СВЕ СЕ ПОНАВЉА – НЕМЦИ ОПЕТ АРОГАНТНИ И БЕЗОБРАЗНИ, а то води само ка једном…

SVE SE PONAVLJA – NEMCI OPET AROGANTNI I BEZOBRAZNI, a to vodi samo ka jednom…

23 decembra 2022

Lakoća s kojom nemačka ministarka spoljnih poslova, nemačka ambasadorka u Beogradu i njen nazovi kolega u Prištini odbacuju bilo kakvu mogućnost povratka srpskih snaga na Kosovo i Metohiju treba da nam bude znak upozorenja. Bezobzirnost tih izjava je bila takva da je izazvala reakciju čak i poslovično Nemačkoj naklonjenog predsednika Srbije.Kad god nemački političari skinu rukavice i više se i ne trude da sakriju svoju aroganciju, bahatost i apsolutni prezir prema međunarodnom pravu, odnosno svoje pravo, ružno lice – rat u Evropi nije daleko. Ne treba zaboraviti uticaj koju su arogancija i bahatost ponovno ujedinjene Nemačke imali na raspad SFRJ i izazivanje građanskog rata na njenim prostorima.

Njujork tajms je još u januaru 1992, u vreme kada je to još uvek bio medij sa integritetom i ogromnim autoritetom, izveštavao o „trijumfu nemačke spoljne politike” u razbijanju bivše Jugoslavije, kada su, pod nemačkim pritiskom, svih 12 država članica tadašnje Evropske zajednice priznale otcepljenje Slovenije i Hrvatske.

Kako navodi tadašnja perjanica zapadnog novinarstva: „Prethodnog meseca su nemački zvaničnici objavili da će priznati ove dve republike uprkos željama drugih evropskih država, dok je ministar spoljnih poslova Hans-Ditrih Genšer intenzivno lobirao u korist razbijanja Jugoslavije”.

Razbijanje Jugoslavije

Po zvaničnom priznanju Hrvatske od strane cele EZ, Genšer je izjavio da je „vrlo srećan” zbog svog uspeha, uz tvrdnju da je Hrvatska „postigla najviši zamislivi standard poštovanja manjinskih prava”. Znamo u kojoj se meri ova ocena ispostavila tačnom. Otprilike u istoj meri kao i današnje nemačke izjave o stanju poštovanja prava nealbanaca na Kosovu i Metohiji. To su bile svesne i drske laži.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović ocenio je ulogu Nemačke kao „posebno negativnu”, dodavši da je ta država proizvela „vrlo ozbiljan presedan podsticanja jednostranog otcepljenja unutar jedne multinacionalne države”.

Koliko je uloga nove-stare Nemačke – kojoj je ujedinjenje na tacni dao Gorbačov, lider zemlje koja je od prethodne verzije ujedinjene Nemačke stradala više nego bilo koja druga – bila destruktivna, govore i sledeći redovi iz pomenutog članka Njujork tajmsa: „Mada je većina evropskih vlada podržavala eventualno priznanje Slovenije i Hrvatske, neke su pokušale da odlože današnju objavu kako bi priznanje bilo deo sveobuhvatnog mirovnog sporazuma na Balkanu. Međutim, nemački zvaničnici su insistirali na tome da je priznanje jedini način da se Srbi nateraju da prihvate sporazum”.

Kao što znamo, i danas se Nemačka vodi načelom jednostranih poteza, nametnutih rešenja i bahatog odbijanja istinske diplomatije, u cilju uništavanja svake mogućnosti za istinski mir. A kako članak dalje navodi: „Odluka Nemačke da izvrši pritisak za brzo priznanje obe republike, uz ignorisanje apela iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija, simbolizovala je jednu novu nametljivost na koju su neki Evropljani gledali sa nelagodom”. Ispostaviće se vrlo brzo – sa pravom.

U članku za akademski časopis Etika i međunarodni odnosi, u izdanju Univerziteta u Kembridžu, Karl Kavano Hodž je napisao da je „vlada u Bonu faktički odbacila legitimitet postojeće jugoslovenske države i pritisnula druge evropske vlade da isto učine”. I američka profesorka Suzan Vudvord je kritikovala „nemački manevar” i zaključila: „Presedan koji je nemački manevar uspostavio bio je taj da načelo samoopredeljenja legitimno može da razbija multinacionalne države, da je primena ovog načela od strane EZ bila proizvoljna, i da je najsigurniji način za političare koji su rešeni da zadobiju nezavisnost da uspeju da započnu odbrambeni rat i zadobiju međunarodne simpatije i priznanje”.

Nemačko huškanje je doprinelo i preranom međunarodnom priznanju Bosne i Hercegovine. Nemci su takođe bili i kolovođe medijske satanizacije Srba. Tako je Genšerov naslednik Klaus Kinkel, kao jedan od predvodnika zapadne diplomatske divlje horde, koja je požurila da srpskim snagama pripiše lažnu zastavu u redu za hleb u ulici Vase Miskina Srbima, javno vrištao da se „Srbija mora baciti na kolena” i zahtevao uvođenje brutalnih međunarodnih sankcija protiv Srbije.

Podsticanje NATO agresije

Nemačka je takođe dala posebno otrovan doprinos u podsticanju NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, iznošenjem najgnusnijih laži na račun Srbije. Tako je tadašnji ministar odbrane Rudolf Šarping lažno optužio srpske snage za pravljenje „nacističkog logora” na stadionu u Prištini, za šta – uprkos insistiranju medija – nije pružio niti jedan dokaz.

Još jedna Šarpingova bedna laž bila je ta da „mi nikad ne bismo pokrenuli vojnu akciju da nije bilo humanitarne katastrofe na Kosovu, sa 250.000 izbeglica unutar samog Kosova i ukupno mnogo više od 400.000, sa brojem umrlih koje još uvek nismo u stanju da izbrojimo”.

Za razliku od Šarpinga, OEBS je registrovao ukupno 39 smrti na celom Kosovu i Metohiji pre početka bombardovanja. A jedan drugi Nemac sa savešću, general Hajnc Lokvaj, koji je bio pri OEBS-u, izjavio je da „ona vrsta humanitarne katastrofe koja bi, kao kategorija međunarodnog prava, opravdala pokretanje rata, nije postojala na Kosovu pre rata”.

Slično je izjavila i Norma Braun, američki diplomata pri misiji OEBS-a: „Nije bilo humanitarne krize do početka bombarderskih naleta NATO-a”. A čuveni nemački dokumentarac „Počelo je jednom laži” kategorički tvrdi: „Nijedan OEBS-ov izveštaj o nasilju na Kosovu nije sadržao nikakvu indiciju predstojeće humanitarne katastrofe”.

Šampioni genocida

Nemački političari, diplomate i mediji žive u staklenoj kući što se tiče odnosa prema Srbima. Isti je slučaj u pogledu njihovog odnosa prema Rusima. Podjednako su lagali i lažu i o jednima i o drugima, i podjednako su ih „zadužili” za više generacija.

Ali, to nije samo bio deo satanizacije starih nemačkih suparnika, već deo podmuklog projekta rehabilitacije Nemačke. Jer, da bi Nemci prestali da budu šampioni nacizma i genocida, trebalo je naći nekog drugog kome se ta laskava titula mogla propagandno pripisati. A ko je podesniji sa nemačkog stanovišta – od Srba i Rusa?

Da li, dok su Nemci (po ko zna koji put) zaslepljeni iluzijom sopstvene (sve)moći, Amerikanci polako ali sigurno izmiču tlo pod nogama nekadašnjeg nemačkog „privrednog čuda” teranjem Nemačke da se pridruži samoubilačkim paketima sankcija protiv Rusije? Da li Amerikanci uništavaju svaku vidljivu mogućnost čvrstog povezivanja Nemaca i Rusa?

To ne treba da bude naša briga. Nemci su prokockali sve dosadašnje prilike za jedno trajno učvršćivanje evroazijske geopolitičke osovine na relaciji Peking-Moskva-Berlin, od koje bi svi u Evropi imali neku korist. Naša briga treba da bude u tome da ne dozvolimo sadašnjoj Nemačkoj da nastavi da radi na fonu onog što nam je radila Hitlerova Nemačka.

Kao bitan deo problema, nepokajana Nemačka nikako ne može da bude deo rešenja. Ni u Ukrajini – što su već i pokazali svojom sramotno neiskrenom ulogom u Minskom sporazumu, po priznanju Angele Merkel – ni na Kosovu i Metohiji, ni u BiH, oslanjajući se na nelegitimnog i nelegalnog Visokog predstavnika. Sasvim slučajno – Nemca.

(Aleksandar Pavić / Sve o Srpskoj)

KOMENTARI18 komentara

 1. persida says:

  Nemci, pa arogantni, ma ne mogu da verujem.

 2. Velika Metla says:

  Nemačka je 1945. godine podeljena na dva dela Rezolucijom UN. Međutim, za ujedinjenje dve Nemačke nije donešena nijedna Rezolucija, a morala se doneti ako ne nova, druga, Rezolucija onda Rezolucija kojom bi se stara o podeli Nemačke poništila. Ujedinjena je na goloj sili, a tako će biti opet podeljena ako se pameti ne dozovu, UPRAVO zato jer se istorija ponavlja.

  • RASPUCHIN says:

   Nikako se ne smije zaboraviti da je i Austrija , tada , bila podjeljena po istom principu a ta podjela je išla dolinom rjeke Soče do tromeđe dve njemačke i Austrije. Ovo je veoma bitno za naš opstanak.

 3. Gagi says:

  Nemci su uvek imali svoj zadatak i misiju u okviru svog katolickog bratstva. Oni to obavljaju revnosno i kako im se naredi. Ko je nama kriv sto mi nismo nigde i nemamo svoje bratstvo u svojoj istorijskoj veri i poreklu. Mi smo sada zbog onih koji su nas svojevremeno prodali zbog svoje guzice, ni na nebu a jos manje na zemlji. Danas smo amorfna politicka masa koja luta na sve strane i trazi neki spas,kod koga da se nadje spas kada ne pripadamo nigde. Dolazi tesko vreme da se plate nebulozne istorijske greske, pod kolonizatorima i katolicko-komunistickim razbojnicima smo se odrekli sebe. Danas, isti ti olosi, podmuklo prikriveni i nasminkani drugim politickim opcijama, i dalje razvaljuju Srpski narod. Jos gore i crnje nam truju dusu primoravajuci nas da usvojimo "savremen" sistem ophodjenja i zivljenja. ONI nisu stali u razvaljivanju Srbije, videcemo da li ce tome i kada doci kraj.

  • padre says:

   Polovina Nemaca nisu katolici!

   • majstor Života says:

    tačnije rečeno, - otprilike: jedna trećina Njemaca su protestanti, jedna trećina katolici, jedna trećina su ateisti. sjeverni i istočni dio njemačke je većinski protestantski. južni i zapadni dio njemačke je većinski katolički. većina vodećih nacista, Hitler, Himler, Gering, Hess..itd bili su ateisti, eugeničari i socijalni darvinisti. Isto kao i familije Rokefeler, Karnegi i Ford, koje su 30-ih godina financirale eugeničke programa eutanazije u nacističkoj Njemačkoj. automobilski industrijalac Henri Ford je 1937. čak dobio najviše nacističko odlikovanje.

    • Gagi says:

     Interesentno, a bas je Vatikan te ateiste spasavao "pacovskim kanalima". Ili su mozda privremeno postali nevernici da bi pravi krivac ostao nekaznjen.

   • Istina says:

    I Protestanti su katolici.

    • majstor Života says:

     nisu. protestanti ne priznaju papu za crkvenog poglavara i nemaju jednog jedinstvenog crkvenog poglavara, protestantske crkve, ima ih mnogo različitih su organizovane zasebno svaka za sebe. teološki gledano, daleko veće razlike su između protestanata i katolika, nego između pravoslavaca i katolika. zapravao u teološkom smislu između katoličanstva i pravoslavlja nema velike razlike. I kod jednih i kod drugih se slave sveci i majka Božja, Bogorodica (kako se naziva kod pravoslavaca ) ili gospa, kako se naziva kod katolika na ovim područjima, kod talijana i španaca se naziva madona. kod protestanata nema svetaca, oni ne slave svece i nema slavljenja Majke Božje. u protesantizmu se majka Božja poštuje kao majka Isusa, ali ona nema status božanstva i svetice, kao u pravoslavaca i katolika, Zato i u katolika i u pravoslavaca ima veliki praznik Majke Božje, koji je u katolika negdje sredinom avgusta, a u pravoslavaca 2 nedjelje kasnije. razlike koje postoje između pravoslavnih crkava i katoličke crkve nisu dakle teološke i vjerske prirode, već velikom većinom se radi o sukobima na političkoj, istorijskoj i crkveno-adminsitrativnoj bazi: borva za vlast u crkvi. ... zato je u 11 vijeku. zbog tih svađa između crkvenih funkcionera, papa, biskupa i ostalih visokih funkcionera, puklo i došlo do raskola na katoličku i pravoslavnu crkvu. istočni dio crkve u tadašnjoj Vizantiji u Carigradu (danas Istanbul) se odvojio od Rima i nije više htio priznavati vrhovnu vlast pape. inače, gori i krvaviji sukobi su bili između katolika i protestanata , u 16. i 17., vijeku u zapadnoj Evropi i u samoj njemačkoj. vodili su se krvavi ratovi reformacija-protivreformacija.

  • Svevid says:

   Njima je obećano šta će im se dogoditi ako ponovo uđu u rat i više neće biti Nemačke.

  • Srbski Vitez says:

   Doći će kraj i to vrlo uskoro! Tačnije, kada braća Rusi TOTALNO RAZVALE te germanske krvoločne peokletinje! A razvaliće ih i to tako žestoko da se nikada više ta ogavno-odurna krvoločna i genocidna sorta ne oporavi i ne dođe sebi!!! U tom totalnom razvaljivanju koje će uslediti tim ogavnim puvljivim švabovima biće naplaćeno SVE i to sa kamatom!!! Svekosmička Božija pravda je prividno spora ali je i neumoljiva!!! I iznad svega - NEIZBEŽNA!!!

 4. RASPUCHIN says:

  Njemačka je bila veoma aktivna u razbijanju bivše države na štetu nas , Srba. Nije se tu radilo samo o političkom pritisku već i u aktivnom učešću BND-a i političara (ne treba zaboraviti da je tada Vučićeva "muti" Angela bila ministar) u svim vidovima pomoći , više 'rvaCkoj nego Sloveniji , kako materijalne tako i vojne. Postoje neoborivi dokazi da je Njemačka to radila i za isto bi MORALA snositi odgovornost kao i "države" koje je podržavala kako početkom devedesetih tako i u vrijeme drugog rata. Bile su uključene i "neutralna" Austrija , koja je zbog toga sada veoma oprezna po pitanju Rusije , ali i najmanje jedna Skandinavska država. Ova "realnost na terenu" (mislim na čitavu bivšu državu) je nastala golom silom i kršenjem međunarodnog prava. To što neki "naši" idioti misle da se problem Kosova i Metohije može rješiti bez da se pokrene pitanje razbijanja bivše države na štetu jedinog državotvornog naroda , nas Srba koji smo tu državu i formirali abolirajući zločince, je nebulozno.

  • Srbski Vitez says:

   Apsolutno tačno! Bravo za komentar! A mi kada se u potpunosti oslobodimo potomaka katoličko-komunističkih zlikovaca i uđemo u apsolutni savez sa Rusijom i Belorusijom, e onda ćemo doći u priliku da konačno istinski rešimo naše srbsko ncionalno pitanje odnosno da u celinu zaokružimo sve srbske zemlje koje su trenutno okupirane zapadnim fašističkim i terorističkim zemljama predvođenim OTAN đavoljim političkim i vojnim savezom!

  • Istina says:

   Dolazi vreme poravnanja, genocidne tvorevine kao ndh i kosova ce nestati. Mislim da smo blizu obnove Dusanovog Carstva. Istorija se ipak ponavlja.

 5. majstor Života says:

  Njemačke se ništa ne pita. Njemačka je kolonija i pudlica globalne elite SAD-a i Velike Britanije od 1946. do danas. Koji su i stvorili ovu današnju savezenu republiku Njemačku. Njemački političari ne smiju ni prnuti, bez pitanja Vašingtona. svi njemački kancelari od 60-ih godina na ovamo bili su na tajnim sastancima grupe Bilderberg. Merkelica je bila u junu 2005. 4 mjeseca prije nego što je prvi put postala kancelarka. ali ne samo njemačka, i većina drugih evropskih država su samo kolonije globalne oligarhijsko-bankarske elite, one što se naziva "duboka držva". naravno i svih ovih 6 prdež-državica regije na ovim prsotorima. oni koji su stvorili Jugoslaviju 1918. u Versaju, ti isti su je i rasturili 1991. ovdašnja mala plemena su samo bili pijuni za međusobno klanje.

  • Rostand says:

   Da švabovi jesu amerikenjska kolonija,ali ostaje činjenica da sa posebnom strašću vole mrcvariti nas Srbe,a takvu krvoločnu antisrbsku politiku vode još od kajzera Vilhelma.Tužno je što sve to vrijeme Srbija ne zna,ne želi i neće da parira tim neljudskim gadovima od naroda.

   • persida says:

    Srbi su nauceni da prastaju, da puze po podu i traze ljubav od svojih neprijatelja. Pitaj oca Irineja kako je do toga doslo, da se toliko srozaju. Nebitan narod na medjunarodnoj sceni, koji samo zna da kuka i optuzuje druge. Dok ne priznamio istinu o sebi, ne mozemo krenuti dalje.

 6. Luka says:

  Zgrada bivšeg " Saveznog izvršnog veća" ( SIV) koja je danas " Palata Srbije " sadrži u velikoj sali takođe veliki zidni mozaik sa simboličnim prikazima tema iz vremena narodnooslobodilačkog rata ( ranjenici , zbegovi , okupatori , partizanski borci i sl.) Stručnjaci iz oblasti umetnosti verovatno i detaljno znaju kako se taj mozaik zove kao i ko ga je takvog zamislio ili i izradio . Ono što je nekima na nivou dnevne politike negde, otprilike u deceniji posle oromena iz 2000 -ite godine bilo mnogo bitnije je doček važne delegacije EU sa kojom je bio održan odgovarajući sastsanak . Naravno , TV stanice su ispratole taj događaj koji po ničemu ne bi odudurao od sličnih događaja iz prošlosti ili sadašnjosti da nije bilo prekrivanja sa veoma velikom crnom tkaninom predmetnog mozaika. Da li je to učinjeno zbog predstava okupatora i ostalog na mozaiku ostalo je nejasno. Prizor ( TV kadar sa tim crnim prekrivačem ) je odisao određenom mučninom. Neki pak misle da je to bio potez ranga povlačenja poteza kneza Miloša Obrenovića. Zbog toga je u pravu @ RASOUCHIN kada kaže da " nije moguče ( verovatno na međunarodnom planu ) rešavati pitanje KiM bez pokretanja pitanja razbijanja bivše države na štetu jedinog državotvornog naroda .Tzv "Razbi -raspadom"( veoma adekvatan izraz ) svake Jugoslavije razbijena je i R. Srbija iako ne pravno i do kraja ni prema unutražnjem ni prema međunarodnom pravu.Za taj zločin (oružane secesije uz organizovano razbijanje podstrekavanje, pomaganje i formalna priznanja tih i oružanih secesija niko nikada nije odgovarao .Ni jedna od Jugoslavija nije bila rešenje "potpuno tuđe srpskom narodu" jer ih je on i stvarao nego bar vrsta kompromisa kakav danas postoji i u EU .EU je i jačala direktno srazmerno i istovremeno sa događajima od 199o -1999. g a potom referendumom za odvajanje CG koji je likvidirao i sećanje na ime Jugoslavije . Njeno uspešno i sistematsko što razbijanje što neoružano sitnjenje metodom vtlo sporog "kuvanja žabe " je " majka svih nevolja" koje su zadesile ove prostore i ovaj sada na mnogim mestima nekonstitutivni narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *