Sve više Amerikanaca ne voli Obamu

Sve više Amerikanaca ne voli Obamu

27 marta 2014

obama_2591295bSve više Amerikanaca ne odobrava spoljnu politiku predsednika Baraka Obame i tek 40 odsto građana smatra da su njegovi postupci dobri.

U danu kada Kongres treba da se izjasni o Obaminom predlogu o finansijskoj pozajmici Ukrajini od jedne milijarde dolara, istraživanje je pokažalo da se trećina ispitanih protivi davanju finansijskih sredstava zemljama koje su se našle „na udaru“ Rusije.

Istraživanje agencija AP i GfK je pokazalo i da tek 20 odsto Amerikanaca podržava izdvajanje pomoći, a najveći je broj neopredeljenih po tom pitanju. Takođe, istraživanje je pokazalo i da je 59 odsto Amerikanaca nezadovoljno kako Obama radi svoj posao, što je najmanja podrška Obami do sada.

Ipak, kako podseća AP, i to je niže od 72 odsto nezadovoljnih politikom bivšeg šefa države Džordža Buša u oktobru 2008.

Iako spoljna politika nije ono što najviše zanima Amerikance u Obaminom drugom mandatu, očigledno je da su stalne kritike republikanaca da je predsednik previše slab u demonstriranju moći SAD u medjunarodnoj zajednici – urodile plodom, navodi AP.

Većina smatra i da Obama nije adekvatno odgovorio na krizu u Ukrajinu – njih 57 odsto, a 54 odsto ispitanika ne odobrava njegove postupke prema Rusiji.
Svaki deveti od 10 Amerikanaca podržava sankcije prema Rusiji zbog „aneksije“ krimskog poluostrva.

Skoro polovina smatra da su sankcije „za sada“ dobro rešenje, dok druga polovina želi da one budu jače ako Rusija nastavi da sprovodi ukrajinski scenario prema nekim novim regionima ili državama. Samo 14 odsto ispitanih se protivi sankcijama.

Demokrate inače smatraju sankcije ispravnim, dok republikanci veruju da su najavljene sankcije aktuelne administracije previše slabe. Internet anketa agencija AP-GfK sprovedena je od 20. do 24. marta na 1.012 ispitanika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *