Све за лепоту: Генијални трикови контроле порција

Sve za lepotu: Genijalni trikovi kontrole porcija

31 maja 2017

Malo nas zna koje su idealne preporučene količine hrane, u slučajevima kada želimo da smršamo, ili da zadržimo sadašnju kilažu.

Srećom, konzumiranje odgovarajuće količine hrane nije molekularna fizika i može da se izmeri ako se prate sledeća uputstva:

Idealna količina žitarica = šoljica kafe
Maksimalna količina suvih cerealija po porciji je jednaka standardnoj šoljici kafe, što iznosi oko 110-130 kalorija. Većina ljudi napuni činiju, što udvostručava broj kalorija na oko 260 ili više.

Idealna količina orašastog voća = šaka
Oko 30g (150 kalorija) orašastog voća, što je jednako veličini šake, predstavlja preporučenu veličinu porcije. Nepromišljeno tamanjenje’ cele kesice ovog voća samo zato što je zdravo, vas može koštati 380 kalorija više.

Idealna količina sušenog voća  = pola šoljice za kafu
Preporučena porcija sušenog voća iznosi pola šoljice (220 kalorija). S obzirom na to da je u pitanju kondenzovano voće, čak i mala količina sadrži veliki broj kalorija. Zato vodite računa kad njima punite celu plastičnu kesicu.

Idealna količina kuvanog povrća = pola šolje od 250 ml
Koja je to prava količina povrća koja nas čini sitim kad pokušavamo da smanjimo sadržaj teže hrane u svojim obrocima? Pola šoljice je oko 30 kalorija i predstavlja odgovarajuću količinu.

Idealna količina paste ili pirinča = veličina pesnice
Znamo da stavljanje čitavog brda pirinča na tanjir nije idealno, tako da odgovarajuća količina pirinča na vašem taniru treba da iznosi pola šoljice (oko 121 kalorije), što je otprilike veličina pesnice.

Idealna količina mesa = veličina šake
Volite da jedete meso? Preporučena količina po porciji iznosi oko 85 grama (oko 250 kalorija), što otprilike odgovara veličini vašeg dlana. Sve preko toga, kao što je burger od govedine u zemički od 225 grama, može da doda i do 500 kalorija vašem dnevnom unosu.

Smanjenje veličine tanjira za pola = 30 odsto smanjenja unosa hrane
Ne radi se samo o količini hrane; veličina tanjira takođe utiče na količinu hrane koju jedemo. Korišćenje tanjira za salatu umesto velikog tanjira može da dovede do smanjenja unosa hrane do 30 odsto, piše  „India Times“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *