SVE VEĆI STRAH: Zbližavanje Moskve i Pekinga izaziva strah na Zapadu

SVE VEĆI STRAH: Zbližavanje Moskve i Pekinga izaziva strah na Zapadu

15 новембра 2014

china-russia-flagsRusija i Kina su na samitu APR, koji je održan uoči samita G20 u Brizbejnu, u potpisale gasne sporazume u vrednosti nekoliko milijardi. Pisac i istoričar Džerald Horn je u intervjuu RT izjavio da zbližavanje Moskve i Pekinga izaziva zebnju na Zapadu.

Uoči samita G20, u Kini je održan samit APR, na kom su Moskva i Peking učvrstili odnose potpisivanjem gasnih sporazuma u vrednosti nekoliko milijardi. Pisac i istoričar Džerald Horn kaže da zbližavanje Moskve i Pekinga izaziva zebnju među članicama G20.

„Zbližavanje Moskve i Pekinga izaziva zabrinutost zapadnih zemalja“, istakao je ekspert.

On je podsetio da su se predsednik RF Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping od 2013. godine sreli najmanje 13 puta.

„Niko za tako kratko vreme nije održao 13 susreta“, istakao je Horn.

„Moskva i Peking su potpisali ove velike energetske sporazume u vrednosti nekoliko milijardi dolara. Neki gasovodi, koji će sada isporučivati gas na Istok, u Kinu, su ranije isporučivali gas na Zapad: u Nemačku, Ukrajinu i Poljsku“, rekao je Džerald Horn.

On je istakao da se RF zbog dobrih pozicija na energetskom tržištu nalazi pod pritiskom Zapada. „Postoji strah da će se, zbog vodeće uloge Rusije na energetskom tržištu, neki Evropljani smrznuti u mraku. Moskva zbog svega toga trpi veliki pritisak“, zaključio je Horn.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u