im je isto tako davno od Boga i obećana i predata u ruke. Međutim mnogo puta Izraelci su gubili svoju državnost i od samog Boga proterani i rasejani odatle u vreme Vavilonskog i Persijskog carstva, opet okupljeni pa proterani u vreme Rimskog carstva, i još nekoliko puta su gubili i stvarali svoju državu do vremena nesvrstanih zemalja kada ih je napao Naser egipćanin i kralj Abdulah sa one strane Jordana, da bi opet uspostavili državu 69 godine. Oni su odstupili od svog Boga, i Bog od njih tako što ih je zaslepio i otvrdnuo im srca da ne prepoznaju Njegovog poslanika koji je Spasitelj najpre njima a zatim svom svetu Ješua Mešijah-a (Isusa Hrista; Grč.) Isto kao i Izraelci i ovi drugi koji ne poznaju pravog Boga i Onog kojeg on posla u svoje ime Isusa zvanog Hrista, svejedno ćemo postradati ukoliko se ne pokajemo i ne obratimo Ocu nebeskom kroz ime našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista.

 3. garo says:

  Gde engleska kurva nesto resava tu nikad nemoze biti mir, samo rat ...

 4. Vlad Cepeš says:

  Ako su jevreji IZABRANI BOŽIJI narod,kako oni kažu,šta smo onda svi mi,drugi.Unapred hvala za svaki odgovor na moje pitanje.

  • I Love Jesus says:

   Da, mi smo takođe izabrani narod Božiji, i svi narodi na ovom svetu su to isto, nismo ništa bolji ili lošiji od ovih prirodnih Izraelaca, jer sama reč Božija govori ovako: "Jer Bog radi neverstva Izrailjevog izjednači njih sa svim ostalim narodima, da bi stoga pravedno spasao sve one koji poveruju u poslanstvo jedinorođenog od Oca, sina Isusa Hrista koji je naš Gospod i Spasitelj." Zato se hrišćanstvo tako snažno propovedalo i širilo nakon pojave Hrista, njegovog krštenja nna reci Jordan, ispunjenja zakona i proroka, raspeća, vaskrsenja i vaznesenja da gotovo nema čoveka koji nije čuo za delo Oca našeg nebeskog kroz Isusa Hrista, ali samo oni koji svim srcem poveruju i ustima ispovedaju sina Božijeg imaju opravdanje za život večni. Na žalost izraelci u velikom broju su prvi koji su odbacili svog spasitelja a ima puno svih ostalih iz svih naroda i nacija. Zato je put Hristov uzan put i malo njih ga nalazi, a širok put je autoput ovog sveta koji vodi u pakao. Biblija govori a ti proveravaj, reč Božija ne greši i proriče i obećava o mnogo vremena i nakon ovog vremena sada sve do najpre jednog milenijuma u budućnost a zatim i u samu večnost. Ako ti još neki odgovor treba budi hrabar i razumen evandjelje@gmail.com

 5. 1389 says:

  Izrael silom poseduje svoju zemlju, jer ne polažu nikakvo pravo na tu zemlju, Isus je naselio drugi narod i zato dolazi do krvavih sukoba. Izrael kao država je nepostoječa, postoji samo Davidov narod.

  • Gospodi Pomiluj says:

   Pa da, oni se stalno bore u nekom svom novom holokaustu i agoniji jer nemaju vođstvo od Boga već od sotone koji radi kroz kongres amerike. Podigli su im rogove da ubijaju sve i svakoga na zemlji na koju ih je Bog doveo i oterao sa nje radi neverstva, oni su se vratili na mesto svog zločina prema Bogu da bi i sami tu bili kažnjeni jer rekoše "Raspni Ga, raspni, krv Njegova na našu glavu, i glavu naše dece!" A tako će i biti. Ko se ne pokaje i obrati neće se ni spasiti ako ne rekne "Blagosloven Onaj koji dođe u ime Gospodnje." A znamo da su oni najpre odbacili Spasitelja ovog sveta - Hrista zvanog Isus. Ješu-u Mešijaha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *