SVEDOK NA SUĐENJU RATKU MLADIĆU: Sarajevo je granatirala armija BiH

SVEDOK NA SUĐENJU RATKU MLADIĆU: Sarajevo je granatirala armija BiH

2 septembra 2014

Ratko-MladicArmija BiH je sama granatirala Sarajevo, a za to je optuživala srpske snage, rekao je u utorak pred Tribunalom u Hagu oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Inđić, svedočeći u odbranu Ratka Mladića.

Po optužnici protiv Mladića (71), VRS kojom je on komandovao tokom rata u BiH, podvrgavala je civile u Sarajevu teroru neselektivnim i dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima.

Pukovnik Inđić koji je tada bio oficir za vezu VRS sa Unproforom, izjavio je da su artiljerijski radari „plavih šlemova“ jednom prilikom utvrdili da su sa muslimanskih položaja bile ispaljene granate koje su pale kod sarajevskog Higijenskog zavoda.

Komandant „plavih šlemova“, britanski general Majkl Rouz zbog toga je tada oštro protestovao kod premijera BiH Harisa Silajdžića, rekao je svedok, po kome se to desilo 1993, uoči odlasku Alije Izetbegovića u SAD.

Inđić je kazao da je u Sarajevu bilo „200 komandnih mesta“ ABiH i da je ogromna većina bila u „civilnim objektima“.

„Konkretno, ja lično sam u avgustu mesecu 1992. godine – znači, rat je – išao da popijem kafu sa komandantom ABiH Seferom Halilovićem u njegovoj komandi. Tako da lično znam da se njegova komanda nalazila u podrumu civilnog objekta Skupštine grada Centar“, rekao je svedok.

Mladić je optužen i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, o čemu je danas saslušan i Inđić.

Zarobljavanje pripadnika Unprofora, s proleća 1995, po naređenju Glavnog štaba VRS, Inđić je obrazložio time što su međunarodne snage „izašle iz mandata“ tako što je NATO bombardovao objekte i položaje VRS.

Za podatke Unprofora o broju granata koje su svakodnevno padale na Sarajevo, rekao da su „netačni“, da su bili iz muslimanskih izvora i „upotrebljavani za medijsku manipulaciju“.

Svedok je, međutim, potvrdio da je veliki broj protesta Unprofora zbog toga preneo komandama VRS, uključujući i Glavni štab i Mladića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *