СВЕ ЗБОГ КОРОНАВИРУСА: Литванија, Естонија и Летонија моле Русију да им помогне

SVE ZBOG KORONAVIRUSA: Litvanija, Estonija i Letonija mole Rusiju da im pomogne

7 aprila 2020

Sa širenjem pandemije koronavirusa COVID-19, države Evropske unije zatvaraju svoje granice uskraćujući pomoć susedima.

U tom kontekstu, može se primetiti kako bivši geopolitički protivnici EU spašavaju slabe članice Evropske unije koje su se našle u nevolji.

Dakle, ruski specijalci pomažu Italijanima u borbi protiv COVID-19, što lokalnim stanovnicima omogućava da shvate ko im je pravi prijatelj i ko jednostavno nameće svoja pravila igre u Evropi.Istovremeno, primetno je da i estonski mediji počinju da uočavaju osnove za napuštanje antiruske linije ponašanja u baltičkim državama.

Tako je novinska agencija Baltnews primetila kako situacija sa virusom COVID-19 navodi baltičke države da brzo razmisle o potrebi obnove dobrosusedskih odnosa sa Ruskom Federacijom kako bi se obnovila ekonomija njihove zemlje.

Portal je napomenuo da je Estonija, kao rezultat suprotstavljanja sankcijama Rusiji, oslabljena.

Kao rezultat, u teškom trenutku, nakon što su posmatrali apele Italijana, Balti nisu ni pokušali da zatraže pomoć od Brisela, već su se odmah obratili Kini, koja im je prodala milione hirurških maski i mnogih drugih medicinskih proizvoda.

Kinezi su tako Estoncima dali do znanja da su spremni za uspostavljanje bližih ekonomskih kontakata, što je do sada bilo nemoguće zbog pritiska SAD na EU.

Takođe je primetno da su kineski investitori ozbiljno zainteresovani za infrastrukturne projekte u baltičkim državama, koji se mogu uklopiti u razvoj projekta Put svile.

U pozadini tranzitne konfrontacije s Moskvom, ova perspektiva u kontekstu globalne ekonomske krize zbog COVID-19 omogućava baltičkim državama da brzo razmisle o obnovi svojih pređašnjih partnerstava sa Rusijom, bez kojih baltičke države neće moći da prate buduće ekonomske tokove.

„Koronavirus je već naterao baltičke države da zaborave na „kinesku pretnju “, navodi portal Baltnews, a zatim ukazao na verovatnoću takvog razvoja događaja u vezi sa Ruskom Federacijom, partnerstvom koje Estoncima obećava ogroman profit: „Možda će u svetu nakon korovirusa Estonija, Litvanija i Letonija morati, ako ne žele da budu u zaostatku za svetskom ekonomijom, da zaborave na „rusku pretnju“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Treba imati na umu da su baltički narodi (uz hrvate,naravno) bili najvernije sluge Hitlera i neonacizma u porobljenoj Evropi.Tako da je očekivati od tih simpatizera nacizma neke simpatije prema Rusiji sasvim iluzorno.

  • Rafmanjinov says:

   Posle Hrvata najgori narod, mrze Ruse, kao što hrvati mrze Srbe.

 2. doktrina soka says:

  Brzo ce oni tu pomoc zaboraviti,samo ako se SADe digne na noge,a rukovodstvo korumpirano,ajmo Jovo nanovo.Rusija i Kina sta god dobro napravila za zapad nije dobro i to se mora napasti kao,satro meka moc,sto je i razumljivo,jer te resurse I dusu SADe i EU nemaju,njima je samo interes otimati,sto su dokazali i sada,kada nemaju od koga krasti kradu jedni od drugih i to humanitarnu pomoc,e zato taj neoliberalizam-drugo ime za pljacku mora propasti. Ova pandemija je dobro dosla,saucesce za obolele i umrle,bez daljnjeg,ali svako zlo za svoje dobro,da se vidi tko je tko,AKO?

 3. Persida says:

  I Srbonija moli i pomaže rus, ali i tek će nam puno, puno trebati i rus i kinez. Bog ih blagoslovio. Dok ne dođe i sam Bog naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *