Све што не ваља, треба заборавити!

Sve što ne valja, treba zaboraviti!

4 oktobra 2015

peti-oktobar_620x0 546Petnaesta godišnjica petooktobarskih promena ove godine prolazi u tišini. Tek ponekom tribinom sa par desetina posetilaca obeležava se godišnjica dana kada su stotine hiljada građana na ulici srušile režim Slobodana Miloševića. Članovi partija koje su tada poražene danas su na vlasti, a tadašnji pobednici duboko u opozicionoj senci. Svi se uglavnom slažu u jednom – očekivanja rođena tog dana davno su izneverena.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je Peti oktobar bio simbol kraja jedne političke epohe i očekivanja radikalnih promena u odnosu na devedesete godine:

– To je trebalo da bude početak računanja novog političkog vremena. Dvadeset pet godina kasnije taj dan se ne obeležava, što jasno govori o izneverenim očekivanjima. Mnogo smo investirali u taj dan, a malo dobili. Problemi su danas podjednako složeni kao što su bili tog dana – i dalje nemamo rešeno nacionalno pitanje, nemamo održivi ekonomski model, političke i pravne institucije nisu izgrađene kako što su mogle i trebale da budu. Nešto od tih ideala, poput težnje uređenom demokratskom društvu i članstvu u Evropskoj uniji je preživelo, ali danas sve to izgleda potpuno drugačije.

Pročitajte još:

ŠTA NAM JE DONEO 5. OKTOBAR? – Tada je, gospodo, rušena Srbija! Rušen je i u crno zavijan srpski narod!

Predsednik LDP i jedan od organizatora petooktobarskih demonstracija Čedomir Jovanović kaže da je njemu lično taj događa veomaj važan i da će se uvek suprotstavljati onima koji ga marginalizuju.

– Mi smo tada promenili jedan režim, koji je ogrezao u zločinu, a da nikoga nismo izložili onome čemu su drugi bili izlagani u vreme tog režima – rekao je Jovanović na tribini „5. oktobar – petnaest godina kasnije“ u organizaciji Foruma ZFD i nedeljnika „Vreme“.

KOMENTARI3 komentara

  1. teletabis says:

    Divno, ne osta ništa u sećanju kao dobro!

  2. deda mraz says:

    Ovoga cigana Cedu razumem da mu je to vrlo vazan dogadjaj jer u to vreme je bio spijun UDB-e i samo je radio sta su mu gazde naredile,posto su i gazde dobile zadatak iz inostranstva da Milosevic mora da ode da bi crvena burzoazija ostala na vlasti ali samo u drugom obliku i posle je debelo nagradjen kao narodni heroj i mogao je da pljacka koliko hoce.Ej bre ljudi cigan liberal,pa to je sprdnja jer to su nazadne partije lordova i kolonista kakvu cigan ima titulu da bi onda sebe zvao liberal osim sto se vec unapred zna cije ce zadatke izvrsavati.

  3. Sale says:

    5 OKTOBRA JE POČEO EKONOMSKI HOLOKAUST SRBIJE…https://zlj13051967.wordpress.com/2015/04/03/5-oktobra-je-poceo-ekonomski-holokaust-srbije/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *