СВЕ „ПАДА У ВОДУ“! КИНА ПОСТАЈЕ КЉУЧНИ ИГРАЧ

SVE „PADA U VODU“! KINA POSTAJE KLJUČNI IGRAČ

19 maja 2024

Kina je i dalje „ključni snabdevač“, piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti „teško, ako ne i nemoguće“.

Iako se poslednjih godina sve oštrije i glasnije priča o odvajanju i smanjenju rizika u trgovini sa Kinom, evropske kompanije i dalje drakonski rastu na tom tržištu.Oko 40 odsto kompanija iz Nemačke i Španije i oko 30 odsto kompanija iz Francuske očekuje da će se ubuduće njihov lanac snabdevanja u Kini „produbiti“.

Sa druge strane, u SAD oko 27 odsto kompanija planira da se širi u Kini.

„Evropske kompanije su očigledno manje zabrinute od američkih“, piše u izveštaju Ana Boata, šefica odeljenja za ekonomska istraživanja u Allianz Trade-u.

U ovom istraživanju osiguravajuća kuća ispitala je oko 3.000 kompanija iz Kine, Francuske, Poljske, Italije, Španije, Velike Britanije, SAD oko njihovog pogleda na poslovanje i globalnu trgovinu u 2024. godini.

Više od trećine ispitanih je istaklo da planiraju da se šire u Kini, dok je samo 11 odsto reklo da će smanjiti prisustvo na tom tržištu.

Kompanije iz Kine sa druge strane su izuzetno optimistične povodom njihovog izvoza. Svaki deseti izvoznik u Kini projektovao je za 2024. godinu rast izvoza veći od 10 odsto. Kompanije iz drugih zemalja koje su ispitane isticale su da će im izvoz rasti između 2 i 5 odsto.

„Prošla godina je generalno bila loša za izvoz, imali smo globalnu trgovinsku recesiju. To je jedan od razloga zašto su izvoznici sada optimistični“, istala je Francoisa Huang senior ekonomista za Azija Pacifik u Allianz Trade.

Iako kompanije ne mogu da se odvoje od Kine u potpunosti, diverzifikacija je i dalje na stolu.Kako je Huang istakla za CNBC, upravo kompanije koje gledaju da diverzifikuju svoje lance snabdevanja gledaju u pravcu Azija-Pacifika. Oko 48 američkih izvoznika koji proizvode u Kini istaklo je da bi uzelo u obzir druge zemlje iz regiona Azija-Pacifik i Latinska Amerika.

Preseljavanje u okviru istog regiona i blizina tržišta izgleda da su preferirani trendovi, navodi se u izveštaju dodajući da samo 5 odsto ispitanika misli da će se trendovi preokretanja preokrenuti u naredne dve godine, dok skoro 30 odsto očekuje da će se povećati.

Ipak, optimisitčni izvoznici su sve više zabrinuti zbog promene u geopolitici.

„Izvoznici su i dalje zabrinuti zbog poremećaja u lancu snabdevanja, njih oko 31 odsto stavlja transportne rizike među 3 najveća, a 28 strahuje od nestašice imputa“, piše u izveštaju.

(blic.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Zabrinuli se, jer jim "slobodna trgovina" ne radi,kako su zamislili!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *