SVEDOCI U HAGU: Nije bilo etničkog čišćenja, muslimani i Hrvati odlazili dobrovoljno

SVEDOCI U HAGU: Nije bilo etničkog čišćenja, muslimani i Hrvati odlazili dobrovoljno

5 decembra 2013

Radovan-KaradzicSvedoci odbrane, na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Marko Adamović i Mikan Davidović negirali su danas pred Haškim tribunalom da su 1992. godine srpske vlasti proterivale muslimane i Hrvate iz opština Ključ i Sanski Most.

Adamović i Davidović su posvedočili da su muslimani i Hrvati odlazili dobrovoljno zbog straha od rata i otežanih životnih uslova.

„Svako je mogao da odluči da li će otići ili ostati, a Srpska demokratska stranka (SDS) nikada nije planirala i sprovela etničko čišćenje nesrba“, rekao je Adamović, koji je bio oficir Ključkog bataljona Vojske Republike Srpske.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca, Adamović je posvedočio da je do ubistva 77 muslimana u selu Velagići došlo posle napada muslimanskih ekstremista na kolonu JNA koja se povlačila.

On je rekao da su lokalne vlasti u Ključu odmah uhapsile 12 počinilaca ubistava u Velagićima i predale ih sudu u Banjaluci.

Adamović je potvrdio da pred Sudom BiH 12. decembra očekuje presudu po optužnici za zločine u Ključu, posle ponovljenog suđenja. Nakon prvog suđenja bio je oslobođen.

Svedok Mikan Davidović ponovio je u svedočenju da SDS u Sanskom Mostu nije vodila politiku etničkog čišćenja i progona, ali da je nesrpsko „stanovništvo premešteno zbog rata“.

On je naveo da Karadžić, njegova partija i vlasti nisu sprovodile kampanju širenja straha i etničke mržnje, kako tvrde tužioci.

Karadžić će odbranu nastaviti sutra. Njegov pravni savetnik Piter Robinson nagovestio je da bi i sam Karadžić mogao svedočiti na kraju odbrane, u martu, za šta je ostavljeno 16 radnih časova.

KOMENTARIJedan komentar

  1. samo vas slušam says:

    -D-D Vas Srba nebi se posramili ni Pytonovci sa humorom -D -D !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *