СВЕ СЕ МЕЊА – ПОЧИЊЕ ДРАМА У МАКЕДОНИЈИ: Собрање гласало за промене

SVE SE MENJA – POČINJE DRAMA U MAKEDONIJI: Sobranje glasalo za promene

19 oktobra 2018

Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u „Republika Severna Makedonija“. Niko nije glasao protiv promena.

Glasanje je usledilo posle višečasovnog ubeđivanja poslanika VMRO-DPMNE da odstupe od stavova te stranke i podrže ustavne promene, kojima se Makedoniji otvaraju vrata evrointegracija, prenosi RTS.Poslanici opozicije u više su navrata tokom dana optuživali vladajuću koaliciju da je pokušala da potplati ili zastraši poslanike iz redova VMRO-DPMNE.

Iste optužbe stizale su iz redova vladajućih stranaka, čiji su predstavnici optuživali VMRO-DPMNE da preti svojim poslanicima.

Obe strane su zatražile istragu o događajima koji su prethodili glasanju.

Suštinski, jedinu nepoznanicu pred početak sednice predstavljaju spekulacije da je premijer Zoran Zaev uspeo da ubedi devetoro poslanika opozicionog VMRO-DPMNE da glasaju za promene ustava, uprkos jasnom stavu partije da od toga neće biti ništa.

Na sednicu su došli i poslanici VMRO-DPMNE, koji su nedavno pušteni iz kućnog pritvora.

Sednica je prvobitno bila zakazana za podne.

U Sobranju je kao na stočnoj pijaci“, napisao je ranije danas poslanik Demokratske partije Srba Ivan Stoiljković na Fejsbuku.

Pod naslovima „Dan de u Sobranju“ i „Drama u parlamentu“, mediji su tokom dana izveštavali da je gotovo izvesno da stranke na vlasti nisu uspele da namaknu dvotrećinsku većinu koliko im je potrebno za usvajanje ustavnih promena. Odluka je zato iznenađenje za mnoge.

Prema tom sporazumu, koji su u julu potpisali Atina i Skoplje, Makedonija bi trebalo da promeni ime u „Republika Severna Makedonija“.

Na konferenciji za novinare u parlamentu, poslanik Antonio Milošoski zajedno sa ostalim poslanicima VMRO-DPMNE rekao da će oni glasati u skladu sa voljom naroda izraženom na nedavno održanom referendumu koji nije uspeo, jer na njega nije izašao dovoljan broj gađana.

Upitan da li je tačno da će sedam poslanika njihove stranke glasati za ustavne promene, Milošoski nije direktno odgovorio, ali je rekao da Džaferi bez odlaganja stavi predlog ustavnih amandmana na glasanja kako bi se videlo da li vlast ima dvotrećinsku većinu.

„Predlog ustavnih amandmana treba staviti na glasanje i tada će se videti da li je volja naroda veća od pritisaka na zakonodavca“, rekao je Milošoski.

On takođe nije odgovorio na pitanje „zašto i ostali poslanici“ VMRO-DPMNE ne prisustvuju konferenciji za novinare.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. Vesko says:

  Predsjednik Makedonije Ivanov ima puno pravo da blokira tu odluku i raspusti Sobranje i raspise vanredne izbore jer su izasli dokazi o prijetnjama i podmicivanju poslanika u vezi glasanja! I da naredi krivicnu istragu. Narod je 100% uz njega. Makedonski.

 2. Milivoj Trbojevic says:

  kod srba ne vazi referendum

 3. Nina says:

  Kako se manjina predstavlja kao većina i "volja naroda"?! Za Antonija Milošoskog, Zorana Zajeva i svih 80 poslanika makedonskog Sobranja koji su danas glasali za ustavne promene "volja naroda" nije većina od oko 64% makedonskih građana koji su bojkotovali makedonski referendum i svojim neizlaskom učinili su taj referendum nevažećim, na to se može dodati i onaj manji procenat od izašlih koji su glasali protiv. On računa isto kao predstavnici NATO i EU da od oko 36% makedonskih glasača koji su ipak izašli na referendum više od 90% je glasalo "za".

 4. Nina says:

  Opoziciona VMRO DPMNE optužila je vlast u Makedoniji da je tokom dana u skupštini "žestoko ucenjivala, pretila i pravila pritiske" na poslanike koalicije oko te stranke da bi glasali za izmene Ustava, što je Vlada Makedonije odmah demantovala. Na konferenciji za novinare generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je naveo da je "jednom poslaniku nuđeno milion evra da glasa za Dogovor sa Grčkom, drugom dva miliona, a trećem 250.000 evra, ali da su odbili". "Sve to je odbijeno, jer dostojanstvo nema cenu", rekao je generalni sekretar najveće opozicione partije u Makedoniji i zatražio da državno tužilaštvo otvori istragu. Premijer Makedonije Zoran Zaev je saopštio da "kategorično demantuje lažne informacije da vlast pravi žestok pritisak na poslanike i da ih ucenjuje svim mogućim sredstvima".

 5. Nina says:

  Makedonski info-portal Republika.mk objavio je da su podršku novom izmenu zemlje - „Republika Severna Makedonija“ – obezbedili poslanici VMRO-DPMNE Vladanka Avirović, Emilija Aleksandrova, Ljuben Arnaudov, Sašo Vasilevski, Nola Ismajlovska, Elizabeta Kančeska Mileska, Krsto Mukoski i Šiptar Zećir Ramčilović. I da je „Republika Severna Makedonija“ postala moguća zato što je njihovo dostojanstvo – imalo cenu. Jedna od raskrinkavajućih sms-poruka Uhvaćena SMS-prepiska između poslanika vladajuće većine otkriva da su opozicioni poslanici `kupovani` i u kabinetu predsednika Sobranja Talata Džaferija, u prisustvu Zaeva, predsednika šiptarske partije DUI Ali Ahmetija i američkog ambasadora Džesa Bejlija. Izvršni komiter VMRO-DPMNE jednoglasno je noćas – na predlog svog predsednika Hristijana Mickoskog - isključio iz partije svih sedam poslanika koji glasali za „Republiku Severnu Makedoniju“. Mickoski je isključenim poslanicima poručio: „Živite sa svojom sramotom“. Grčki ministar odbrane Panos Kamenos je povodom događanja u makedonskom parlamentu uoči glasanja o ustavnim promenama napisao je: „Stid me je što je vrednost u Evropi postalo: ako ne glasaš ideš u zatvor, ako glasaš - dobiješ dva miliona evra“.

 6. Kulak says:

  Demokratija je izmišljena za budale,a moćnici uvek nađu način da izglasaju ono što njima odgovara.Na ovaj način i Makedonija je na silu uvučena u NATO,a Ameri imaju apsolutnu vlast na Balkanu.Nenormalno.

  • Nina says:

   Mkedonija ne prihvata samo promenu imena u Severna Makedonija, a ne odriču se puta u EU i NATO. Mogu Makedonci sada da zakažu i vanredne izbore i da posle toga Zaev ne bude više premijer, ali on je već poslužio svrsi da Makedonija bude usisana u NATO. Sada je jasno zašto se EU onoliko trudila da on dobije mandat za premijera. U EU ne verujem da će ući ni Crna Gora, a kamoli Makedonija, a isto važi i za Srbiju jer EU nije raspoložena za dalja proširenja. Neverovatno je da politika EU koja nestaje još uvek živi na Zapadnom Balkanu i smatra se perspektivnom mada umire. EU se trudi tek toliko da održi iluziju da ćemo nekad 2030 ili kasnije ući u EU i na tu obmanjujuću foru umiruća trpa čitave balkanske narode i njihove države u NATO, kao mačiće u džak.

   • Dani says:

    Sve nabrojane "drzave"ex yu (osim onih koji su vec usli) zapamtite NIKADA,NIKADA,NIKADA nece uci u eu.Uci ce u nato da bi se sa nasih teritorija,kao i sa teritorija rumunije,ukrajine,grcke (pravoslavci!!)napadala i gadjala Rusija,a mi bi,kao i sve pravoslavne zemlje trebale da primamo uzvratne osvetnicke udarce pravoslavne brace...tako cemo stati/krvariti na braniku eu i usa.DIVIDE ET IMPERA!!!Politicari nam izdajnici,narod slep pored zdravih ociju i lenj u odbrani svog vekovnog ognjista,svoje dece i njihove buducnosti.

  • Nina says:

   Glasove za ustavne amandmane poslanici makedonskog Sobranja su uslovili su prihvatanjem amandmana koji garantuju makedonski identitet. Takođe, ako Prespanski sporazum ne bude prošao u grčkom parlamentu, a Atina nastavi da otežava put Makedonije u NATO I EU, poslanici će da traže poništavanje ovih amandmana na makedonski Ustav. Dakle sada je na potezu Grčka, ali put Makedonije u NATO je već otvoren a znamo da baš to Jens Stoltenberg nestrpljivo čeka. Odakle potiče taj novac? Albanska mafija i domaća i američka neće žaliti novaca, potrudiće se. Tako podmićujući na ključnim mestima u kritičnim situacijama sa koliko država u susedstvu Albanije moguće je da upravlja i belosvetska albanska mafija? Cena Gora? Makedonija? Grčka? Srbija? Sa li se na njihov način poznaju i sa Barolomejom iz Carigradske patrijaršije?

   • Nina says:

    ... Da li se na njihov način....

 7. Vojna i ojdesve says:

  Biche rata. Tri Dana kao kod chaushesku... Ljudi prodaju svoje dushe za utrinsku chorbu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *