SVE TEŽE: Jaja poskupela čak 30 odsto

SVE TEŽE: Jaja poskupela čak 30 odsto

15 oktobra 2014

eko-jaja_620x0Na živinarskim farmama u Srbiji za samo nedelju dana došlo do „eksplozije“ cena. Reč je o sezonskom uticaju, većoj potrošnji i značajno manjoj ponudi na tržištu.

Za proteklih nedelju dana jaja su u Srbiji poskupela za oko 30 odsto, a cena im se najčešće kreće od 13 do 20 dinara po komadu, koliko košta jaje „A“ klase. Donedavno, cena se kretala između 10 i 15 dinara po komadu. Konzumna jaja, inače, poskupela su i na pijačnim tezgama i u trgovinama.

Trenutno, velikoprodajna cena jaja sa farmi iznosi 10 i 11 dinara po komadu, a razlika između te i cene u trgovinskim lancima, otpada na trgovačku maržu, PDV, ambalažu i ostale troškove.

„Reč je o sezonskom uticaju na skok cena jaja, a višegodišnje praćenje tržišta pokazuje da jesen donosi uvek povećanu potrošnju, pa je to, između ostalog, dovelo do poskupljenja te namirnice“, kaže za „Novosti“ Rade Škorić, direktor Zajednice živinara Srbije. „Takođe, nešto je manja i ponuda u proizvodnji jaja, a jako je loša ekonomska i finansijska situacija živinara, koji treba da obnove jata, nabave hranu za nosilje, kupe ambalažu, plate rate“.

Škorić napominje da jedna kartonska kutija optereti maloprodajnu cenu jednog jajeta sa dinar, dok transport dodaje još 70 para po jajetu.

„Jaja se prodaju po višoj ceni, jer su proizvođači nelikvidni i treba im novac za obnovu jata, nabavku hrane, ambalažu“, istakao je Škorić.

Trenutno u Srbiji, prema podacima Uprave za veterinu, posluje oko 1.000 živinarskih farmi. Prema procenama stručnjaka, u Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja, a ukupno se proizvede od 1,3 do 1,4 milijarde komada jaja na godišnjem nivou. Potrošnja jaja u Srbiji sada iznosi oko 180 komada godišnje po stanovniku, što znači da u EU prosečno godišnje pojedu 80 jaja više nego mi.

Dragiša Jović, direktor „Mikrosa“, jednog od vodećih proizvođača jaja, kaže da je do poskupljenja došlo zbog manje ponude, usled deplasiranih cena tokom većeg dela godine, koje nisu omogućile ni prostu reprodukciju živinara.

„Proizvođači jaja u Srbiji su u teškoj ekonomskoj situaciji i jedini spas od bankrota je da se, nakon dve i po godine mirovanja, proizvodna cena jaja poveća“, tvrdi Jović.

„Jer da bi se povećala proizvodnja, a od pileta dobili koku nosilju, treba da prođe 24 i 25 nedelja, odnosno šest meseci. Jaje mora da košta ako želimo da imamo domaću proizvodnju i ne želimo da budemo uvozno zavisni“.

Poremećaj proizvodnje

„Stanje u proizvodnji konzumnih jaja je „katastrofalno u poslednje dve i po godine“, a sve je počelo niskim temperaturama 2012, koje su poremetile proizvodnju, kada je jaje u maloprodaji koštalo 22 dinara, a na farmama 14 i 15 dinara, da bi se potom cena „survala“ na šest ili sedam dinara za komad“, objašnjava Rade Škorić. Proizvođači jaja su, u međuvremenu, izgubili sve ekonomske rezerve, a krediti dobavljača su potrošeni.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *