Све већи број мађарских фашиста у Војводини!

Sve veći broj mađarskih fašista u Vojvodini!

2 novembra 2015

hungary_neonazis_0 657Ozloglašena ultradesničarska mađarska stranka Jobik svoje delovanje pokušava da proširi i na teritoriju Vojvodine.

Ištvan Savai, potpredsednik i poslanik te stranke u mađarskom parlamentu, koji Vojvodinu naziva „južnim krajevima“ i „otcepljenim teritorijama“, u subotu je otvorio prijemnu kancelariju u Senti. Političari u Srbiji otvaranje te kancelarije smatraju neprihvatljivim i pozivaju nadležne da odmah reaguju i to onemoguće, jer bi posledice mogle da budu dalekosežne.

Premijer Vojvodine i lider demokrata Bojan Pajtić ističe da je „potpuno neprihvatljivo otvaranje kancelarije poslanika ekstremističke i šovinističke organizacije“.

„Radi se o paramilitarnoj organizaciji koja nije registrovana u ovoj zemlji. Policija, tužilaštvo i država treba beskompromisno da reaguju. Delovanje te i takve organizacije ne može i ne sme biti dozvoljeno u ovoj zemlji. Posledica njihovog pojavljivanja može biti samo mržnja i strah. Imamo dovoljno ekstremista u Srbiji. Ne trebaju nam uvezeni“, kaže za „Alo!“ Pajtić.

Igor Mirović iz SNS-a naglašava za „Alo!“ da je ekstremizam koji šire predstavnici Jobika neprihvatljiv u višenacionalnoj Vojvodini.

„Njihovom poslaniku ne može biti omogućen rad kojim bi širio svoje šovinističke predloge i ideje“, navodi Mirović i dodaje da na takvu provokaciju Srbija mora odgovoriti u skladu sa zakonom i dobrim običajima u međunarodnoj praksi.

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a Ištvan Pastor podseća da je ovo drugi pokušaj otvaranja kancelarije Jobika u Srbiji, te da je prethodni pokušaj bio u Subotici prošle godine.

„Naša stranka ima legitimnu podršku u Vojvodini. Zastupamo interese i Mađara, kao i onih koji to nisu. Nema potrebe da bilo ko sa strane tutoriše i da pravi razdor i nestabilnost u Vojvodini“, navodi za „Alo!“ Pastor.

Savai: Južni krajevi i otcepljene teritorije

Ištvan Savai, potpredsednik mađarske desničarske stranke Jobik i poslanik u parlamentu Mađarske, otvorio je u subotu prijemnu kancelariju u Senti. Savai je izjavio da mu je cilj da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u ‚južnim krajevima“‘. Tvrdi je da nije reč o partijskoj kancelariji te stranke, već o poslaničkoj kancelariji za prijem, koja se „neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, niti izazivanjem tenzije ili mržnje, već će pomoći ovdašnjim Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj“. On je dodao da kao poslanik treba da i „na otcepljenim teritorijama obezbedi mogućnost za Mađare da ga potraže, da ga informišu o stvarima i problemima koji ih u svakodnevnom životu tište“. – Zadatak ove kancelarije je da održava kontakt, da nam pomaže u radu i da Mađari koji ovde žive znaju i osete da je Mađarska sa njima i da se Mađarskoj mogu obratiti bilo kada i povodom bilo koje teme – rekao je Savai.

Radikalni nacionalisti Jobik

Pokret za bolju Mađarsku, radikalna je nacionalistička politička stranka krajnje desnice u Mađarskoj. Stranka sebe opisuje kao „principijelnu, konzervativnu i radikalno patriotsku hrišćansku stranku“, čija je „osnovna svrha“ zaštita „mađarskih vrednosti i interesa“. S druge strane, akademici, različiti mediji i politički protivnici optužuju Jobik za fašizam, neofašizam, neonacizam, rasizam, antisemitizam, mržnju prema Romima i homofobiju. Vojvodinu nazivaju „južnim krajevima“ i „otcepljenim teritorijama“.

(Maja Keranović / Alo)

KOMENTARI3 komentara

  1. rastko says:

    NISAM UOPSTE ZABRINUT JER CE NASI POLITICKI VELIKANI,CANAK,PAITIC I OSTALI TO SA LAKOCOM RESITI UZ POMOC SVETOGA CEDOMIRA JOVANOVICA. POTPUNO MIRNO SPAVAM!

  2. Lady Gaga says:

    ALI JE ZATO SVE MANJI BROJ MAĐARA U VOJVODONI GODINE 1980 BILO IH JE 350.000, GODINE 2001 OKO 290.000, A PO ZADNJEM POPISU OD PRE ČETIRI GODINE 250.000. ZADNJE PROCENE GOVORE O 220.000

  3. Lady Gaga says:

    ALI JE ZATO SVE MANJI BROJ MAĐARA U VOJVODONI GODINE 1980 BILO IH JE 350.000, GODINE 2001 OKO 290.000, A PO ZADNJEM POPISU OD PRE ČETIRI GODINE 250.000. ZADNJE PROCENE GOVORE O 220.000 I tako...ne preti nama opasnost od njih... Sami smo sebi najveći teret. .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *