Sve više Amerikanaca uči ruski jezik

Sve više Amerikanaca uči ruski jezik

21 septembra 2013

DN16-CITIZEN-3AHMeđu Amerikancima naglo raste interesovanje za ruski jezik – desetine hiljada ga uče fakultativno u srednjim školama i na fakultetima.

Ruski je, takođe, jezik opštenja za višemilionsku ruskojezičnu dijasporu u SAD. Samo u gradu Njujorku i u istoimenoj državi na ruskom priča više od 300 hiljada ljudi, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji „Specifičnosti predavanja ruskog jezika”, održane u najvećem američkom gradu.

Na konferenciji je učestvovalo 50 predavača ruskog jezika, slavista, prevodilaca književnih tekstova, diplomata i novinara. Oni su posebnu pažnju posvetili problemima učenja ruskog jezika od strane stanovnika SAD kojima je engleski maternji jezik.

„Naša zemlja uvek se sa velikim poštovanjem odnosilo prema kulturi Rusije, koja se može shvatiti srcem i dušom samo ako znaš ruski jezik” – izjavio je Džulijan Louenfeld, vodeći američki prevodilac ruske književnosti i stručnjak za literarnu zaostavštinu Aleksandra Puškina.

U Njujorku se, kako je istaknuto na konferenciji, najviše uči ruski jezik. U gradu postoji 18 specijalizovanih škola za ruski. Bez obzira na to što većina obrazovnih ustanova radi na fakultativnoj osnovi, nemaju problema sa američkim polaznicima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ljilja says:

    Esli vы hotite, čtobы kogda-libo znatь, ponimatь i govoritь na russkom яzыke? Podpisatьsя na russkiй яzыk vozmožno po telefonu ili s soobщeniem v počtovom ящike edukacentar_makmost@hotmail.com , http://www.facebook.com/EdukaCentarPetrovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *