SVEDOK U HAGU: Muslimanski ekstremisti u Prijedoru počeli rat

SVEDOK U HAGU: Muslimanski ekstremisti u Prijedoru počeli rat

26 новембра 2014

Ratko Mladic 333Nekadašnji član kriznog štaba u Prijedoru Boško Mandić, u Haškom tribunalu, na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS generalu Ratku Mladiću, izjavio je da su muslimanski ekstremisti odgovorni za izbijanje rata u tom gradu, s proleća 1992. godine.

Mandić, koji je svedok odbrane generala Mladića, je u pisanoj izjavi, koja je uvedena u spis, naveo da je rat izazvao napad muslimana na policijski punkt i regrute JNA kod sela Hambarine 22. maja 1992. godine, posle čega su srpske snage napale selo.

On je rekao da su muslimanske paravojske osam dana kasnije napale Prijedor, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim rečima, nesrpskim civilima koji nisu prekršili zakon i uzeli oružje u ruke srpske vlasti su pomogle da odu, uz asistenciju međunarodnih organizacija, a oni koji su bili naoružani morali su biti ispitani u istražnom centru u Omarskoj.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger, svedok je potvrdio i da su nesrpska sela bila granatirana, te da su mnogi meštani završili u pritvorskim centrima Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Mandić je rekao da su u Trnopolju nesrbi imali slobodu kretanja, dok su u Omarskoj i Keratermu bili pritvoreni i ispitivani ljudi koji su učestvovali u borbi.

Na pitanje tužioca da li je znao da su počinjeni masovni zločini, Mandić je rekao da je čuo da je bilo torture prema nesrbima u Omarskoj i Keratermu, ali da nije ništa video.

On je rekao i da je čuo za ubistvo oko 150 muslimanskih zarobljenika u Keratermu, 25. jula 1992. godine, te da se „slaže da je to bio masakr“.

Iskazom sledećeg svedoka Mladićeve odbrane, proces u Hagu biće nastavljen u četvrtak.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u