ШВЕЂАНИ ПОКРЕЋУ МАСОВНУ МОБИЛИЗАЦИЈУ ТРУПА: Морају бити спремни да се суоче са „руском агресијом“

ŠVEĐANI POKREĆU MASOVNU MOBILIZACIJU TRUPA: Moraju biti spremni da se suoče sa „ruskom agresijom“

15 maja 2019

U završnom izveštaju koji je Švedski forum odbrane dostavio ministru odbrane Peteru Hultkvistu predlaže se glavni remont odbrane, nazvan „najvećim pojačanjem od 1940-ih“. Cilj ekspanzije odbrane je omogućiti zemlji da preživi tri meseca bez međunarodne pomoći u slučaju vojnog napada.

Između ostalog, u izveštaju se preporučuje obnavljanje norveškog puka u Arvidsjauru i amfibijskog bataljona Gotenburga na zapadnoj obali Švedske, uz dva potpuno nova puka, čija lokacija tek treba da se definiše. Štaviše, vazduhoplovno krilo u Upsali će biti obnovljeno. Broj podmornica biće povećan sa četiri na pet, a nekoliko borbenih aviona sadašnje generacije Jas Gripen biće zadržano, javio je švedski dnevnik Dagens Niheter.Švedska ratna organizacija će takođe biti proširena sa 60.000 na 90.000, uključujući domaću stražu i civile. Godišnji broj regruta će takođe biti povećan, sa 3.000 na 8.000 ljudi. Cela odbrambena logistika, upravljanje i druge funkcije podrške moraju se proširiti, navodi se u izveštaju, pozivajući na velike investicije u količinsku opremu kao što su kamioni, specijalna vozila i municija. Sticanje novog materijala mora se voditi principom „dizajn prema troškovima“.

Ukupno, vojni troškovi će biti povećani za 5 milijardi švedskih kruna (500 miliona dolara) godišnje do 2025. godine, i na kraju će doseći 1,5 posto BDP-a. Ministar odbrane Bjorn von Sidov upozorio je na pogoršanje sigurnosne situacije, u kojoj „oružani napad na Švedsku ne može biti isključen“, zapravo ponavlja mantru „ruske pretnje“, koju često koristi švedski vrhovni službenik za opravdavanje raspodele odbrane ili vojnih pojačanja , kao što je remilitarizacija baltičkog ostrva Gotland nakon samo decenije demilitarizacije.

– Situacija bezbednosne politike se pogoršala u susedstvu Švedske i u Evropi. Ruska akcija u Gruziji 2008. godine, u Ukrajini od 2014. godine, kao i u Siriji od 2015. godine, pokazuje Rusiju koja je voljna da koristi vojna sredstva za postizanje političkih ciljeva – rekao je von Sidov, navodeći “značajna ograničenja u operativnoj sposobnosti”. Snage se trenutno suočavaju sa nedostatkom osoblja i materijalnim nedostacima.

Izveštaj je naveo Finsku zemljom sa kojom Švedska uživa najdublju vojnu saradnju. Ipak, saradnja mora biti unapređena kako bi se donele brze odluke, ističe se u izveštaju. Posebnoj brigadi od 5.000 vojnika predloženo je da podrži Finsku u slučaju krize i rata.

– Treba pripremiti brigadu,sredstvima za pojačanje, da rade u Finskoj, u krizi, ratnoj opasnosti ili ratu – rekao je von Sidov.

Trenutno, izdaci za odbranu Švedske iznose oko 1 odsto BDP-a, što je daleko od oko 3 odsto koliko je uživao na vrhuncu Hladnog rata. Švedska vojska broji oko 20.000 aktivnog osoblja. Nakon otprilike decenije dobrovoljne vojske, Švedska nastavlja sa regrutovanjem, još jednom usred spekulacija o ruskom „agresivnom ponašanju“.

Pored švedsko-norveškog rata 1814. godine koji je formalno bio poslednji u kojem je Švedska učestvovala, švedski avioni aktivno su učestvovali samo u vojnoj intervenciji pod vođstvom NATO-a u Libiji, uprkos zvaničnom neslaganju.

(Pravda)

KOMENTARI10 komentara

 1. rbima je pun kofer says:

  Dok im migranti siluju žene i ćerke ,oni se spremaju za rat sa Rusima. Ti skandsinavci sau krjnje poremećen polusvet. Imaju novac i ništa više.

  • Velika Metla says:

   Zašto samo skandinavci,kad je takva cela zapadna Evropa? Mada ni ostali krajevi Evrope nisu u mnogo boljoj situaciji! Migranti će da ih staru i to ispred njihovih očiju,a njima Rusija smeta? Bolesnici!

  • samostalan says:

   Kad ne znas sta ces sa crncem koji ti spava sa zenom, a ponekad i sa cerkom, onda ides na vojne vezbe i zamisljas kako ubijas Ruse.

 2. milorad2 says:

  nije im švedsko finski rat bio poslednji OVAJ koji bi hteli da vode uz NATO će im BITI POSLEDNJI.Kakve budale su ti švedjani prosto ne mogu da shvatim da oni dozvoljavaju grupi ratnih huškača i porofitera da ih dovedu pravo u ambis.

 3. Velika Metla says:

  Drogirani,feminizovani,multi-kultivizovani,pederasti Šveđani i vojska????? Hahahahahahahahahahahaha.............! Najtanja knjiga na svetu je sšvedska knjiga heroja! Pa oni nisu u svojim životima kokošku zaklali,a ne da oni ratuju! Ratovaće za njih,ako ih primoraju,multi-kulti migranti! Mada ni to im neće uspeti,jer migranti znaju da su im švede pljačkale državu uz ostale evropske "demokrate",i da nisu izbeglice ni zbog koga drugoga nego zbog zapadnjaka, kojima i švede pripadaju!

 4. samostalan says:

  Bolesnici traze zanimanciju.

 5. Istina says:

  ...ako dođe do rata sa Rusijom, Švedska Finska i Norveška će biti prve koje će stradati, Rusija zauzima te teritorije za nepune 2 nedelje...

  • Velika Metla says:

   Rusiji ne trebaju njihove teritorije ni za šta! Treba ih samo stući kao gnjide,i vratiti se nazad na svoju teritoriju!

   • samostalan says:

    Ti Svedjani su bili kolonijalisti i pljackasi, sto mnogi ne znaju. Malouman narod u kojem celokupna populacija pati od depresije. Kad ne bi uvozili Arape i crnce, ne bi imali nataliteta.

 6. A akoM says:

  Sve što Švedska poduzima u cilju svoje samoobrane je i legitimno i pametno,dok je neutralna i ne pusti NATO baze i rakete na svoje tlo!Jer takva neutralna Švedska nije ozbiljna opasnost za Rusiju,a time ni primarni cilj,nego samo problem ako se ide kačiti s njom bez jačeg razloga,pogotovo ako Švedska izgradi jaku vojsku!Švedska će ući u opasnu igru sigurno,ako uđe u NATO i postavi na svoje tlo USA-NATO vojske i oružja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *