ШВЕДСКА У СТРАХУ ОД РУСА: Спремају одбрану и тактике као да почиње рат!

ШВЕДСКА У СТРАХУ ОД РУСА: Спремају одбрану и тактике као да почиње рат!

16 децембра 2016

swedish-army-16

Влада Шведске је наредила локалним властима да предузму све мере које би ојачале одбрану земље од евентуалне руске агресије, чак је у плану да поново уведе обавезни војни рок.

Ова одлука највеће скандинавске државе заснива се на наводној опасности од напада Русије, коју после заузимања Крима сматрају потенцијалном агресором.

Агенција за цивилну безбедност (АЦБ) послала је одлуку локалним властима које имају задатак да организују и воде тотални рат против агресора.

Тиме је практично поново активирана стратегија која се примењивала у време Хладног рата.

„Нема индиција да ће ускоро доћи до рата, али влада је одлучила да се припремимо као да ће га бити“, изјавио је портпарол АЦБ Вергер Сванте.

Део јавности у Шведској се противи мерама, критичари ове одлуке сматрају да опасност од Русије није реална и да је то само оправдање за грађане како би се више новца потрошило на војску и наоружање.

Бројност шведске армије је у константном паду од краја Хладног рата, па тако у оружаним снагама тренутно има само 20.000 људи, у поређењу са 180.000 војника, колико их је било 1980. године.

Тиме је постигнута значајна уштеда у буџету, јер данас Шведска издваја из буџета 1,1 проценат за одбрану, док је тај износ 25 година раније износио 3,1 одсто.

Добровољно служење привукло је ове године само 2500 регрута, па Шведска озбиљно разматра да 2018. године поново уведе обавезни војни рок.

(Вести, Телеграф.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u