Sve što ste hteli da znate o Angeli Merkel

Sve što ste hteli da znate o Angeli Merkel

17 jula 2014

art-Angela-Merkel-Phone-777220981-620x349Koji broj cipela nosi nemačka kancelarka Angela Merkel, šta ima u svojoj vikendici u Ukermarku, ili koja je tema njene doktorske disertacije, deo su odgovora na 60 pitanja koja danas, objavljuje nemački časopis „Brigite“, na rođendan najmoćnije žene sveta koja uspešno, tehnokratski i bez mnogo emocija godinama vlada Nemačkom, ali i Evropskom unijom.

Angela Merkel, koja sa svojim mužem profesorom Joahimom Zauerom živi na četvrtom spratu jedne žute kuće, stare gradnje u Berlinu, nosi broj cipela 38, a konfekcijske garderobe 42-44, otkrio je nemački ženski časopis „Brigite“, koji se bavi modom, kulturom, psihologijom, medicinom, porodičnim odnosima… i, naravno, politikom.

Za Angelu Merkel navodi da je visoka 168 centimetara, da je rođena u znaku raka i da je veoma rano počela da govori, ali kasno da hoda.

Najmoćnija političarka sveta, kako je po četvrti put proglašava američki časopis „Forbes“, kao mala svirala je flautu i, bez obzira na to što je bila „nesportski tip“, želela je da postane balerina.

Kao mala već je znala da misli na budžet i budžetsku disciplinu, za koju se danas skoro okrutno zalaže, pa je tako da bi poboljšala svoj „dečji budžet“ brala borovnice, koje su tada koštale četiri marke po kilogramu….

Osim borovnica, iz „budžetskih razloga“, Merkelova je iz „razloga zadovoljstva“ sakupljala razglednice, a s 12 godina slušala muziku Kris Doerk, pevačice iz DDR. Soba devojčice iz Ukermarka bila je tada puna postera te pevačice.

Drugarice su je tada ponekad zvale „Kasi“, zbog njenog devojačkog prezimena Kasner, a sadašnji nemački kancelar je uvek bila najbolji đak u razredu. Pri tome su njeni drugovi smeli da prepisuju od nje. Iz fizičkog je mala Angela bila veoma loša.

Sa 18 godina, na proslavi mature, Merkelova je prvi put bila pijana – za sve to bio je „kriv“ viski.

U pričama o DDR govorilo da su tamo i tada najveći luksuz bile banane. Merkelova, međutim, nije sanjala o bananama, već o ananasu, a kada je reč o njenoj domovini, nju su miris sena, borova i krompira podsećali na domovinu.

Ona nikada nije posedovala auto „trabant“, zaštitni znak DDR. Posle studija fizike na univerzitetu u Lajpcigu, Merkelova je i doktorirala.

„Istraživanje mehanizama reakcije raspada sa jednostavnim prekidom veza i izračuvanje konstanti brzina reakcije na osnovu kvantomehaničkih i statističkih metoda“, naziv je njenog doktorata. Za nju se danas kaže da kao malo koji političar, glavom naučnika, uspešno rešava probleme.

Kada je reč o Angeli i muškarcima, ona je jednom rekla da su oči ono što muškarce čini atraktivnim i „priznala“ da, recimo, oni bolje od žena znaju da cepaju drva.

Omiljeno cveće su joj ljiljani i delfinijum.

Ona rado ide u Ukermark, u svoju vikendicu, i tamo zna da plevi svoje biljke od korova, ne misli da je loše kada je nazovu „Endži“, ali njen muž je po tom imenu nikada ne zove.

Petkom piše ceduljicu – za kupovinu svom mužu, kako bi on mogao to da obavi pre vikenda. Ona ne voli kolač od šljiva, ali ga ponekad priprema, jer to njenom mužu godi.

Međutim, rado jede pečenu patku i kada je bila mala, uvek kada bi, prilikom posete baki u Pankovu, bilo na stolu za malu Angelu pačje pečenje. Kada je odrasla, zavolela je da jede turski specijalitet doner kebab. Danas ga rado jede bez sosa, sa mesom, salatom, lukom, paradajzom i kupusom.

Majka Angele Merkel, Herlind Kasner, član je Socijaldemokratske partije. Angeline najbolje drugarice zovu se Erika, Rosemarie i Inga, a njena 10 godina mlađa sestra se zove Irena.

Merkelova ima i svoju frizerku, kod kuće rado nosi džins i džempere, a njeni omiljeni dizajneri i robne marke su Eskada i Ana fon Grishajm.

Kada je bila ministarka za omladinu, pušila je kutiju cigareta dnevno.

Voli planinarenje i skijanje, a kažu i da je dobra imitatorka i da zna da imitira, između ostalih, i ruskog predsednika Vladimira Putina.

U bašti u Ukermarku sadi kropir i jagode. Zna i da kuva čorbu od krompira. Za „kancelarsku čorbu“ potrebno je skuvati krompir i zeleniš za supu zajedno, zatim sve to izgnječiti, a ne miksati, slaninu prepeći i zajedno s majorabom dodati.

Posle povrede karlice prošle zime na skijanju, Merkel je oslabila 10 kiilograma, a njen recept za dijetu su šargarepa, paprika i praztiluk.

Kada je o snovima velike Angele reč – sanja da putuje transibirskom železnicom za Mongliju. Pa možda je neko uskoro obraduje rođendanskim poklonom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *