Све што треба да знате о масноћама

Све што треба да знате о масноћама

24 маја 2017

Масноће су важан извор енергије који обезбеђује основне масне киселине потребне за правилан рад организма. Пред вама је текст који вам открива све што треба да знате о масноћама које се на овом поднебљу користе у припреми хране.

Свињска маст

Како се добија: Постоје две варијанте. Мокра, када се масно ткиво топи у кључалој води, а маст се скупља на површини и суви, када се масно ткиво топи пржењем, а од остатка добијамо чварке.

Отопљена маст се прочишћава кроз сито и хлади, а од брзине хлађења зависи њена текстура.

Основни састав и квалитет: Од дела масног ткива и, што је још важније, од начина исхране свиње, заивси и квалитет масти.

Свињска маст садржи 40 одсто засићених масних киселина (најзаступљеније су стеаринска и палмитинска), 50 одсто мононезасићених масних киселина и 10 одсто полинезасићених масних киселина. Богата је витамином Д.

Употреба: Свињска маст је одлична за термичку обраду хране, јер трпи високу температуру. Такође, због доброг односа засићених и незасићених масних киселина, дуго задржава свежину.

Маслиново уље

Како се добија: Маслиново уље најбољег квалитета и укуса добија се од ручно убраних плодова маслине и хладним цеђењем. Удео уља у плоду варира, а најчешће износи око 20 одсто. Постоји више од 1.000 различитих сорти маслина од којих се добија уље.

Основни састав и квалитет: Маслиново уље има висок садржај незасићених масних киселина с нагласком на олеинску масну киселину, а полифеноли попут олеуропеина дају му карактеристичну горчину. Садржи антиоксидансе токофероле (витамин Е), каротеноиде (витамин А), као и хлорофил.

Употреба: Сирово, уз комад хлеба, у салатама као прелив или као завршни додатак куваним јелима.

Сунцокретово уље

Како се добија: Добија се из семенки сунцокрета и може се пронаћи као хладно цеђено и као рафинисано.

Основни састав и квалитет: Садржи висок удео витамина Е, природног антиоксиданса, благог је укуса и мириса, а додатна неутралност постиже се рафинацијом. Има висок удео незасићених масних киселина и у зависности од удела, одличан је извор омега-6 масних киселина.

Употреба: Апсолутно у свим процесима припреме хране, од зачињавања салата, преко кувања, динстања и печења до пржења.

Путер

Како се добија: Производња путера укључује два кључна корака: производњу павлаке сепарацијом млечне масти из млека, сирутке или млаћенице и прераду павлаке у маслац механичким методама обраде, тзв. бућкањем.

Основни састав и квалитет: Маслац је по саставу концентрована млечна маст, уз присуство мање количине воде и других састојака, такозваних немасних чврстих материја (протеина, лактозе, минералних материја и витамина А, Д и Е). Богат је масним киселинама кратког и средње дугог ланца.

Употреба: Маслац је симбол француског кулинарства и посластичарства и неизоставна је намирница у професионалним кухињама у припреми намаза, сосева, посластица и основа је многих јела. Француска изрека каже да су потребне три ствари за добро јело: маслац, маслац и још мало маслаца.

Бундевино уље

Како се добија: Пресовањем бундевиних семенки. Удео уља у семенки је око 30%.

Основни састав и квалитет: Хладно пресовање даје бундевино уље премијум квалитета. Има ширу палету масних киселина у односу на маслиново уље – садржи палмитинску, стеаринску, олеинску и линолну масну киселину. Због садржаја биљних пигмената каротеноида и хлорофила препознатљиве је тамнозелене боје с црвеним одсјајем. Интензивне је ароме која се добија пржењем семенки пре процеса пресовања.

Употреба: Потрошња бундевиног уља је релативно мала у поређењу с другим уљима, иако се сматра да позитивно делује на метаболизам, као и на ублажавање симптома низа болести. Бундевино уље је термолабилно и пошто има ниску тачку димљења, користи се првенствено као завршни додатак већ припремљеним јелима, најчешће салатама, намазима и јелима „на кашику“.

Кокосово уље

Како се добија: Хладним пресовањем пулпе плода кокоса.

Основни састав и квалитет: Садржи изузетно висок удео засићених масних киселина, чак 90% и зато је при собној температури у чврстом стању. Од засићених масних киселина највише садржи тзв. средњеланчане масне киселине (75-80 одсто), од којих је најпознатија лауринска. Управо је зато лако сварљиво јер се брже апсорбује у цревима.

Употреба: Користи се за динстање и печење поврћа, меса и рибе првенствено у јелима азијске кухиње због присутне ароме кокоса. Данас је све популарнији састојак колача и посластица као замена за путер и састојак је воћних шејкова.

Уље уљане репице

Како се добија: Из семена уљане репице. Удео уља у семену износи до 46%.

Основни састав и квалитет: Богато омега-3 алфа линоленском масном киселином, значајан је извор олеинске киселине и по њеном уделу се сматра панданом маслиновом уљу. Садржи витамин Е.

Употреба: Користи се за све врсте припреме хране, због неутралног укуса, а због термостабилности погодно је и за печење и пржење.

Сусамово уље

Како се добија: Екстракцијом из семенки сусама методом хладног пресовања. Удео уља у семенки је виши од 50%.

Основни састав и квалитет: Деликатесно уље богате нутритивне вредности код којег је готово половина масних киселина незасићена, а богато је витаминима Е и К.

Употреба: Сирово у комбинацији с лимуновим соком као прелив за салате или у припреми умака, додатак куваним јелима у рецептима источњачке кухиње.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u