СВЕ ВЕЋА ПАНИКА У ВАШИНГТОНУ: Америка је са ратом у Украјини изгубила моћ потребну за обуздавање Русије

SVE VEĆA PANIKA U VAŠINGTONU: Amerika je sa ratom u Ukrajini izgubila moć potrebnu za obuzdavanje Rusije

3 oktobra 2023

AMERIKA je oslabljena sukobom u Ukrajini i izgubila je snagu za obuzdavanje Rusije, rekao je bivši američki državni sekretar i bivši šef CIA Majk Pompeo u intervjuu grčkom listu „Katimerini“.

„Sa ruskom invazijom na Ukrajinu – izgubili smo moć potrebnu za odvraćanje Putina. To je pogoršalo i položaj Evropljana i svakog od nas“, rekao je Pompeo i na prvom Američko-mediteranskom investicionom forumu (American-Mediterranean Investment Forum) koji se održava u Atini.U intervjuu je bio kritičan prema predsednikovanju Džoa Bajdena:

„Svet je postao mnogo manje bezbedno mesto otkako je Bajden preuzeo dužnost. To uključuje Amerikance i građane svih zemalja naših saveznika. Iranske vlasti su sada mnogo bogatije i moćnije nego kada sam ja napuštao Stejt departman. Naši prijatelji i partneri na Bliskom istoku, Izraelu i u zemljama Persijskog Zaliva osećaju se napuštenim“.

U nastavku je potencirao: „A Komunistička partija Kine postaje smelija i priprema se za rat – ekonomski i vojni. Na način bez presedana“.

Prema Pompeu, Bajden izdaje i američke tradicije i principe u unutrašnjoj politici:

„Dajući prioritet klimatskim promenama i rasnoj politici, Bajdenova administracija izdaje američku tradiciju. On je napumpao federalni dug, lišio naš energetski sektor pozicije globalnog lidera i povećao troškove za obične Amerikance. Njegov neuspeh u borbi protiv kriminala i zaštiti naših granica podriva fundamentalne ideje koje su Americi obezbedile ceo vek liderstva“.

Pompeo smatra da je pobeda republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u novembru 2024-te važna za Sjedinjene Države jer „ni jedan kandidat Demokratske partije ne može da vrati naciju njenim temeljima“.

„Uveren sam da će se američki narod na dan izbora okupiti oko kandidata koji nudi snažnu, jasnu viziju za postizanje ovih ideala“, zaključio je.

„Katimerini“ je svojim čitaocima sugerisao da bi Pompeo mogao da biti kandidat za mesto potpredsednika SAD na predsedničkim izborima u SAD ili šef Pentagona.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *