Шведска црква мења текст: Бог је Бог, не мушкарац

Švedska crkva menja tekst: Bog je Bog, ne muškarac

26 novembra 2017

Novo uputstvo za sprovođenje službi u Švedskoj crkvi savetuje sveštenike da izbegavaju zamenice muškog roda kada govore o Bogu, kako bi crkva bila inkluzivnija.

Crkveni list „Kirkan stidning“ navodi da je taj predlog usvojen i to velikom većinom. Kako prenosi „Gardijan“, odluka će stupiti na snagu 20. maja sledeće godine.

Antje Jakelen, koja je nadbiskup Švedske crkve, rekla je posle glasanja da je cilj da se „pokaže svetu da postoji crkva koja može da nosi i poštuje različitost“.

Prema nekim od predloga novog pravilnika, koji će zameniti stari koji datira iz sredine osamdesetih, u nizu tekstova bi trebalo umesto reči „on“ koristiti samo reč „Bog“.

Kako prenose mediji, u pravilnku postoji i predlog da se Bog zove „i ocem i majkom“.

„Zvati Boga ‘Gospodom’ uspostavlja rodnu hijerarhiju i podređeni položaj žena u zapadnjačkom, feminističkom kontekstu. Inkluzivni jezik u crkvi je potreban jer je baziran na svesnosti o različitim vrstama diskriminacije u društvu“, navela je Sofija Camnerin, zamenica predsedavajućeg u omladinskoj hrišćanskoj organizaciji Ekumenija.

Lokalni mediji pišu da se „borba za novi pravilnik“ vodi već skoro deset godina i da je ceo proces bio pod velikom lupom javnosti, ali i predmet podela.

Pravilnikom se regulišu forma i izgled crkvenih obreda, sahrane, venčanja, krštenja i drugog, a postoje i uputstva za to kakve stavove sveštenici treba da zastupaju, kao i kakva crkvena muzika bi trebalo da se koristi. Takođe, u pravilniku se govori i o jeziku koji se koristi tokom obreda.

„Naravno da postoje stvari koje su ukorenjene u tradiciji i to se poštuje, ali je neophodno prilagoditi se i modernim vremenima. Recimo, obred venčanja je sada inkluzivniji po pitanju jezika, jer se danas venčavaju ljudi razliite starosti“, kaže sveštenica Boel Hesjer Sundman, koja je zagovornica novog pravilnika.

Inače, Švedska je jedna od najprogresivnijih zemalja što se tiče jednakosti polova, a Jakelenova je prva žena na mestu nadbiskupa Švedske crkve, prenosi B92.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Švedske, crkva je odvojena od države 2000. godine i takođe radi na promociji jednakosti među polovima.

Sinod ima 125 žena i 126 muškaraca, a 45 odsto sveštenika u celoj zemlji su sveštenice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *