SVEDOČIO I ŠVARCNEGER: Kakvim su se sve nebulozama koristili da dokažu zločine u SFRJ

SVEDOČIO I ŠVARCNEGER: Kakvim su se sve nebulozama koristili da dokažu zločine u SFRJ

14 februara 2014

dru-hag-MALA2Da su „dokazi“ Haškog tužilaštva pouzdani, danas bi ovaj međunarodni sud sudio Njegošu zbog etničkog čišćenja muslimana, a na stolici za svedoke sedeo bi američki glumac Arnold Švarceneger! Doduše, ne u istom procesu. Advokat Toma Fila, koji rad Tribunala drži u malom prstu, priseća se da je tužilaštvo protiv Hrvata, optuženih za ratne zločine nad bosanskim muslimanima, prikazalo video-snimak. I zaista se videla borba…

– Sve bi bilo u redu da to nije bio film u kojem je glavnu ulogu igrao Švarceneger – kaže Fila. – Hrvati su se posle šalili da su ponosni na sve što je on uradio u Bosni. U korist Srba kojima se sudilo u Hagu nije svedočio niko iz Holivuda, ali je zato tužilaštvo, na početku suđenja bivšem gradonačelniku Vukovara Slavku Dokmanoviću, tvrdilo da su Srbi imali tri patrijarha, od kojih je najvažniji bio u Beogradu. Nešto kasnije, „saznalo“ se i da pre devedesetih godina dvadesetog veka Srbi nisu ni živeli u Bosni.

Kada je reč o Hrvatskoj, Srbi su, po mišljenju tužilaštva, tu došli tek posle Prvog svetskog rata. Dokmanovićeva odbrana je tada pokazala autentične karte na kojima se videlo da su Srbi bili većinski narod.

Razne nebuloze, kako i sam kaže, doživeo je i Branislav Tapušković tokom „suđenja veka“, kako je nazivan proces protiv bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića. On je bio „prijatelj suda“.

– Tužilac Džefri Najs je tokom ispitivanja svog svedoka tražio da mu ovaj potvrdi da su Srbi u VII veku rušili džamije na KiM, iako je islam stigao na Balkan tek u XV veku – žali se Tapušković.

Nije ovo bio jedini Najsov biser. Pošto je protiv Miloševića optužnica za zločine u BiH podignuta pred kraj izvođenja dokaza tužilaštva za KiM, tužilac je zatražio da se optužnice spoje.

– Argument je bio da su sve srpske akcije na KiM bile usmerene na stvaranje „Velike Srbije“, odnosno da je Srbija htela da uveća teritoriju – kaže Tapušković.

Na jednom od suđenja kojim je prisustvovao ovaj advokat tvrdilo se i da je srpski jezik nastao iz bosančice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *