СВЕ СМО БЛИЖИ ТРЕЋЕМ СВЕТСКОМ, НУКЛЕАРНОМ РАТУ: Ким наредио војсци пуну борбену готовост!

SVE SMO BLIŽI TREĆEM SVETSKOM, NUKLEARNOM RATU: Kim naredio vojsci punu borbenu gotovost!

21 avgusta 2015

130329113834-01-kim-jong-un-0329-horizontal-galleryLider Severne Koreje Kim Džong-un naložio je vojsci da od danas popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, javile su agencije.

On je rekao da je zemlja u „poluratnom stanju“.

Kako je javila japanska agencija Kjodo, Kim je dan nakon razmene artiljerijske vatre na granici između Severne i Južne Koreje naložio stanje pune borbene gotovosti od 17 sati po lokalnom ili od deset i trideset po srednjoevropskom vremenu.

Podsetimo, već duži period Amerika i Južna Koreja izazivaju Severnu Koreju raznim vojnim pretnjama i vojnim vežbama uz samu granicu sa Severnom Korejom!

Pročitajte još:

ZARATILE DVE KOREJE: Žestok artiljerijski sukob!

Agencija, pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA, navodi da je Kim sinoć održao vanrednu sednicu vojnog komiteta vladajuće partije i izdao takvu naredbu.

Pjongjang preti da će upotrebiti silu ukoliko Južna Koreja ne prekidne sa propagandističkim programom u pograničnoj zoni.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na severnokorejsku centralnu TV, javila je da su komandiri Korejske narodne armije upućeni na granicu da komanduju uništavanjem sredstava psihološkog rata i pripremu za moguću reakciju protivnika, ukoliko se propagandno emitovanje ne prekine za 48 sati.

Pjongjang je dao ultimatum Suelu da demontira megafone na granici putem kojih na njenoj teritoriji emituje antikomunističku propagandu.

Južna Koreja je 10. avgusta pokrenula anti-severnokorejsku propagandnu kampanju u znak odmazde za postavljanje mina od kojih su dva južnokorejska vojnika ovog meseca ozbiljno povređena.

Seul optužuje Pjongjang da postavlja mine unutar demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, što Severna Koreja poriče.

Dopisnik britanskog servisa iz Seula naglašava da je „agresivna retorika Pjongjanga ritual“, ali da je ovog puta „jezik oštriji nego inače“, a militarističke izjave prati artiljerijska vatra.

Južna Koreja je posle jučerašnje razmene vatre naredila evakuaciu žitelja rejona kod zapadne granice sa Severnom Korejom, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Jonhap je, pak, preneo saopštenje Ministarstva odbrane Južne Koreje da će „snažno odgovoriti“ na bilo kakve provokacije Severne Koreje i da će „Sever morati da preuzme svu odgovornost za te akcije odmazde“.

Severna i Južna Koreja formalno se i danas nalaze u stanju rata, budući da posle oružanog sukoba početkom 1950-ih nisu potpisali punopravan mirovni sporazum, već jedino prekid vatre.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Žan Žak Masturbatourr says:

    lako S.Koreji kad imaju Rusiju i Kinu blizu, mogu kauboji od besa jedino da skaču u mestu ko majmuni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *