Све више Хрвата се сели у Немачку

Све више Хрвата се сели у Немачку

23 јануара 2015

putnicfra_67878Немачка бележи највећу стопу усељавања у последње 22 године, а усељавање хрватских држављана готово се удвостручило после уласка земље у Европску унију, подаци су годишњег Миграцијског извештаја немачке владе представљеног данас у Берлину.

Информације о квалификацији усељених грађана Хрватске нису објављени, али је примећен натпросечно висок постотак усељеника мушког пола – 72,4 одсто.

За држављане Хрватске до 30. јуна ове године још важе ограничења приликом усељавања, преноси Хина и објашњава да за ступање у радни однос у Немачкој власницима хрватских пасоша још потребна радна дозвола.

Међутим, то ограничење садржи многе изнузетке, па тако особе с академским образовањем, сезонски радници за запослење до шест месеци и приправници могу да ступе у радни однос без радне дозволе, с тим да високообразовани морају да раде на радном месту које одговара њиховом образовању.

Исто тако, хрватски стручни радници у занимањима која су тренутно тражена могу да добију радну дозволу без претходне провере да ли је на располагању за дотично радно место неки немачки држављанин, или држављанин неке од земаља чланица Европске уније.

Немачка за сада није одлучила да ли ће ове мере за грађане Хрватске продужити.

Иначе, у Немачкој се последњих месеци води интензивна расправа о усељавању, при чему су све чешћи захтеви да држава доношењем закона о усељавању регулише долазак странаца по узору на типичне усељеничке земље, попут Аустралије или Канаде.

Учестали су и протести грађана против све већег броја избеглица и тражилаца политичког азила у Немачкој, који су највидљивији у редовним протестима покрета Пегида.

KOMENTARI2 коментара

  1. LASER says:

    Sele se Hrvati,pa kako su oni protjerali i oteli tuđe od 90-95,sve se vraća,na to nitko nije računao,oteto-prokleto...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u