SVE VEĆA NAPETOST: NATO avioni sve češće presreću ruske borbene avione

SVE VEĆA NAPETOST: NATO avioni sve češće presreću ruske borbene avione

29 oktobra 2014

245013NATO je tokom poslednja dva dana uočio „neobično veliki rast“ aktivnosti ruskih vojnih aviona iznad Crnog, Baltičkog i Severnog mora, kao i Atlantskog okeana.

Portparol NATO Džej Dženzen je izjavio da četiri grupe ruskih vojnih aviona, sastavljene od strateških bombardera „tupoljev“ Tu-95 Ber H, lovaca-presretača MiG-31 i drugih tipova aviona, vrše manevre velikog obima u međunarodnom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AP.

Kao odgovor na te manevre ruskih aviona, saveznici NATO – Norveška, Britanija, Portugal, Nemačka i Turska – poslali su svoje lovce kako bi presreli i identifikovali ruske avione.

Tom prilikom nije prijavljen nijedan incident, ali Dženzen navodi da je obim ruskih manevara neobično velik.

On je dodao da je NATO čak i danas po podne pratio kretanje nekih ruskih aviona.

Dve letelice „jurofajter“ nemačkog „Luftvafea“ presrele su danas formaciju od osam ruskih vojnih aviona, koji su leteli u medjunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika.

U ruskoj formaciji su bila dva aviona MiG-31 i šest „suhoja“ – dva SU-34, dva SU-27 i dva SU-24, što je najveći broj ruskih aviona koji je dosad registrovan na trenažnim letovima iznad Baltika, prenose nemački mediji.

Nemački avioni su, inače, poleteli iz baze Amari, u Estoniji, gde su stacionirani u okviru misije NATO.

Radari NATO su registrovali rusku formaciju oko 15 časova popodne, a nemački avioni su se uz nju zadržali oko 25 minuta. „Oni su stupili u kontakt sa ruskim avionima samo da bi obavili vizuelnu proveru“, saopštio je za medije portparol nemačke armije.

Nemačka sada, u okviru NATO Jedinice za vazdušno patroliranje, u Estoniji drži četiri aviona „jurofajter“ i 160 vojnika. Severnoatlantska alijansa u saopštenju nije pomenula ukrajinsku krizu, niti je sa njom povezala povećanu aktivnost aviona ruske vojske.

Međutim, napetosti između NATO i Rusije su visoke otkad je Rusija u martu pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim.

KOMENTARI4 komentara

 1. Mare says:

  Ljudi lete i nista ne krse

 2. Rade Bukarar says:

  samo javljaju da su tu

 3. Jelinski says:

  nato seronje se plase Ruskih aviona jer su u svakom pogledu bolji od njihovih [jurofijatera] , cak je i ime smesno a da ne pricamo koliko su zaostali za Ruskom vojnom amsinerijom .

 4. Branko says:

  Do tu ste došli i ni milimetar dalje !!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *