СВЕ ВИШЕ ПОЗИТИВНИХ СИГНАЛА ИЗ МОСКВЕ: Русија помаже Србији са „миговима“

SVE VIŠE POZITIVNIH SIGNALA IZ MOSKVE: Rusija pomaže Srbiji sa „migovima“

4 avgusta 2016

MiG-29K_on_the_MAKS-2009_(02)Flota lovačkih aviona „mig-29“ u srpskom vazduhoplovstvu, posle tri decenije, uskoro bi mogla da dobije pojačanje. Skora nabavka ruskih letelica mogući je epilog višegodišnjih napora državnog vrha Srbije da obnovi svoju vojnu avijaciju.

Kako prenose izvori „Novosti“ bliski Ministarstvu odbrane, iz Rusije je poslednjih nedelja stiglo više pozitivnih signala kao odgovor na molbu našeg Ministarstva odbrane da se pronađe obostrano prihvatljiv aranžman za kupovinu borbenih letelica. Nije isključena isporuka polovnih aviona iz sastava ruskih oružanih snaga, ali ni nabavka šest potpuno novih „migova 29M2“.

– Ministar odbrane Zoran Đorđević nedavno je pisao ruskom kolegi Sergeju Šojguu s molbom da Rusija svojim resursima pomogne pri obnovi naše vojne avijacije – kaže sagovornik „Novosti“. – Kremlj nije rekao konačnu reč, ali je stiglo više ohrabrujućih poruka u čijem je središtu isporuka „migova“ Srbiji. Vojna neutralnost Srbije i naoružavanje država u susedstvu idu naruku ovom poslu, koji bi već sledeće godine mogao da bude realizovan.

Nabavka polovnih remontovanih aviona varijanta je koju je već razmatrao i vojni vrh Srbije. Ova mogućnost je dobrodošla, jer je „mig 29“ borbeni avion koji ima odlične performanse i široke mogućnosti modernizacije. „Dvadeset devetka“ je letelica koju koristi veliki broj vojski širom sveta, uključujući i NATO.

Plan srpskih vojnih stratega je da ruskim avionima premosti vreme do buduće kupovine novih i modernih letelica, kojim bi problem odbrane vazdušnog prostora i „er polisinga“ bio rešen na period od najmanje 10-15 godina. U Generalštabu VS ne žele da iznose detalje međudržavnih pregovora, ali napominju da bi nabavka šest aviona neuporedivo povećala vatrenu moć naše vojske.

– Šest ruskih, uz postojeće „migove“ 29 i 21, obezbedili bi nam sigurno nebo, ali i mir za pravljene planova temeljne obnove Ratnog vazduhoplovstva – kažu u Vojsci i napominju da bi tako bio sačuvan kontinuitet obuke i školovanja novih generacija pilota.

Cena jedne nove „klot“ letelice „mig 29M2“ je oko 45 miliona evra.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Beli says:

  Daj bre da skupimo pare donacijama da kupimo jedno pedeset primeraka i poredjamo ih po svim aerodromima verujem da bi nam Rusi i poklonili gomilu propratne opreme mislim bedak je da nemamo moćnu avijaciju bez koje nam vojiska ničemu ne služi.

 2. sinisa says:

  Dajte nam hleba, jebe mi se za migove.

 3. sinisa says:

  Još nešto: Rusima očito ne smeta "Bondstil". Poruka je sledeća: eto vam migovi pa ratujte sa Hrvatima, a mi ćemo vas medijski podržavati. Videćete šta dolazi, migovi nikada neće biti korišćeni na Kosovu, jer naša braća Rusi imaju dogovor sa Amerima o svemu, pa i to tome.

 4. Milos75 says:

  Ove prica o dolazecim MiG-ovima su samo Vuciceve lazi. Njegova poznata taktika laznih obecanja ("Bice bolje, bice bolje") da jadni narod stalno drzi u laznoj nadi da nesto dobro dolazi. On je jedna kukavica i beopizda koja se ne usudjuje da uzme od Rusije nikako opasno oruzje koje USA ne bi odobravala. Za one transportne helikoptere USA se nisu protivile, pa su zato i mogli doci. Ne bi on smeo da uzme ruske borbene avione ni kad bi mu ih Rusi poklanjali, to je vodja zecjeg srca.

 5. opet ja says:

  Višegodišnji napor državnog vrha Srbije... možeš misliti... Do sada su se samo trudili da unište Vojsku, a i Srbiju generalno. Ti avioni sigurno neće doći bez uplate određene količine $$$. Naravno, bolje je i sa 6 novih nego bez njih. Ali ne brinite, dok su na vlasti Aca dramoser i slični, nikakve odbrane Srbije i narode neće biti.

 6. Sindjelich 2 says:

  Ruskom oruzjem naoruzati srbiju, u interes je Rusiji, jer blakan je stratesko uporiste gde se vec davno kople lome, u buduce rusko naozanje moze da spreci.

 7. zeljko says:

  TAKO JE ...TRUDILI SE ILI NE RUSIMA JE BALKAN -POTREBAN KAO I NAMA NAŠE NEBO I MIR PREKO NAORUŽANJA I TO DVOJE SE POKLOPILO PREKO HRVATA I ŠIPTARA I SVE KAKO TREBA ..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *