ШВЕЂАНИ ТВРДЕ: Русија изводи војне вежбе као да ће ратовати против НАТО и Кине

ŠVEĐANI TVRDE: Rusija izvodi vojne vežbe kao da će ratovati protiv NATO i Kine

7 februara 2019

ŠVEDSKI institut za odbrambene studije (FOI) objavio je da Rusija znatno aktivnije trenira svoje oružane snage i da ih sprema za pravi veliki rat.

Autori studije ukazuju da je Rusija u prethodnom periodu više pažnje poklanjala uvežbavanju svoje vojske za manje lokalne ratove, a da sada izvodi „strateške vojne vežbe“ koje su sve veće po angažovanom ljudstvu i vojnoj tehnici.Švedski institut za primer navodi vežbu „Zapad-2017“ koja je imala oko 5.500 učesnika, dok je vežba „Vostok-2018“ imala oko 300.000.

Švedski autori procenjuju da su Oružane snage RF značajno podigle borbenu gotovost i da su veće u stanju da za kratko vreme pređu sa mirnodopskog funkcionisanja na vođenje realnih ratnih operacija.

Posebno naglašavaju da ruski Generalštab svake godine organizuje velike manevre „na jednoj strani sveta“ kako bi svoje jedinice pripremio za „ratovanje na velikom delu kontinenta“.

Istraživanjem je rukovodio Juhan Nurberg koji je dodatno objasnio:

„Rusija se sprema za ratovanje protiv potencijalnih protivnika snage Kine ili NATO koje se ne bi brzo završilo. Zato Rusija od 2013-te redovno šroverava spremnost svoje vojske, a u tim proverama učestvuje i Vladimir Putin“.

Nurberg još dodaje: „Važno je trenirati vojni način razmišljanja i nervni sistem, a mišići već postoje. Mozak mora stalno biti pripravan (za rat)“.

U vežbi „Vostok-2018“, koja je trajala od 11-og- do 17-og- septembra prošle godine,  učlestvovalo je i preko 1000 aviona, helikoptera i dronova, 80 ratnih brodova i oko 36.000 tenkova, oklopnih i drugih vojnih vozila.

Kao eho došla je vest novinske agencije TASS da će Rusija kopnenu verziju krstarećih raketa „Kalibar“ napraviti već do kraja ove, a ne do kraja naredne godine. Odnosno: da će pre Nove godine početi njihova serijska proizvodnja.

Ovo je potpuno realno jer će pomorskoj verziji tih raketa morati da se promeni samo softver i obezbedni drugačiji sistem upravljanja.

U ovom kontekstu je indikativno da je predsednik komiteta Državne Dume za odbranu – general Vladimir Šamanov, bivši komandant ruskih elitnih padobransko-desantnih jedinica – sa negodovanjem odbacio inicijativu nemačkih političara da Rusija svoje nove rakete 9M729 „premesti iza Urala“.

Nemci su objavili da bi to bio dobar način da se sačuva Sporazum o raketama srednjeg i malog domerta jer 9M729 lansirane iza Urala ne bi mogle da ugrožavaju Evropu.

Inicijativu je lansirao dvojac: ekspert Hrišćansko-demokratske unije za spoljnu politiku Roderih Kizeveter i zmenik šefa poslaničkog kluba u Bundestagu Socijal-demokratske partije Ralf Mutcenih.

U tekstu koji su objavili u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, ova dvojica su naglasila da bi Sjedinjene Države trebalo da dozvole Rusiji da izvrši inspekciju njihovih raketa-presretača u Rumuniji.

Šamanov im je poručio: „Predlagati nešto takvo suverenoj državi poput Rusije lišeno je i takta. Bolje bi im bilo da su svojima iz NATO  sugerisali da se ne približavaju granicama Rusije i da joj ne postavljaju ultimatume. Od toga neće biti apsolutno ništa. Rusija će nastaviti da čini ono što smatra nužnim“.

Indikativno je i što je poznati vojni ekspert Jevgenij Bužinski posavetovao vojnom vrhu RF da se ne fokusira primarno na moguće američkre rakete srednjeg dometa u Evropi, već na postavljanje svojih hipersoničnih raketa na Čukotki odakle je udar po SAD „sasvim realan“.

Bužinski otvoreno sugeriše da Moskva pravi hipersonične rakete dometa 4-5 hiljada kilometara koje mogu tući američku Zapadnu obalu.

On je uveren da bi Rusija bila u stanju – čak i ako bi svoje rakete lansirala tek nakon što bi prema njenoj teritoriji krenule američke iz Evrope – da prva udari po strateškim ciljevima na zapadu SAD.

Zato što američke rakete srednjeg dometa trenutno mogu da lete do dva puta brže od zvuka, dok ruski hipersonični „Kinžal“ već sada ubrzava i do 10 Maha.

KOMENTARI7 komentara

 1. A akoM says:

  I USA će uskoro imati A-rakete koje jure također 10 maha,ili brže,i to na Ruskim i Kineskim granicama!Rusi takve A-rakete neće uspjeti postaviti na USA granice(Kubu itd.)jer USA to neće dozvoliti!I to će biti Veliki problem za Ruse,realan!Zato jer to također nisu spriječili!Ali,to je problem i za Europu,pogotovo istočnu,jer se Rusi mogu odlučiti za preventivni prvi napad!Jer,ako ga ne naprave,USA-Zapad će nakon završetka svojih instalacija na Ruskim granicama,napasti prva,i to neobranjivo,poražavajuće,i uništiti Rusiju u 30 minuta,i to jeftino,bez da će dobiti adekvatnu odmazdu!

  • goodyone says:

   Lupetaš kao Maxim po diviziji

  • Ivke says:

   Valda ima pametnijih od tebe da o tome razmisljaju

  • Vladimir Monomah says:

   Još samo da naprave a trebace im znanja jel a zatim i vremena, a nemaju ni jedno ni drugo pa cak i da se to desi Rusija ima oružje odmazde, nek samo jedna strateska nuklearna podmornica prezivi taj famozni prvi napad, USrAnacisti mogu da duvaju jer jedna je dovoljna da sprzi anglosaksonske ratne zlocince i da im to bude Pirova pobjeda... Nema nista od toga morace da prihvate realnost a ona i nije bas tako ruzicasta za njih

  • Miraš says:

   To "uskoro" koliko je SKORO, iz Vašeg "I USA će uskoro imati A-rakete koje jure također 10 maha". Veoma je bitno ko će ih imati prvi, prilično je jasno da je to Rusija! Zatim ne možeš da analiziraš samo rakete, ipak bitan je "Posejdon". On je taj koji može granicama USA da priđe neprimetno na drugi način, ali i američkim nosačima aviona i američkim bazama širom sveta, i drugih zemalja. Posejdon može da bude dragocen u odbrani saveznika kao što su Kuba, Venecuela, itd. ... A tek ovo: "USA-Zapad će nakon završetka svojih instalacija na Ruskim granicama, napasti prva, i to neobranjivo, poražavajuće, i uništiti Rusiju u 30 minuta" - Ne sumnjaj da na ovo Rusija nema odgovor, to će ti EU-ropa objasniti šta ih čeka.

  • Slobodanka says:

   Taj problem sa raketama srednjeg dometai posledicama po Evropu, koji ste naveli, odraziće se na NATO članice Evrope. NJIH 26 postaviće sebi pitanje: Zašto mi treba da izdvojimo više nego dosad tj. 2% od BDP-a, a istovremeno opasno raste naša NEbezbednost? Plaćamo sve više da bi nam bilo sve gore! To će biti ključ za raspad NATO-a u Evropi. Neće pomoći ni aktuelna dugogodišnja rusofobija pred tako ozbiljnim pitanjem. Evropljani će zakljućiti: Ako je SAD u neprijateljstvu sa Kinom, Iranom, Rusijom - on ne sme zbog toga da rizikuje nas najbiže partnere države SAD. Pompeo je taj opravdani strah koji može dovesti do razdora izgleda predvideo pa kaže da američke rakete srednjeg dometa neće biti rasporedjivane u Evropi. Biće teško proverti šta su oni stvarno doneli i šta su ispalili, odsad Evropa je veliki žrtveni jarac američke politike u svetu.

 2. Miraš says:

  Ove vežbe uopšte nisu za čudjenje zbog dosadašnjih agresivnih aktivnosti NATO-a i još posebno zbog toga što Ruska Federacija je prva zemlja u svetu po veličini svoje teritorije sa 17.125.191 km². Za 71,51% je veća od sledeće druge države, to je Kanada sa 9.984.670 km². Interesantno je da nekadašnji SSSR imao je 22.402.200 km²; da su uspeli da sačuvaju tu državu od sledeće druge države sveta bili bi veći za 124,37% ili 2,24 puta. (Na Svesaveznom referendumu od 17. marta 1991 godine sada nezavisne države, njih 8 podržavale su tada očuvanje SSSR u procentima: Ukrajina sa 70,2 Kazahstan sa 94,1 Belorusija sa 82,7 Uzbekistan sa 93,7 Azerbejdžan sa 93,3 Kirgistan sa 96,4 Tadžikistan sa 96,2 Turkmenistan sa 97,9. Referendum su bojkotovale Estonija, Litvanija, Letonija, Moldavija, Gruzija i Jermenija jer su želele nezavisnost, ali to je 6 manjih država.) Na trećem mestu je Kina sa 9.706.961 km², dok na četvrtom mestu je SAD sa 9.158.960 km². ... Rusija mora da se brani ekonomskim razvojem raznovrsnih delatnosti da joj se ne dogodi da usled socijalnih potresa ima unutrašnje trzavice i dalje gubitke teritorija. Na tome Rusija radi (čak moguće je da će se neke od onih 8 gore navedenih država vratiti u zajedničku državu). U vojnom smislu odbrana tako velike teritorije predstavlja ozbiljan izazov najpre za vojno industrijski kompleks, ali i za ljudstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *