Све за лепоту: Генијални трикови контроле порција

Све за лепоту: Генијални трикови контроле порција

31 маја 2017

Мало нас зна које су идеалне препоручене количине хране, у случајевима када желимо да смршамо, или да задржимо садашњу килажу.

Срећом, конзумирање одговарајуће количине хране није молекуларна физика и може да се измери ако се прате следећа упутства:

Идеална количина житарица = шољица кафе
Максимална количина сувих цереалија по порцији је једнака стандардној шољици кафе, што износи око 110-130 калорија. Већина људи напуни чинију, што удвостручава број калорија на око 260 или више.

Идеална количина орашастог воћа = шака
Око 30г (150 калорија) орашастог воћа, што је једнако величини шаке, представља препоручену величину порције. Непромишљено тамањење’ целе кесице овог воћа само зато што је здраво, вас може коштати 380 калорија више.

Идеална количина сушеног воћа  = пола шољице за кафу
Препоручена порција сушеног воћа износи пола шољице (220 калорија). С обзиром на то да је у питању кондензовано воће, чак и мала количина садржи велики број калорија. Зато водите рачуна кад њима пуните целу пластичну кесицу.

Идеална количина куваног поврћа = пола шоље од 250 мл
Која је то права количина поврћа која нас чини ситим кад покушавамо да смањимо садржај теже хране у својим оброцима? Пола шољице је око 30 калорија и представља одговарајућу количину.

Идеална количина пасте или пиринча = величина песнице
Знамо да стављање читавог брда пиринча на тањир није идеално, тако да одговарајућа количина пиринча на вашем таниру треба да износи пола шољице (око 121 калорије), што је отприлике величина песнице.

Идеална количина меса = величина шаке
Волите да једете месо? Препоручена количина по порцији износи око 85 грама (око 250 калорија), што отприлике одговара величини вашег длана. Све преко тога, као што је бургер од говедине у земички од 225 грама, може да дода и до 500 калорија вашем дневном уносу.

Смањење величине тањира за пола = 30 одсто смањења уноса хране
Не ради се само о количини хране; величина тањира такође утиче на количину хране коју једемо. Коришћење тањира за салату уместо великог тањира може да доведе до смањења уноса хране до 30 одсто, пише  „Индиа Тимес“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u