Sve više Ruskinja udaje se za Srbe

Sve više Ruskinja udaje se za Srbe

12 фебруара 2013

600full-darya-klishinaKada je u nedavnoj poseti Srbiji ruski potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin figurativno izjavio, misleći na međudržavne odnose, da brak između Rusije i Srbije nije samo iz interesa, nego i iz ljubavi, verovatno nije ni slutio koliko njegove reči imaju svoju potvrdu i u stvarnom, realnom životu i to u bukvalnom značenju. Naime, radi se o tome da se poslednjih godina sve više Ruskinja iz Rusije udaje za Srbe, a taj trend se nastavlja i dalje.

Samo ako uzmemo kao primer malo hercegovačko naselje u Ljubinju, na jugozapadu Republike Srpske, tamo čak u većini domaćinstava žive upravo ruske neveste koje su u raznim vremenima došle da provedu život sa svojim srpskim izabranicima. Prva od njih je stigla u to mesto pre 22 godine, a poslednja se udala sasvim nedavno.

Ono što je posebno zanimljivo u ovom slučaju, to je da su Ruskinje dolazile u ovaj gradić sa svega nekoliko hiljada stanovnika uglavnom iz višemilionskog megalopolisa kao što je Moskva, i pritom ih nostalgija nije odvukla iz skromnog grada koji je postao njihov novi dom, već su sve ostale i uspešno su se prilagodile na novu sredinu.

A drugi takav primer srećnih srpsko – ruskih brakova se nalazi u Prokuplju, gde su se Ruskinja i njen muž, tamošnji Srbin, odlučili da osnuju čak i Agenciju za upoznavanje momaka iz Srbije sa devojkama iz Rusije, Ukrajine i Belorusije. Oni su tu odluku obrazložili time što pogotovo na jugu Srbije postoji veliko interesovanje za takvom vrstom posredovanja, jer po nezvaničnim procenama samo u okolini tog grada ima nekoliko hiljada neženja. Sa druge strane, kako je rekla vlasnica pomenute agencije za bračno posredovanje, u Rusiji postoji značajan broj ženskih osoba koje su zainteresovane za udaju i život u Srbiji, a većina od njih su žene sa fakultetskim obrazovanjem, i dobro su informisane o zemlji u kojoj žele pronaći svoju porodičnu sreću, i ne smetaju im čak ni seoski uslovi života.

Sličnih primera ima još mnogo i teško ih je sve pobrojati, ali jedan od njih je posebno upečatljiv, i najbolje govori kako srpsko – ruski brakovi mogu biti veoma uspešni. Radi se o Ruskinji o kojoj su sredinom prošle godine pisale beogradske novine, a to je mlada teniserka Vesna Dolonc, koja je sada počela da nastupa i pobeđuje na svetskim turnirima pod srpskom zastavom. Ta rođena Moskovljanka je dete iz srpsko – ruskog braka, koja je ispričala da je njena majka Jekaterina Ruskinja, a tata Ratko Srbin, pa je zato nedavno uzela srpski pasoš i ima želju da, nakon osvajanja nekoliko značajnih međunarodnih turnira, počne da igra za reprezentaciju Srbije kao četvrti reket.

S obzirom da je veliki broj Ruskinja do sada pokazao želju da svoje životne snove ostvari u zajednici sa srpskim ljudima, i s obzirom da su se u najvećem broju slučajeva oni zaista i ostvarili na uspešan način, potvrdile su se reči Patrijarha Srpskog koji je nekom prilikom izjavio «da su Rusi i Srbi jedan narod sjedinjen jednom verom i jednom crkvom, kojima u žilama struji ista slovenska krv».

A nešto slično je pre nekoliko dana kazao i starešina Podvorja Moskovske patrijaršije Vitalij Tarasjev prilikom uručenja predsedniku Skupštine grada Beograda Aleksandru Antiću ordena Svetog Serafima, kojim ga je odlikovao patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril. Tada je on rekao da su Srbi i Rusi  „dva jednokrvna i jednoverna naroda“. A brojni primeri rusko – srpskih zajednica dokazuju da to nije samo figurativni izraz.

(Ratko Paić – Glas Rusije)

KOMENTARI3 коментара

  1. Milorad Simić says:

    Lepo ste uočili interesantnu temu i bilo bi još lepše da ste se potrudili da malo proverite neke od tih agencija za posredovanje prilikom upoznavanja. Bilo bi dobro osnovati jednu neprofitnu organizaciju za te svrhe, jer su ove koje već postoje, uglavnom rukovođene željom za zaradom, što odmah navodi na pomisao da to nije prava stvar. Recimo agencija koju ste naveli, bez pardona traži u startu sto Eura za učlanjenje, pa se lako može izračunati prihod od samo dve ili tri hiljade članova!? To je navodno za troškove interneta, telefona, eventualno zakupa poslovnog prostora i tako dalje, a sve to objektivno ne košta više od par hiljada Eura. Pazite trista hiljada Eura je ogromna cifra, a da pritom ne postoji nikakva garncija da ćete nešto i dobiti, jer to uostalom nije ni moguće. Potpuno druga slika se može stvoriti, recimo stvaranjem jednog specijalizovanog ogranka, na primer u društvu Rusko-Srpskog prijateljstva, gde bi grupa volontera pokrenula jedan poseban vid zbližavanja dva naroda. Ja nažalost ne govorim Ruski, ali govorim Engleski, Italijanski i Francuski, a voljan sam da prihvatim i deo tehničkih usluga pa se unapred prijavljujem za rad u jednoj takvoj grupi bez ikakve nadoknade. Može čak i nekolicina dobronamernih zainteresovanih građana Srbije da formira jedno takvo udruženje elektronskim putem, pa bi bilo lepo videti efekte takvog rada. Ćeleo bih da saznam i neka druga razmišljanj na ovu temu, pa stoga ostavljam svoj mail, sa nadom da će biti zainteresovanih za kontakt ovim putem. Milorad Simić milorad53@gmail.com

  2. Kulak says:

    Rusija već tradicionalno ima znatno veći broj žena u odnosu na muškarce (53% žena u odnosu na 47% muškaraca) što je uslovljeno historijskim razlozima, pa je udaja Ruskinja u Srbiju pozitivna u svakom slučaju.Problem je što u Srbiji malo ljudi govori ruski jezik, a i oni što ga govore znaju ga tek osrednje i površno.A površno je u pravilu netačno. Posebno se to vidi u srpskim medijima koji vrlo često netačno i neprecizno pišu ruska imena i prezimena. Postoje precizna pravila kako se ruska imena i prezimena pišu na srpskom jeziku, samo što ta pravila treba naučiti i znati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u