СВЕ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ: Турци игноришу САД и окрећу се Русији

SVE VEĆI PROBLEM: Turci ignorišu SAD i okreću se Rusiji

13 februara 2015

7547Rusija i Turska imaju u planu da sve isplate prebace u nacionalne valute, a ne samo one u gasnoj industriji.

Predstavnici turskog mehaničkog inženjeringa, koji su nedavno posetili Moskvu, rekli su da žele da isporuče alate za mašine u Rusiju. Da li Turska u Rusiji uspostavlja dobrog partnera?

Rusija i Turska će sarađivati uprkos volji NATO-a

Rusija svake godine potroši oko 27 milijardi dolara na kupovinu mašinerije i opreme iz inostranstva. Turski mašinci su rekli da su spremni da prošire saradnju sa Rusijom. Turska je dugo bila jedan od najboljih ekonomskih partnera Rusije. Rusija i Turska imaju mnoge veće projekte u oblastima nuklearne energije. Turske građevinske kompanije su već dugo godina aktivne na ruskom tržištu, kako u Moskvi, tako i u ostalim regionima.

Turska takođe razmatra da se pridruži Evroazijskoj uniji, uprkos volji NATO-a. Posao je posao, a vojska je vojska.

„Konstitucioni dokumenti Severnoatlantskog saveza ne ograničavaju ekonomsku saradnju članova i saveznika sa državama kojima su uvedene sankcije“, rekao je Igor Šmit, konsultant Javne komore Ruske federacije. „Pravni dokumenti NATO-a su formirani pre mnogo godina, kada se nije mogla predvideti situacija koja je nastala danas. Takoreći, niko ne može zabraniti Turskoj da sarađuje sa Rusijom na ekonomskom planu. NATO regulacije se retko menjaju, a i ako se menjaju, to traje veoma dugo“.

„Ono što dodaje pouzdanosti Turske kao partnera jeste činjenica da ona nije uvela sankcije Rusiji kao ostale države na Zapadu. Zapravo, Turska je ponudila proširenje saradnje sa Rusijom, uključujući sektore gasa i energije“, rekao je Viktor Murakovski, član Vojno-industrijske komisije Ruske federacije. „Zaista, želimo da sarađujemo sa Turskom po pitanju različitih tipova industrijske opreme. Turska se već pokazala kao pouzdan partner“.

Rusija nije izgubila poslovnu privlačnost uprkos sankcijama

Ipak, stručnjaci veruju da Rusija ne bi trebalo da bude previše vezana za Kinu i Tursku. Ima i drugih moćnih proizvođača poput Južne Koreje, Tajvana i Brazila.

„Hoću da kažem da ono što Obama i Zapad govore o ruskoj ekonomiji i njenoj izolaciji nije tačno“, rekao je Sergej Jermakoc, šef Sektora za regionalna bezbednosna pitanja. „Danas su biznismeni i države koje podržavaju biznismene i proizvođače fleksibilniji. Turska je očigledan primer. U tom smislu, Turska je odličan partner za Rusiju“.

Turska ima svoje ekonomske interese koji nemaju veze sa političkim dešavanjima. Uprkos tome što je Turska NATO članica i što se tradicionalno vodi kao članica zapadnog bloka, ona je nezavisna država i deluje u skladu sa svojim nacionalnim interesima, dodao je Sergej Jermakov.

Turski biznismeni koji često posećuju Rusiju kažu da Rusija može da kupi opremu za bilo koji tip proizvodnje u Turskoj.

Iz tog razloga su aktivnosti Asocijacije izvoznika mašinerije i opreme, koja je uspostavljena u Turskoj 2002. godine, prvobitno bile usmerene na blisku saradnju sa ministarstvom ekonomije Ruske federacije. To je jedina turska asocijacija izvoznika delova mašina koja se sastoji od više od 8.000 turskih izvoznika.

Nemački kvalitet turskih proizvoda

Turski izvoz mašinerije je 2013. godine iznosio ukupno 5,5 milijardi dolara. Iste godine, Nemačka je kupila tursku opremu vrednu 2,2 milijarde dolara. Drugim rečima, Turska izvozi 16,7% mašinerije i opreme u Nemačku. Nepotrebno je reći da je Nemačka međunarodno priznati lider u polju mehaničkog inženjeringa u Evropskoj uniji.

Danas se turske mašine i oprema prodaju u više od 200 država. Turska je uspostavila zvanje proizvođača visoko kvalitetne opreme na svetskom tržištu. Ipak, 60% turskog izvoza mašina ide u EU i SAD. Dug je put ka saradnji sa Rusijom.

Turci obećavaju fleksibilnost u naplaćivanju, naročito zbog trenutne vrednosti rublje. Štaviše, turske kompanije koje rade u Rusiji su već spustile cene ruskim mušterijama.

Navodi se da centralne banke Rusije i Turske rade na tome da se trgovina izvodi u nacionalnim valutama. Inače, vodeće turske banke su pogođene zapadnim sankcijama protiv Rusije.

„Ekonomski odnosi između Rusije i Turske su u razvoju proteklih 20 godina. Danas su oni u usponu“, navodi Sergej Markov, direktor Instituta za političke studije. „Važno je da strukture ruske i turske ekonomije nisu kompetitivne, već komplementarne. Ono što je razvijeno u Rusiji nije baš tako razvijeno u Turskoj i obrnuto“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *