ШВЕДСКА НА ИВИЦИ ПОТПУНОГ КОЛАПСА: Нема више лекара ни болничких места, морају да зову страну помоћ

ШВЕДСКА НА ИВИЦИ ПОТПУНОГ КОЛАПСА: Нема више лекара ни болничких места, морају да зову страну помоћ

15 децембра 2020

ШВЕДСКА остаје без кревета за интензивну негу и медицинског особља услед наглог раста броја случајева случајева корона вируса и можда ће морати да затражи помоћ од суседних земаља, упозорио је угледни доктор.

Одељења за интензивну негу у Стокхолму, најтеже погођеном граду током другог таласа у земљи, прошле недеље су имала само седам слободних лежајева. То значи да су капацитети од 700 кревета на интензивној нези били попуњени 99 одсто.Због тога је Стен Рубертсон, шеф шведског Националног одбора за здравство и социјалну заштиту, упозорио да ће земља без карантина можда морати да затражи помоћ од својих нордијских суседа.

Иако Шведска још није премашила капацитете, Рубертсон је истакао да су кревети заузети широм земље, док у већим градовима болнице функционишу на самој ивици лимита.

Поред Стокхолма, тешко су погођени и јужни градови Малме и Гетеборг.

Здравствене власти у шведском главном граду су, како се наводи, ангажовале све расположиве лекаре, али и војне снаге, како би се изборили са епидемијом, али здравствени синдикати упозоравају да велики број здравствених радника отказује своје радне уговоре због раста заразе, хоспитализација и смртних случајева.

Тако је само на подручју метрополе отказ од почетка пандемије дало око 3.600 радника у здравству. Флуктуације у особљу уобичајене су, али шведски медији упозоравају како је то 900 отказа више него у истом раздобљу прошле године.

Синева Рибеиро, председавајућа Шведског удружења здравствених радника, каже да је ситуација „ужасна“.

Чак и пре првог таласа пандемије у марту, постојао је „недостатак медицинских сестара специјалиста, укључујући и на одељењима за интензивну негу“, рекла је она за „Блумберг“.

Дакле, чак и ако се обезбеди више кревета на интензивној нези, сада је већа брига да ли Шведска има довољно здравствених радника са вештинама потребним за бригу о најболеснијим пацијентима у земљи.

Рибеиро каже да су још у мају чланови њеног синдиката „упозорили на неодрживу ситуацију“. Сада је на располагању мање квалификованих људи него што их је било на пролец́е, „што отежава ширење капацитета одељења за интензивну негу“, рекла је она.

Норвешка и Финска су понудиле помоћ шведској због недостатка медицинских капацитета, али истичу да Стокхолм мора и формално да затражи помоћ како би се медицински радници из суседних земаља укључили у борбу против короне.

Шведска је избегавала да донесе мере попут карантина о обавезног ношења маски и одлучила се на мекши приступ уз препоруке о држању дистанце како би што пре достигла колективни имунитет.

Главни епидемиолог Андерс Тегнел претходно је предвиђао да ће избегавање закључавања учинити Шведску боље припремљеном за зиму, због природног нивоа имунитета који ће се нагомилати у популацији. Међутим, овог месеца је морао да призна да се то није догодило.Заправо, Шведску је посебно тешко погодио други талас и у једном тренутку је имала највећу стопу заразе у Европи, подсећа „Дејли мејл“.

Број нових инфекција је у сталном порасту од краја септембра и прошле недеље су прелазио 5.000 случајева дневно. Тако је Шведска достигла већу стопу заразе по глави становника од било које друге велике западноевропске земље. Стопа од 346 случајева на 100.000 становника забележена прошле недеље двоструко је већа од оне у Великој Британији (151), Шпанији (121) и Немачкој (155).

Прошле недеље Шведска је забележила и рекордних 35.783 нових случајева. Број умрлих је већи него у Норвешкој, Данској и Финској заједно. Рекордан дневни пораст броја заражених у Шведској пријављен је прошлог четвртка и износио је 7.935.

Црне бројке приморале су владу да донесе мере претходно незамисливе за ту земљу, укључујући затварање средњих школа и забрану продавања алкохола ноћу.

Прошле недеље Агенција за јавно здравље издала је нове смернице које треба следити за празнике, укључујући ограничавање социјалних контаката на „мехур“ од осам људи, окупљање искључиво на отвореном и избегавање јавног превоза. Влада ће СМС са овим смерницама послати на сваки телефонски број у земљи.

Шведски министар унутрашњих послова Микаел Дамберг рекао је новинарима: „Препоруке нису нека врста савета за јавност – треба их следити.“

(Блиц)

KOMENTARI5 коментара

  1. Biki says:

    Moj bratič radi u Södersjukhuset i kaže, da ni kod njih ni kde drugde nemaju problema ni sa krevetima, ni manjkom lekara, nema ni odgoda operacija, itd...

  2. Baja says:

    Truju ih da bi pokazali da su lakomisleni

  3. I Love persida says:

    Ma šta je tu problem? Samo još ukinite koronu, ljudi neka se leče kao od gripa po kućama svojim, ko ima upalu pluća ne znam, Nestorović kaže da se čak ni oni ne leče u bolnicama po standardu, e, a kome treba kiseonika neka im ga obezbede i neka ne misle više na koronu pa neće imati problema, e, jedino što to nije volja i namera szo-a i bilijenceta gubavenceta. Danas jedino što rade je razvoj građevinske industrije kovid ambulanata, da li će to u budućnosti biti zatvori za prekobrojno građanstvo u sledećem filmu zvanom "The Zombi Apokalipse"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u