СВЕДОК У ХАГУ: У Сарајеву убијено више од 3.000 Срба!

SVEDOK U HAGU: U Sarajevu ubijeno više od 3.000 Srba!

1 septembra 2015

BOSNIA AND HERCEGOVINA -IFOR/WIRE                                          BOSNIA AND HERCEGOVINA -IFOR/WIRESvedok odbrane Simo Tuševljak izjavio je danas u nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je u Sarajevu tokom rata ubijeno više od 3.000 srpskih civila.

Tuševljak, pripadnik MUP-a Republike Srpske koji se bavio istragom o ratnim zločinima nad Srbima, posvedočio je da je u deset sarajevskih opština palo “3.300 civilnih žrtava”, pružajući na uvid spisak sa njihovim imenima.

“Od tog broja, samo na Grbavici je u prve dve ratne godine, 1992. i 1993. ubijeno 700 srpskih civila snajperskim hicima ili granatama ispaljenim sa položaja Armije BiH iz dela Sarajeva pod njenom kontrolom”, rekao je Tuševljak.

Kao dokaz za to, Mladićeva odbrana je u sudnici prikazala snimak tela dve osmogodišnje devojčice koje su ubijene mecima iz snajpera.

“Utvrđeno je da su snajperski hici došli sa položaja Armije BiH, udaljenih 200 metara, što znači da je onaj koji je pucao mogao videti da su to deca. Ove dve devojčice su se igrale ispred svoje zgrade kada su pogođene”, rekao je Tuševljak.

On je naveo da je na Grbavici u istom periodu zajedno sa pripadnicima Vojske Republike Srpske stradalo ukupno 1.600 Srba.

Tuševljak je rekao da je u Sarajevu bilo 126 logora i mesta gde su srpski civili bili protivpravno zatočeni.

Prema njegovim rečima, zbog svih navedenih zločina komisija MUP Republike Srpske je podnela 280 krivičnih prijava i izveštaja Tužilaštvu BiH.

Tužioci su tokom unakrsnog ispitivanja dokazivali da je Tuševljak u broj stradalih ubrajao i žrtve granatiranja Sarajeva sa srpskih položaja, prenose beogradski mediji.

Tuševljak je rekao da ne zna na pamet zašto su te osobe uvršćene na spisak, dok ne pogleda propratno obrazloženje.

On je naveo da je spisak preliminaran, da je još u fazi provere i da je cilj samo da se utvrdi istina o zločinima.

“To je otvorena knjiga za sve one s dobrom voljom da dokumentuju stradanje Srba u Sarajevu”, rekao je Tuševljak.

Odgovarajući na tvrdnje tužioca da su na spisku srpskih žrtava navedeni i pripadnici Armije BiH, Tuševljak je naveo da je reč o pripadnicima Armije BiH koji su Srbi i koji su žrtve ratnih zločina te iste armije.

“Oni u tom trenutku nisu bili u svojstvu vojnika na izvršenju borbenih zadataka”, rekao je Tuševljak.

Unakrsno ispitivanje Tuševljaka, tužioci će okončati sutra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *