ШВЕДСКА НЕ УЛАЗИ У НАТО

ŠVEDSKA NE ULAZI U NATO

10 januara 2022

ŠVEDSKA ne planira da menja svoju spoljnu politiku i postane članica NATO-a, ali će nastaviti partnerstvo sa vojnom alijansom, izjavila je u ponedeljak premijerka Magdalena Anderson.

Finska premijerka Sana Marin je prošle nedelje rekla da njena zemlja ne isključuje mogućnost da podnese zahtev za članstvo u NATO.– Švedska je dugo vodila svoju politiku kada je u pitanju bezbednost, uvek smo jasno govorili da imamo partnerstvo sa NATO-om… Politika vlade je jasna — mi ne nameravamo da uđemo u NATO, rekao je Anderson na konferencija za štampu.

Premijer je napomenuo da Stokholm takođe održava poseban odnos sa Finskom i naveo da bi za Švedsku bilo rizično da promeni svoj spoljnopolitički pristup. Uprkos tome, u švedskom parlamentu postoji većina koja podržava jačanje veza sa NATO-om.

Rusija je 17. decembra objavila predloge za bezbednosne garancije NATO-u i Sjedinjenim Državama koje nastoje da spreče širenje alijanse na istok.

Ranije tokom dana, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je posle narednih razgovora u Ženevi sa SAD da je neproširenje NATO-a ključno pitanje za rusku nacionalnu bezbednost.

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Finska se igra vatrom , bolje bi im bilo da ostenu neutralni !

  2. ANA says:

    Finska je već izgubila polovinu teritorije, kada je krenula na Rusiju u II sv. ratu. Šveđani su od 12 stoljeća kidisali na Rusiju. Čak su željeli i da preuzmu ruski presto. Ruski švedski rat 1741-43. Podstaknut je švedskom željom da se obnovi teritorija koju je ustupila tokom Velikog severnog rata. Švedska je već okupirala Finsku i planirala da napadne Rusiju preko finske granice. Međutim, Šveđani su bili spori u svojim planovima i Rusi su prvo napali. Posle tri godine borbe, Rusi su uspeli da stignu u Švedsku, primoravajući Šveđane da potpišu mirovni sporazum. Od tada Šveđani pokušavaju da budu "neutralni".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *