СВЕ „ПАДА У ВОДУ“! КИНА ПОСТАЈЕ КЉУЧНИ ИГРАЧ

СВЕ „ПАДА У ВОДУ“! КИНА ПОСТАЈЕ КЉУЧНИ ИГРАЧ

19 маја 2024

Кина је и даље „кључни снабдевач“, пише у извештају Аллианз Траде-а који закључују да ће покушаји да се остатак света отклони од трговине са њима бити „тешко, ако не и немогуће“.

Иако се последњих година све оштрије и гласније прича о одвајању и смањењу ризика у трговини са Кином, европске компаније и даље драконски расту на том тржишту.Око 40 одсто компанија из Немачке и Шпаније и око 30 одсто компанија из Француске очекује да ће се убудуће њихов ланац снабдевања у Кини „продубити“.

Са друге стране, у САД око 27 одсто компанија планира да се шири у Кини.

„Европске компаније су очигледно мање забринуте од америчких“, пише у извештају Ана Боата, шефица одељења за економска истраживања у Аллианз Траде-у.

У овом истраживању осигуравајућа кућа испитала је око 3.000 компанија из Кине, Француске, Пољске, Италије, Шпаније, Велике Британије, САД око њиховог погледа на пословање и глобалну трговину у 2024. години.

Више од трећине испитаних је истакло да планирају да се шире у Кини, док је само 11 одсто рекло да ће смањити присуство на том тржишту.

Компаније из Кине са друге стране су изузетно оптимистичне поводом њиховог извоза. Сваки десети извозник у Кини пројектовао је за 2024. годину раст извоза већи од 10 одсто. Компаније из других земаља које су испитане истицале су да ће им извоз расти између 2 и 5 одсто.

„Прошла година је генерално била лоша за извоз, имали смо глобалну трговинску рецесију. То је један од разлога зашто су извозници сада оптимистични“, истала је Францоиса Хуанг сениор економиста за Азија Пацифик у Аллианз Траде.

Иако компаније не могу да се одвоје од Кине у потпуности, диверзификација је и даље на столу.Како је Хуанг истакла за ЦНБЦ, управо компаније које гледају да диверзификују своје ланце снабдевања гледају у правцу Азија-Пацифика. Око 48 америчких извозника који производе у Кини истакло је да би узело у обзир друге земље из региона Азија-Пацифик и Латинска Америка.

Пресељавање у оквиру истог региона и близина тржишта изгледа да су преферирани трендови, наводи се у извештају додајући да само 5 одсто испитаника мисли да ће се трендови преокретања преокренути у наредне две године, док скоро 30 одсто очекује да ће се повећати.

Ипак, оптимиситчни извозници су све више забринути због промене у геополитици.

„Извозници су и даље забринути због поремећаја у ланцу снабдевања, њих око 31 одсто ставља транспортне ризике међу 3 највећа, а 28 страхује од несташице импута“, пише у извештају.

(блиц.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. padre says:

    Zabrinuli se, jer jim "slobodna trgovina" ne radi,kako su zamislili!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u