Све тајне Обреновића

Све тајне Обреновића

4 јуна 2017

У оквиру истраживачког пројекта „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“, објављен је четврти зборник у издању Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, уз помоћ Министарства културе и општине.

У новом тому приказана је непозната заоставштина Обреновића сачувана у Бечу, њиховом имању Иванка код Братиславе, вили у Бијарицу (у јужној Француској, на Атлантику) те у Националној галерији Словеније у Љубљани.

– Све истраживачке чланке прати мноштво фотографија, као и списак литературе. Четврту свеску чини 12 радова на укупно 372 стране. Збир предмета, докумената и уметничких дела, непосредно или посредно везаних за чланове те династије, похрањених у посебним збиркама Историјског, Музеја града Београда, чине са артефактима из нишког, аранђеловачког и Музеја примењене уметности основу публикације – објашњавају уредници и историчари Ана Боловић, кустос музеја, и Александар Марушић, директор.

Богата колекција богослужбених предмета, које су чланови породице Обреновић даривали црквама, манастирима, заједно са драгоценостима попут приватних писама, ретких фотографија из фундуса Историјског архива Шумадије и Међуопштинског историјскиг архива Чачак, део су студије која обрађује комаде одеће, намештај, примерке накита, уља на платну, цртеже, хладно и ватрено оружје…

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u