Све више Хрвата се сели у Немачку

Sve više Hrvata se seli u Nemačku

23 januara 2015

putnicfra_67878Nemačka beleži najveću stopu useljavanja u poslednje 22 godine, a useljavanje hrvatskih državljana gotovo se udvostručilo posle ulaska zemlje u Evropsku uniju, podaci su godišnjeg Migracijskog izveštaja nemačke vlade predstavljenog danas u Berlinu.

Informacije o kvalifikaciji useljenih građana Hrvatske nisu objavljeni, ali je primećen natprosečno visok postotak useljenika muškog pola – 72,4 odsto.

Za državljane Hrvatske do 30. juna ove godine još važe ograničenja prilikom useljavanja, prenosi Hina i objašnjava da za stupanje u radni odnos u Nemačkoj vlasnicima hrvatskih pasoša još potrebna radna dozvola.

Međutim, to ograničenje sadrži mnoge iznuzetke, pa tako osobe s akademskim obrazovanjem, sezonski radnici za zaposlenje do šest meseci i pripravnici mogu da stupe u radni odnos bez radne dozvole, s tim da visokoobrazovani moraju da rade na radnom mestu koje odgovara njihovom obrazovanju.

Isto tako, hrvatski stručni radnici u zanimanjima koja su trenutno tražena mogu da dobiju radnu dozvolu bez prethodne provere da li je na raspolaganju za dotično radno mesto neki nemački državljanin, ili državljanin neke od zemalja članica Evropske unije.

Nemačka za sada nije odlučila da li će ove mere za građane Hrvatske produžiti.

Inače, u Nemačkoj se poslednjih meseci vodi intenzivna rasprava o useljavanju, pri čemu su sve češći zahtevi da država donošenjem zakona o useljavanju reguliše dolazak stranaca po uzoru na tipične useljeničke zemlje, poput Australije ili Kanade.

Učestali su i protesti građana protiv sve većeg broja izbeglica i tražilaca političkog azila u Nemačkoj, koji su najvidljiviji u redovnim protestima pokreta Pegida.

KOMENTARI2 komentara

  1. LASER says:

    Sele se Hrvati,pa kako su oni protjerali i oteli tuđe od 90-95,sve se vraća,na to nitko nije računao,oteto-prokleto...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *