Све што треба да знате о масноћама

Sve što treba da znate o masnoćama

24 maja 2017

Masnoće su važan izvor energije koji obezbeđuje osnovne masne kiseline potrebne za pravilan rad organizma. Pred vama je tekst koji vam otkriva sve što treba da znate o masnoćama koje se na ovom podneblju koriste u pripremi hrane.

Svinjska mast

Kako se dobija: Postoje dve varijante. Mokra, kada se masno tkivo topi u ključaloj vodi, a mast se skuplja na površini i suvi, kada se masno tkivo topi prženjem, a od ostatka dobijamo čvarke.

Otopljena mast se pročišćava kroz sito i hladi, a od brzine hlađenja zavisi njena tekstura.

Osnovni sastav i kvalitet: Od dela masnog tkiva i, što je još važnije, od načina ishrane svinje, zaivsi i kvalitet masti.

Svinjska mast sadrži 40 odsto zasićenih masnih kiselina (najzastupljenije su stearinska i palmitinska), 50 odsto mononezasićenih masnih kiselina i 10 odsto polinezasićenih masnih kiselina. Bogata je vitaminom D.

Upotreba: Svinjska mast je odlična za termičku obradu hrane, jer trpi visoku temperaturu. Takođe, zbog dobrog odnosa zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, dugo zadržava svežinu.

Maslinovo ulje

Kako se dobija: Maslinovo ulje najboljeg kvaliteta i ukusa dobija se od ručno ubranih plodova masline i hladnim ceđenjem. Udeo ulja u plodu varira, a najčešće iznosi oko 20 odsto. Postoji više od 1.000 različitih sorti maslina od kojih se dobija ulje.

Osnovni sastav i kvalitet: Maslinovo ulje ima visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina s naglaskom na oleinsku masnu kiselinu, a polifenoli poput oleuropeina daju mu karakterističnu gorčinu. Sadrži antioksidanse tokoferole (vitamin E), karotenoide (vitamin A), kao i hlorofil.

Upotreba: Sirovo, uz komad hleba, u salatama kao preliv ili kao završni dodatak kuvanim jelima.

Suncokretovo ulje

Kako se dobija: Dobija se iz semenki suncokreta i može se pronaći kao hladno ceđeno i kao rafinisano.

Osnovni sastav i kvalitet: Sadrži visok udeo vitamina E, prirodnog antioksidansa, blagog je ukusa i mirisa, a dodatna neutralnost postiže se rafinacijom. Ima visok udeo nezasićenih masnih kiselina i u zavisnosti od udela, odličan je izvor omega-6 masnih kiselina.

Upotreba: Apsolutno u svim procesima pripreme hrane, od začinjavanja salata, preko kuvanja, dinstanja i pečenja do prženja.

Puter

Kako se dobija: Proizvodnja putera uključuje dva ključna koraka: proizvodnju pavlake separacijom mlečne masti iz mleka, sirutke ili mlaćenice i preradu pavlake u maslac mehaničkim metodama obrade, tzv. bućkanjem.

Osnovni sastav i kvalitet: Maslac je po sastavu koncentrovana mlečna mast, uz prisustvo manje količine vode i drugih sastojaka, takozvanih nemasnih čvrstih materija (proteina, laktoze, mineralnih materija i vitamina A, D i E). Bogat je masnim kiselinama kratkog i srednje dugog lanca.

Upotreba: Maslac je simbol francuskog kulinarstva i poslastičarstva i neizostavna je namirnica u profesionalnim kuhinjama u pripremi namaza, soseva, poslastica i osnova je mnogih jela. Francuska izreka kaže da su potrebne tri stvari za dobro jelo: maslac, maslac i još malo maslaca.

Bundevino ulje

Kako se dobija: Presovanjem bundevinih semenki. Udeo ulja u semenki je oko 30%.

Osnovni sastav i kvalitet: Hladno presovanje daje bundevino ulje premijum kvaliteta. Ima širu paletu masnih kiselina u odnosu na maslinovo ulje – sadrži palmitinsku, stearinsku, oleinsku i linolnu masnu kiselinu. Zbog sadržaja biljnih pigmenata karotenoida i hlorofila prepoznatljive je tamnozelene boje s crvenim odsjajem. Intenzivne je arome koja se dobija prženjem semenki pre procesa presovanja.

Upotreba: Potrošnja bundevinog ulja je relativno mala u poređenju s drugim uljima, iako se smatra da pozitivno deluje na metabolizam, kao i na ublažavanje simptoma niza bolesti. Bundevino ulje je termolabilno i pošto ima nisku tačku dimljenja, koristi se prvenstveno kao završni dodatak već pripremljenim jelima, najčešće salatama, namazima i jelima „na kašiku“.

Kokosovo ulje

Kako se dobija: Hladnim presovanjem pulpe ploda kokosa.

Osnovni sastav i kvalitet: Sadrži izuzetno visok udeo zasićenih masnih kiselina, čak 90% i zato je pri sobnoj temperaturi u čvrstom stanju. Od zasićenih masnih kiselina najviše sadrži tzv. srednjelančane masne kiseline (75-80 odsto), od kojih je najpoznatija laurinska. Upravo je zato lako svarljivo jer se brže apsorbuje u crevima.

Upotreba: Koristi se za dinstanje i pečenje povrća, mesa i ribe prvenstveno u jelima azijske kuhinje zbog prisutne arome kokosa. Danas je sve popularniji sastojak kolača i poslastica kao zamena za puter i sastojak je voćnih šejkova.

Ulje uljane repice

Kako se dobija: Iz semena uljane repice. Udeo ulja u semenu iznosi do 46%.

Osnovni sastav i kvalitet: Bogato omega-3 alfa linolenskom masnom kiselinom, značajan je izvor oleinske kiseline i po njenom udelu se smatra pandanom maslinovom ulju. Sadrži vitamin E.

Upotreba: Koristi se za sve vrste pripreme hrane, zbog neutralnog ukusa, a zbog termostabilnosti pogodno je i za pečenje i prženje.

Susamovo ulje

Kako se dobija: Ekstrakcijom iz semenki susama metodom hladnog presovanja. Udeo ulja u semenki je viši od 50%.

Osnovni sastav i kvalitet: Delikatesno ulje bogate nutritivne vrednosti kod kojeg je gotovo polovina masnih kiselina nezasićena, a bogato je vitaminima E i K.

Upotreba: Sirovo u kombinaciji s limunovim sokom kao preliv za salate ili u pripremi umaka, dodatak kuvanim jelima u receptima istočnjačke kuhinje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *