СВЕДОК У СПЕЦИЈАЛНОМ СУДУ: Чеда Јовановић је редовно посећивао Шилерову

SVEDOK U SPECIJALNOM SUDU: Čeda Jovanović je redovno posećivao Šilerovu

2 marta 2015

operisan-cedomir-jovanovic 456Nekadašnji pripadnik Jedinice za Specijalne operacije Saša Pejaković ispričao je danas u Specijalnom sudu da je 2001. godine tadašnji šef poslaničke grupe DOS-a Čedomir Jovanović, koga je službeno obezbeđivao, išao u Šilerovu ulicu i pre i posle pobune JSO u novembru te godine.

Svedočeći na suđenju optuženima za pobunu JSO, Pejaković je kazao da je Jovanović posećivao šefa „zemunskog klana“ Dušana Spasojevića dok je bio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu zbog otmice Miškovića.

Pejaković je rekao da se slabo seća događaja u vezi sa „protestom JSO“ zbog proteka vremena, kao i da je on u to vreme radio u Odeljenju JSO za obezbeđenje ličnosti, pa je tako po nalogu Državne bezbednosti čuvao Jovanovića, a kasnije je na molbu Jovanovića postavljen za obezbeđenje Spasojeviću.

Tvrdio je da ga je Jovanović pitao da li bi čuvao „jednog njegovog prijatelja“, na šta je on odgovorio potvrdno ukoliko to ima veze sa poslom JSO.

Po dogovoru Jovanovića sa tadašnjim komandantom JSO Duškom Maričićem, Pejaković je, kako je ispričao sudu, počeo da čuva Spasojevića odmah po njegovom izlasku iz pritvora 2001.

Govoreći o Jovanovićević posetama Spasojeviću u pritvoru, Pejaković je objasnio da je to zaključio jer mu je Spasojević, kada je počeo da ga čuva, jednom zamerio što mu je kupio „falš“ cigarete.

„Prlikom jedne posete Jovanović me je poslao da kupim boks cigareta malboro“, rekao je Pejaković koji je odslužio kaznu od osam godina zatvora na koju je bio osuđen zbog pomaganja u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

On nije mogao sa sigurnošću da odgovori na pitanje da li su Dušan Spasojević i tadašnji načelnik DB-a za tajno praćenje i prisluškivanje Milorad Bracanović dolazili u Kulu, ali zna da su, kako vrdi, Đinđić i Jovanović dolazili.

Odgovarajući na pitanja Ulemeka, Pejaković je rekao da je Jovanovića vozio u posetu Spasojeviću u Šilerovoj ulici i pojasnio da on nije prisustvovao sastancima već da je čekao u garaži.

Takođe je naveo da nema saznanja da je Ulemek rukovodio pobunom JSO a ni da li je Spasojević imao neku ulogu u tome.

Prema njegovim rečima, JSO je stupila u protest jer je negodovala zbog hapšenja braće Banović i njihovog izručenja Hagu.

Na pitanje advokata optuženih svedok je rekao je da su se svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume i Čedomir Jovanović viđali u kući Dragoljuba Markovića u Surčinu u kojoj je Jovanović jedno vreme živeo sa porodicom.

Posle Pejakovića, koji je saslušan na predlog tužilaštva, na suđenju će svedočiti svedok saradnik Dejan Milenković zvani Bagzi, nekadašnji pripadnik „zemunskog klana“.

Osmorica pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženi su za oružanu oružanu pobunu 2001. godine.

Optuženi za pobunu su bivši komadanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode. Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ. U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *