СВЕ СЕ ПОНАВЉА! Сценарио из Либије се сели у Мароко

SVE SE PONAVLJA! Scenario iz Libije se seli u Maroko

24 avgusta 2017

DONALD Tramp je ponovo – i u govoru koji je održao u Feniksu – svečano proklamovao da SAD više drugima neće ni nametati svoju „demokratiju“, niti menjati običaje, a CIA uveliko raspaljuje novo „arapsko proleće“.

U Maroku se zahuktava obojena revolucija tog tipa. Slična već viđenima u Tunisu, Egiptu, Libiji i (u prvoj fazi) Siriji.

Stotine hiljada ljudi izlaze na ulice i trgove i traže „političke reforme“ koje su u potpunom raskoraku sa kursom marokanskog kralja Muhamada VI.

Počelo je od negodovanja zbog ubistva trgovca ribom Muhsina Fikrija. To ubistvo je iskorišćeno (u Tunisu je kao povod iskorišćeno nasilje policije nad trgovcem voćem) kao povod, a poslednjih dana se uveliko – organizovano i orkestrirano – traži „smena vlasti i kursa“.

Fikri je pokušao da silom povrati ribu koja mu je bila oteta, a život je završio u presi jednog kamiona za odnošenje smeća. Organizatori demonstracija tvrde: uz učešće policije…

Sve se dogodilo u primorskoj provinciji Rif koja već godinama „ratuje“ sa marokanskom policijom.

Kako se i moglo očekivati, među demonstrantima je mnogo mladih koji se mobilišu i usmeravaju preko Fejsbuka. Preko ove socijalne mreže – odnedavno su obezbeđeni direktni prenosi demonstracija.

Kao i u Rusiji – gde tu ulogu za Amerikance igra bivši „bloger“ Aleksej Navaljni – u Maroku se našao popularni bloger koji je stao na čelo „marokanskog proleća“.

Zove se Naser Zefzafi i već je postao lider najnovije obojene revolucije u američkoj režiji.

U međuvremenu su se pojavile još dve „ključne figure“. Pevačica Silija Ziani, koja je bila uhapšena pa ubrzo puštena iz pritvora, i 25-godišnji Imad- el-Atabi koji je posle udarca jednog policajca pao u komu, pa – ne dolazeći svesti – umro.

Njih dvoje su postali simboli pobune, čak mimo svoje volje. To aktivnim učesnicima „marokanskog proleća“ nimalo ne smeta da el-Atabija nazivaju „mučenikom“ svog „pokreta“.

A taj pokret je u arapskim medijima već nazvan „Hirak“.

Važna pokretačka snaga protesta je pravo Marokanaca u priobalnoj provinciji Rif da gaje konoplju. Iza toga se krije borba za legalizaciju lake droge koja se iz nje dobija. Celoj situaciji dodatnu pikantnost da je to što su za legalizaciju čak i pristalice marokanske monarhije. Protiv je, međutim, kralj Muhamad VI.

Demonstranti, pored ovoga, traže „mekši politički režim“ i obustavljanje progona „farmera“ koji konoplju „izvoze“ u Evropu.

Ni „farmerima“ ni legalizatorima nimalo ne smeta što je gajenje konoplje direktno suprotno islamu.

Vlast u Rabatu na sve gleda i kao na „separatizam Rifa“ u kojem znatan deo stanovništva čine Berberi.

Međutim, nemiri su već zahvatili i Rabat i Kazablanku.

Cela situacija nije nimalo naivna i zato što je nedavni napad nožem u Finskoj izveo Marokanac, a Moraknac je i „vozač“ pikapa u Barseloni koji je ubio 14, a povredio preko 120 ljudi.

Marokanci su izveli inajveći teroristički akt u Evropi u 21 veku. U Madridu 2004-te…

A još se stotinama i hiljadama u zemlju vraćaju oni koji su poslednjih godina ratovali na strani Islamske države.

Neki već strahuju da će Maroko postati nova tvrđava Islamske države…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *