СВЕ ОЧИ УПРТЕ У САД! Ево шта чека Бајдена

SVE OČI UPRTE U SAD! Evo šta čeka Bajdena

4 januara 2021

Saga u vezi sa predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama počela je 3. novembra, ali je na nju konačno stavljena tačka pošto je „elektorski koledž“ potvrdio da će Džo Bajden predvoditi Ameriku u naredne četiri godine kao šef države.

Bajden je posle pobede nad Donaldom Trampom kazao da neće biti predsednik koji deli već koji ujedinjuje.– Ne vidim plave i crvene države, već Sjedinjene Države – istakao je Bajden tokom govora u Vilmingtonu.

Ovaj političar 20. januara biće zvanično inaugurisan, a iako još nije postao šef države, već ga čekaju neki veliki izazovi.

Sjedinjene Američke Države su prema podacima portala „Worldometers“ i dalje prva kada je reč o broju zaraženih i preminulih od korona virusa. Nova administracije će, uprkos tome što je u međuvremenu stigla vakcina protiv ove infekcije, imati „pune ruke posla“ da obuzda širenje zaraze.

Kako je ranije najavljivano, novi predsednik ne planira da zatvara celokupnu zemlju zbog pandemije koronavirusa, već da će se fokus biti usmeren na određena područja, odnosno žarišta.

Kovid-19 nije samo napravio zdravstvene probleme ljudima u SAD i svetu, već je naneo i ogromnu materijalnu štetu. Čak je američki milijarder Bil Gejts nedavno u svom blogu naveo da se šteta broji u desetinama triliona dolara, te da su milioni ostali bez posla.

Bajden planira da ponovo pokrene ekonomiju tako što će stimulisati proizvodnju, investirati u infrastrukturu, a izrazio je rešenost da smanji jaz prihoda između različitih etničkih grupa.

Takođe, on će nastojati i da smanji broj zatvorenika, kojih ima više od dva miliona, i da će se ustremiti da ih rehabilituje.

Duboke podele

Iako je Bajden pobedio Trampa osvojivši 81 milion glasova, treba napomenuti da je njegov rival na predsedničkim izborima osvojio oko 74,2 miliona glasova što ilustruje podele unutar SAD. Tramp i pored velikog broja zaraženih i umrlih od korona virusa uspeo je da stekne značajnu podršku kod biračkog tela.

Otuda ne čudi pomirljiv ton Bajdenovog govora, u kom je pozvao na „spuštanje lopte“.

– Svi vi koji ste glasali za Trampa, znam da ste razočarani i ja sam gubio nekoliko puta, ali dajte da damo jedni drugim šansu. Vreme je da se „spusti temperatura“, da opet razgovaramo i da se čujemo – kazao je tada on.

Bivši kineski diplomata He Jafeji kazao je za da će spoljna politika SAD i dalje biti pod uticajem dubokih socijalnih podela, a u prilog tome kolike su razlike, govore i protesti u Vašingtonu Trampovih pristalice zbog navodne krađe na izborima.

– Moramo da razumemo da ono šta je Tramp uradio u protekle četiri godine uživa veliku socijalnu podršku u Americi, a te stvari se “hrane” populizmom, anti-globalizmom i uskim nacionalizom. Tramp je osvojio preko 70 miliona glasova u zemlji, tako da je ta socijalna baza vrlo prisutna. To će nastaviti da utiče na američku spoljnu poliku – naveo je ovaj nekadašnji diplomata.

Takođe, pored borbe protiv sistemskog rasizma, Bajdenovoj administraciji je jedan od prioriteta i transformiranje policije. Te promene trebalo bi da se smanje ovlašćenja policajcima čiji su brutalni postupci dosad rezultirali brojnim smrtnim ishodima, i uspostavljanje nacionalnog policijskog nadzornog odbora.

Iran

Odnosi SAD i Irana zategnuti su već godinama, a kulminacija tenzija nastala je kada je američka vojska prilikom napada u Iraku ubila generala Kasima Sulejmanija. Situaciji ništa nisu pomagale ni izjave predsednika Trampa, koji je u nekoliko navrata pretio zvaničnom Teheranu.Koliko su stvari bile problematične govori i informacija da je Tramp u jednom trenutku razmatrao eventualni napad na Iran u razgovorima sa vojnim savetnicima.

SAD su odlukom Trampa 2018. istupile iz nuklearnog sporazuma po kome su olakšavane sankcije Iranu, a zauvrat Teheran ne bi radio na sticanju atomskog naoružanja. Iako su Iranci bili pod pritiskom Bele kuće, oni nisu popustili i sve su bliži tehnologiji da napravi nuklearno naoružanje nego što je to bio slučaj kada je ugovor dve zemlje bio na snazi.

Bajden je istakao da planira da se obnovi sporazum iz 2015. godine i tako stavi odnose između dve zemlje pod kontrolu.

Takođe, u junu 2021. biće organizovani izbori u Iranu, te se političke frakcije spremaju za pohod na vlast. Popularnost aktuelnog predsednika Hasana Rohanija je pala zbog ekonomske situacije u zemlji, kao i lošeg odgovora na pandemiju koronavirusa. Iz tog razloga, neki ne isključuju mogućnost da bi Bajden možda mogao da pomogne Rohaniju da ostane na vlasti tako što bi popustio sankcije protiv Irana.

Profesor političkih nauka na univerzitetu u Teheranu, Naser Hadijan-Džazi, ističe da bi Bajden morao jasno da stavi do znanja koje su mu namere pre nego što postane predsednik.

– Javna poruka da će želeti da se vrati sporazumu bez ikakvih uslova, značajno bi ubrzalo stvar. To je dovoljno dobro – kazao je Hadijan-Džazi.

Kina

SAD i Kina su u lošim odnosima, a njihovom urušavanju ništa nije pomoglo optuživanje Trampa, koji je optužio Peking da nije dovoljno brzo reagova na pojavu koronavirusa, te je u više navrata oslovio infekciju kao „kineski virus“. U jednom trenutku je izjavio da je video dokaz da je koronavirus zapravo nastao u laboratorije u kineskom gradu Vuhanu.

Promena predsednika, prema mišljenju nekih stručnjaka, moglo bi da dovede do promene u relacijama dve sile.

Bivši kineski diplomata He Jafeji mišljenja je da bi Vašington i Peking mogli da pokrenu pokrenu dijalog u vezi sa brojnim pitanjima, kao što su finansije, sajber prostor, javno zdravlje, reforma Svetske trgovinske organizacije kao i rešavanje tenzija u Južnom kineskom moru.

Po svemu sudeći, deluje da će Bajden takođe imati oštar stav prema Pekingu. Naime, novoizabrani predsednik je pozvao na formiranje jače koalicije protiv Kine kada je reč o trgovini i „borbi“ na ekonomskim frontovima i to u trenutku kada prema ocenama svetskih medija Evropska unija blizu bilateralnog investicionog dogovora sa Pekingom.

– Dok se takmičimo sa Kinom i smatramo da je vlada te zemlje odgovorna za zloupotrebu trgovine, tehnologije, ljudskih prava i dr. aspekata, naša pozicija biće mnogo bolja kada formirano koalicije partnera i saveznika koji slično razmišljaju – kazao je Bajden, a prenosi South China Morning Post.

(Telegraf)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Gluperda Bajden ce ako dodje na vlast poceti rat sa Iranom koji ce se prosiriti i u kojem ce Amerika popiti patos. Ameriko, Ameriko, pozuri ka svom kraju, umorila si celo covecanstvo, dosta je bilo.

  • I Love persida says:

   persida, želim ti srećnu Novu godinu u nadi da će bar u našim privatnim životima doći do nečeg boljeg jer sav ostali svet je u potpunom haosu. Kako plivati uzvodno? Uz božju pomoć naravno, uvek ima neka sila koja gura uzvodno. Želim ti prijatno jutro uz kaficu i da se dobro naspavaš pošto vidim da si sinoć jako kasno ili vrlo rano ujutru napisala ovaj komentar. Živa i zdrava nam bila.

 2. Kosovac says:

  Bajden odlično barata komunističkim terminima. Uostalom, kao i svi sorošoidi. Može se slobodno reći da su sorošoidi dostojni i savršeniji naslednici komunista.

 3. branicevac says:

  Ceka ga Impičment!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *