Све тајне Кале-Кршевице

Sve tajne Kale-Krševice

31 decembra 2017

U ARHEOLOŠKOM muzeju Makedonije u Skoplju, pred velikim brojem posetilaca, ministar kulture u Vladi Makedonije, Robert Alađozovski otvorio je gostujuću izložbu Narodnog muzeja u Beogradu „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta – Kale-Krševica 2001-2011“.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, kao i ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić.

U gostujućoj postavci koja će u Arheološkom muzeju Makedonije biti otvorena do 21. marta, predstavljeni su impozantni rezultati desetogodišnjih arheoloških istraživanja stručnjaka Narodnog muzeja u Beogradu, Arheološkog instituta SANU i Narodnog muzeja u Vranju.

Izložba sa eksponatima na nalazištu jednog od najznačajnijih lokaliteta u Srbiji Kale-Krševica, nadomak Bujanovca, posle prvog predstavljanja publici 2012. godine u centralnoj zgradi Narodnog muzeja u Beogradu organizovana je i u Vranju, Kraljevu, Zrenjaninu, Subotici.

Kale u selu Krševica, na jugu Srbije, kako je na otvaranju izložbe u Skoplju istakla direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, pokazuje sve karakteristike urbane celine koja je nastala i razvijala se pod jakim grčkim uticajem, da bi, nakon nekoliko vekova trajanja, nestala posle keltskih osvajanja.

OBNAVLJANJE SARADNJE

AUTOR izložbe je dr Petar Popović iz Arheološkog instituta u Beogradu, kao i istraživači Narodnog muzeja Nenad Radojčić, muzejski savetnik, i saradnici Vera Krstić, viši kustos i Aca Đorđević, muzejski savetnik. Poslednja izložba iz Srbije, ovakvog tipa, po rečima direktora Arheološkog muzeja Makedonije Gorana Saneva, u Skoplju je održana davne 1987. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *