Svedocima pretio likvidacijom

Svedocima pretio likvidacijom

24 jula 2013

MehmedovicSemsudinOsumnjičeni za ratni zločin u “predmetu Ozren”, potpredsjednik SDA i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović u više navrata je posredno, ali i lično svedocima počinjenih zločina pretio likvidacijama, rekao je “Glasu Srpske” izvor blizak istrazi.

Isti izvor rekao je da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) početkom jula Tužilaštvu BiH dostavila izveštaj o počinjenom krivičnom delu ometanje rada pravosuđa sa spiskom osoba koje će biti likvidirane ukoliko Mehmedović bude uhapšen.

– Spisak sa imenima istražilaca SIPA i svjedocima određenim za likvidaciju u slučaju hapšenja Mehmedovića Tužilaštvo BiH imalo je već u junu, ali ništa nije učinilo da zaštiti istražioce i svedoke. Sve vreme, pa i danas, postoji opasnost od otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka u “predmetu Ozren” koji pored SIPA ima i Tužilaštvo BiH – rekao je izvor blizak istrazi.

On je dodao da je SIPA na “predmetu Ozren” radila od 2005. godine, a da je Tužilaštvo BiH 2012. godine izdalo naredbu za utvrđivanje činjenica protiv osumnjičenog Mehmedovića i ostalih osumnjičenih.

Poseban tim SIPA kompletirao je dokazni materijal sa izjavama velikog broja svedoka, materijalnim dokazima i dokumentacijom istražnih organa.

SIPA je “predmet Mehmedović” finalizovala početkom jula, a sredinom ovog meseca on je pozvan na saslušanje.

– I pored svih tih dokaza, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović nije dao da Mehmedoviću bude određen pritvor niti je izdao naredbu za pretrese, što je uobičajena praksa u predmetima ratnih zločina – rekao je izvor iz istrage.

Pored ratnih zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima Vojske RS, Mehmedović je odgovoran i za dovođenje mudžahedina u Tešanj i ratne zločine koje su oni počinili.

Prema svjedočenju stanovnika Tešnja, Mehmedović je 1992. godine u saradnji sa pomoćnikom direktora bošnjačke tajne službe AID Irfanom Ljevakovićem organizovao dolazak mudžahedina u Tešanj, a kasnije im je bio direktni naredbodavac.

– Tada je Mehmedović dobio pet miliona američkih dolara za prihvat mudžahedina i širenje radikalnog islama. Jaki centri moći koji su zajedno sa Mehmedovićem stajali iza toga i danas ga štite od krivičnog gonjenja – rekao je “Glasu Srpske” izvor upućen u ratna dešavanja i funkcionisanje vlasti SDA.

Mehmedović je obuhvaćen istragom i u “predmetu Tešanj” u kojem se sprovodi istraga o velikom skladištu oružja pronađenog nedavno u šumi u blizini tog grada.

Zanimljivo je da glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović u trenutku pronalaska oružja na lice mesta nije želio da pošalje postupajućeg tužioca, koji bi rukovodio istragom i nadzirao rad inspektora SIPA prilikom uviđaja te zajedno sa SIPA planirao i preduzimao mere na otkrivanju počinilaca tog krivičnog dela. Nedolazak tužioca na lice mesta i preuzimanje istrage o pronalasku najveće količine oružja u BiH poslije rata dovelo je do zastoja u istrazi i tapkanja u mjestu.

– Aktivno nastavljamo rad na “predmetu Tešanj”. Za sada nemamo komentar, ali u najskorije vrijeme Tužilaštvu BiH dostavićemo izveštaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima krivičnog dela. Očekujemo saradnju Tužilaštva u okončanju ovog predmeta – rekla je policijski službenik SIPA Kristina Jozić.

SIPA je uhapsila Mehmedovića 19. jula i posle saslušanja ga predala Tužilaštvu BiH koje ga je samo sat kasnije, uprkos dostavljenim dokazima, pustilo na slobodu. Mehmedović, koji je bio ratni načelnik policije u Tešnju, uhapšen je zbog zločina nad Srbima počinjenih tokom 1992. i 1993. godine.

Osim Mehmedovića, za ratne zločine u istom predmetu osumnjičen je i aktuelni bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom i ratni načelnik Službe državne bezbednosti u Tešnju Amir Ahmić, policijski službenik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Sead Dizdarević, te penzionisani policijski službenik iz Tešnja Fadil Bašić.

Prijava

Centar javne bezbednosti Doboj podnio je 30. juna 2005. godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu izveštaj protiv Mehmedovića zbog zločina protiv čovečnosti i civilnog stanovništva u Tešnju.

Nadležni tužilac taj predmet je 5. avgusta iste godine uputio Tužilaštvu BiH, ali ono godinama nije ništa uradilo u ovom slučaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *